Återkommande skyttesuccé vid Koxäng

Säga vad man vill om sportfotografering och bevakning av skyttetävlingar men man gör inte gärna detta med full insyn rakt framifrån. En betydligt försiktigare approach är att föredra och snett bakifrån, hörselkåpor och skyddsglasögon är anbefallt samt A och O.

Ännu en gång har jag haft glädjen och äran att bevaka Nyköpings och Oxelösunds Pistolklubbars enormt populära tävling ONYX där landets dynamiska skyttar köar för att få delta.

dynamiskt gevär
Klassen dynamiskt gevär avgjordes under lördagens prematch av ONYX. Notera den fokuserade blicken!

Dynamiskt skytte, eller IPSC för den bokstavsförkortningsglade, liknar troligtvis ingen annan skyttegren. Jag vet egentligen inte eftersom jag inte bevakat någon annan typ av skytte än just IPSC. Det är en killgissning. Mitt öde har under åren sammanvävts med landets dynamiska skytteelit några gånger och det har varit en stillsam flört som satt en och annan känslosträng i gungning hos mig.

Koxäng Nyköping
Många, många timmars förberedelsearbete har det varit för att ta emot alla skyttar till ONYX 2018

Helgens tävling innebar en lördag med den så kallade förmatchen (prematch) där anmälningstaket var 60 deltagare. Det som gjorde lördagen extra speciell var den grupp skyttar som utgjorde en tävling-i-tävlingen då de sköt med gevär. En klass som jag vid tidigare års bevakningar inte sett. Denna septemberhelg på Koxäng kryddades med den finske världsmästaren Teemu Rintala. Bara en sådan sak!

Teemu Rintala
Teemu Rintala

En IPSC-skytt har mycket att tänka på innan en station ska avhandlas. Varje squad (gruppindelning av skyttar som går runt banan tillsammans) får en genomgång innan de under en liten stund får reka banan. Här gäller det att memorera allt, från hur fötterna ska sättas till hur vapnet ska föras och i vilken ordning målen ska prickas. De torrövar även exakt var och hur magasinsbyten ska ske under rörelse. Att se detta skuggspel är fascinerande. När gevärsskyttarna gick banan insåg jag hur mycket ett långt vapen försvårar rörelsemönstret till skillnad mot pistolerna eller revolvrarna som är mer brukligt inom det dynamiska skyttet.

fingersikta
Det ser ganska knasigt ut när skyttarna torrövar och provgår stationerna
Teemu Rintala
Världsmästaren Teemu Rintala testar hur han bäst ska röra sig längst stationen med sitt gevär

Skillnaden mellan den yttersta eliten och noviserna inom denna sport är enorm. Jag gillar dock att de finns med framför mina ögon vid ett och samma tillfälle. IPSC-skyttarna utgör på så sätt en enda stor familj som möts några gånger varje år på tävlingar runt om i landet. De mest drivna skyttarna är obevekliga i sin precision, fart, förberedelse och koncentration. Som vesslor med pondusattityd och tävlingsinstinkt. De mindre slipade motionsskyttarna rör sig kanske inte lika smidigt, tar mer tid på sig och har fler missade mål. De missade målen behöver inte betyda att skyttet är sämre utan kan ha att göra med att skytten helt enkelt inte lyckats memorera stationens alla mål som ska prickas. Så komplex är denna sport.

dynamiskt gevär
Några av de gevär som användes under lördagen
Pia Clerté
Pia Clerté är en frontfigur inom dynamiskt skytte och framgångsrik inom gevärs-klassen

Nyköpings och Oxelösunds respektive Pistolklubbar brukar ha en sällsam “tur” när de planerat in sin tävling på höstkanten. Alltid har det varit något internationellt mästerskap eller liknande som legat strax efteråt och landets yppersta elit har därför sett ONYX som perfekt uppladdning. Denna gång var det nog snarare lite mer motlut för arrangörsklubbarna då Polis-SM i dynamiskt skytte skedde lördagen den 22:a i Göteborg. Det drog tyvärr bort några av de allra bästa skyttarna från Nyköping denna gång. (För övrigt var bevakningen av Polis-SM på Koxäng för två år sedan bland de roligaste som jag har gjort med kameran. Och vilken uppmärksamhet det blev.)

station dynamiskt skytte
Skärmar, måltavlor, gluggar och oändligt med detaljer att tänka på för en skytt

Söndagens huvudtävling stod redo för att ta emot 108 skyttar. När anmälningstiden öppnades för Level 2-tävlingen tog det 90 sekunder innan startfältet var fyllt. Det om någonting säger hur otroligt populär denna tävling har blivit bland landets dynamiska skyttar. Med högre bandbredd till anmälningssidan hade det säkert gått ännu fortare…

sponsorpizza Tonys
I anmälningsavgiften ingick även förtäring under söndagen
tiggarhund
Alla hundar är inte skotträdda men alla hundar verkar gilla pizza

Årets stationer togs emot positivt och betyget efteråt var mer än godkänt. Skyttarna hade en stor variation av utmaningar på stationerna och några av dem var närapå obegripligt omfattande och gav mig huvudvärk trots att jag stod bredvid och i lugn och ro kunde smälta intrycken och antalet måltavlor. Allt är givetvis inte papptavlor utan plåttavlor förekommer också och där är en träff belönande eftersom man definitivt hör ett omisskännligt “pling”. Dessa mål är också en av orsakerna till att det är mycket viktigt att ha skyddsglasögon eftersom splitter riskerar att studsa tillbaka från stålplåten.

station ONYX 2018
Uselt fotat av mig men en av utmaningarna var att med en hand dra upp målet som sedan skulle prickas
station ONYX 2018
En annan klurighet var att på en av stationerna ta med sig en väska som tyngd för att exponera ett av målen längre fram

Jag gör mig inte besväret att rabbla resultat och segrare. Tävlingarna pågick länge under söndagen och jag stannade inte tills prisudelningen ägde rum. Via denna länk kan du se resultaten från ONYX 2018.

funktionärer ONYX 2018
Antalet funktionärer under IPSC-tävlingen ONYX är stor och även de kan behöva dra på mungiporna emellanåt

Jag inser efter lördagens och söndagens besök vid Koxäng att jag inte var tillräckligt ödmjuk när jag fotade. Skytte är svårt att fota av skäl som bland annat angavs i denna bloggtexts inledande mening. Kanske skulle jag gett mig själv ännu mer tid vid tävlingsarenan. Jag är inte jättenöjd men fick i alla fall ihop två bildgallerier. Klicka på raderna nedan för att komma till bildgallerierna:

Lördagens prematch och gevärs-klass, 92 bilder >>>

Söndagens ONYX 2018, 188 bilder >>>

Tack för denna gång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + tolv =