Deltävling i trial-SM på Svansta

För andra helgen i rad hamnade jag vid pistolskjutvallarna vid Koxäng. Förra helgen tack vare tävlingen ONYX 2018 där de dynamiska skyttarna visade prov på stor skicklighet. Den nyligen passerade helgen hamnade jag där igen men nu berodde det på att Nyköpings Motorsällskap arrangerade SM-deltävling 5 i trial. En blick på kartan över Svanstaområdets tävlingsområde avslöjade för mig en dräglig genväg till bana 1, 2 och 3 när lördagens individuella tävling avgjordes. På den lättpromenerade vägen över skjutvallen och upp till bergväggen trampade jag snett två gånger och höll på att trilla omkull. Sedan stod jag och tittade när trialåkarna på sina motorcyklar utan problem åkte uppför bergväggen. Galet, fullständigt makalöst och spritt språngande galet!

Trial-action
Efter att jag snubblat runt i den LÄTTA delen av skogen stod jag och tänkte ”Du är tokig, där kan du ju för bövelen inte åka motorcykel” när SM-åkarna klättrade på urberget under lördagens tävling.

Paralleller med dynamiska skytte och trial finns faktiskt. Det handlar om sporter där fokus, koncentration och mental förberedelse är av vikt. Att gå runt och memorera banan samt planera hur den bäst ska angripas är den mest uppenbara likheten mellan sporterna. Sedan sätter jag punkt vad gäller jämförelser för båda lägrens skull.

Koxäng
Närheten för trialåkarna till skjutbanan gjorde att Nyköpings Pistolklubbs medlemmar ägnade sig åt vapenvård under den sista septemberhelgen. Gott så.

En helt annan sport som trial har flera likheter med är orientering. Jodå, det behöver man inte grubbla så länge över. Jag såg aktiva i allt från mycket låga till betydande höga åldrar sida vid sida. Alla tävlade utifrån sin kunskapsnivå och på så sätt är det både socialt överbryggande och kamratligt. Att trial-åkare och orienterare tycks uppskatta riktigt eländig terräng måste vara tecken på något genetisk krumsprång under evolutionen.

Spillning
Saker man inte ser på en hockeyrink eller i en tennishall men som är en del av upplevelsen i trial (och orientering).

Lördagen den 29/9 var det alltså individuell tävling i SM-serien som avslutas med deltävling nr 6 i Borås den 13/10. Söndagen den 30/9 arrangerade Nyköpings MS Lag-SM. Min nyfikenhet var stor, trots en hektisk helg, och jag såg till att åka till Svansta-området under lördagsmorgonen för att åtminstone under en liten stund få ta del av trial på landets högsta nivå.

Svansta publikparkering
Utanför Svanstaområdets grindar fanns publikparkeringen på sedvanligt manér ute på gärdet
depåområde trial-SM
Trialåkarnas depåområde fanns mellan grindarna och Nyköpings Motorsällskaps klubbhus
höst depåområde
Höstfärgerna började bli tydliga på träden runt Svansta
Klubbhus Nyköpings Motorsällskap
Nyköpings Motorsällskaps klubbhus var som vanligt hjärtat för tävlingarna och självklart stod prispallen redo för att under kvällen bära upp de välförtjänta toppåkarna i respektive klass
Trial-SM deltävling 5
Matnyttigheter vid dörren in till anmälnings-sekretariatet under trial-SM i Nyköping
Hans Dahlberg Nyköpings Motorsällskap
Bakom klubbhuset och bredvid bana 10 stod Nyköpings Motorsällskaps Hans Dahlberg (mannen i störst skägg på bilden) som haft en hel del med banläggningen och planeringen att göra inför SM-deltävlingen i Nyköping

Mitt varv runt parkering, depåområde och tävlingssekretariat var nödvändig för att få lite kläm på tävlingen. Förvisso hade arrangörsklubben det mesta presenterat på hemsidan men pulsen och känslan får man först när man tar in stämningen i depån. Och i sekretariatet fick jag bra info om starttider, ett snyggt programblad och allt jag bad om plus lite till. Tack! Jag var ute i god tid, första starten skulle vara klockan 10.00 vid bana 1 och jag tog bilen för att åka upp till pistolskyttarnas område. De tävlande knattrade fram genom skogen.

Uppvärmning trial
Jag kan inte komma på en enda likhet mellan ett fotbollslags uppvärmning inför match och vad en trial-åkare pysslar med för att värma upp. Ingenting, zip, nada.

Uppe vid bana 1 konstaterade jag att lugnet ännu rådde. Det var jag och flertalet banfunktionärer/domare som delade på den friska och syrerika höstluften. Bana 1, 2 och 3 låg dikt an mot varandra och jag hann titta på alla tre banorna innan jag började höra knattret närma sig genom den vådligt täta vegetationen. Uppe på berget (jag kände mig som Göran Kropp när jag utan syrgas-mask tog mig upp på toppen) kunde jag se ut en bra plats att ta sikte på. Där förblev jag under hela min bevakning av trial-tävlingen. På sätt och vis medvetet eftersom jag vid bana 1 hade alla möjligheter att få med alla deltagare på bild.

funktionärer trial
Varje bana hade några funktionärer och domare som hade koll på de aktivas ev. fotisättningar och åktider m.m.

Att stå nere vid foten av berget under förberedelserna inför SM-åket i trial var ett sant nöje. Nyfiket tog jag del av skådespelet och jag förundrades över allt som hände innan tävlingen väl drog igång. Jag såg Östtrial när en deltävling arrangerades av Nyköpings MS för tre år sedan men då var det långt ifrån lika många deltagare eller samma nivå som denna gång. Dock roade det mig att jag kände igen flera trial-åkare sedan den gången.

Trial svårighetsnivåer
Startfältet var både åldersindelat (seniorer, juniorer och ungdomar) samt svårighetsindelat där bansträckningen var färgkodad på samma sätt som åkarnas västar. Praktiskt och tydligt.
banrekognosering trial
Innan starten på bana 1 gick alla tävlande igenom banan för att reka. Varje sten och barr (!?) memorerades.

Att tävla i trial verkar vara ett kall som är ett livstidsåtagande. Från de yngsta deltagarna upp till de mer seniora herrarna skiljde det många årtionden i ålder. Jag misstänker dock att man når en peak i sporten ungefär i samma ålder som i många andra och att fysiken spelar stor roll. Inlärningstiden torde vara ganska lång och erfarenhet borde vara belönande. Nu är sportens gigant i Sverige inte särskilt ålderstigen med sina med sina snart 24 år. Eddie Karlsson har däremot talang och mod i extremt stora mått.

Eddie Karlsson
Med nummer 1 på bröstet visade Eddie Karlsson var skåpet skulle stå även i denna trial-tävling

När övriga startfältet väl tagit sig igenom bana 1 på mer eller mindre framgångsrikt sätt var det dags för elitåkarna att köra. Och deras utstakade väg längst banan var galet mycket jäkligare än de andras. Efter att ha sett alla typer av prestationer häpnade jag när Eddie Karlsson körde. Inte en sekund av tvekan (där de andra stod och samlade mod och balans), och en attack som ingen annan visade upp oavsett svårighetsgrad på banan.

trialhjul
Hjul bör vara runda för att funka som allra bäst men på ett äckligt ojämnt underlag kanske det inte är så noga?

Elitåkarnas sena starttid kände fler till och publikleden blev allt tätare där ute i tallskogen under lördagsförmiddagen. Jag insåg att SM-statusen lockade och förhoppningsvis var det inte bara redan frälsta som passade på att kolla. Kanske var det en och annan själ liksom jag som storögt och ovant tog del av denna udda men fascinerande sport ute i storskogen.

trialpublik SM
Trial-SM drog mycket publik till den något annorlunda sportarenan som en trialbana utgör

Allt går inte som man tänkt inom sportens värld och södra Södermanlands ende representant under deltävlingen, Mats Ohlsson från Björkviks MC, hade en inte helt lyckad tävling. Likaså slutade comebacken för Fredrik Johansson (Tiger MK) redan innan startlinjen på bana 1 där motorn havererade och inte gick att få liv i igen.

Mats Ohlsson Björkvik
Mats Ohlsson från Björkvik fick i alla fall visa upp sig framför min kamera på bana 1
Fredrik Johansson
Fredrik Johanssons öde var småtrist då motorn rasade när han varvade inför sin comeback-start på bana 1

Det var inte bara några av förarna som hade det kämpigt i skogen. Jag upptäckte direkt att trial inte precis är som den välregisserade balett som fotboll kan sägas utgöra. Här var det istället funktionärer, åkare, publik, träd och annan bråte i vägen hela tiden. Solskenet var kanske trevligt men kastade skuggor över hela scenen vilket gjorde mitt tunna gråa hår än glesare och vitare av fotografisk frustration och förtvivlan. Mina försök att föreviga tävlingen resulterade i ett bildgalleri bestående av 245 bilder som du hittar HÄR >>>

Tack för en riktigt spännande och intressant upplevelse!

2 thoughts on “Deltävling i trial-SM på Svansta

  1. Hej Lasse. Trial Sverige uppskattar verkligen dit blogginlägg. Har delat den till alla som körde tävlingen, och gensvaret är storartat. Både vad gäller text och bilder. Så tack så mycket !!!

    Anmäl kommentar

    1. Stort tack för dina ord Hans! Kul att uppmärksamma alla skickliga och orädda trial-åkare och det var onekligen en trivsam miljö att spendera ett par timmar i. Lycka till med Öst-Trial-tävlingen i helgen!

      Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + två =