Tystberga GIF lever farligt i herrfemman

Herrarna i Tystberga GIF har så här långt i årets division 5-serie inte haft det helt lätt. Man kan nog sträcka sig så långt så att man kan hävda att inte går något vidare värst. De ligger skrynkligt till och inför mötet mot Ericsbergs GoIF i bottenträsket av herrfemman låg Berga under nedflyttningsstrecket.

JimRobin Vestin Tystberga GIF
JimRobin Vestin i Tystbergas svarta matchställ mot Nicklas Mangs i Ericsbergs gulsvarta dress på Tyrsvallens gräs under lördagseftermiddagens division 5-drabbning som slutade 3-2 till hemmalaget

I botten av årets herrfemma finns redan avhängda Trosa-Vagnhärad SK U men sedan lutar det åt att det är fyra lag som kommer att göra upp om att undvika den andra nedflyttningsplatsen. Tyvärr är Tystberga GIF en av dessa fyra lag och de övriga är Hällbybrunns IF, Hälleforsnäs IF samt Ericsbergs GoIF. Att Tystbergas fyrtorn och ledstjärna Jimmy Gustavsson lagt skorna på hyllan inför denna säsong spelar säkert stor roll men nog håller många av de kvarvarande spelarna bra klass. Kanske har säsongen varit som inför lördagens viktiga bottendrabbning; ett ryckande och slitande för att få tillräckligt många till spel. Jag uppfattade att så många som åtta spelare saknades och då är det tufft att hoppa in och stötta samt fylla ut de roller och positioner som tillfälligt står tomma.

Anders Jansson Tystberga GIF
Tystberga GIF:s tränare Anders Jansson har säkert en lugnare tillvaro i herrfemman hos Tystberga än i trean med TVSK, dock är frånvarande spelare ingen lätt sak att lösa när det drar ihop sig till match i division 5.

Jag kom till Tyrsvallen i lördags eftermiddag efter att ha sett Hargs BK:s division 4-match mot Triangelns IK på Krikonbacken. En match som inte var särskilt välspelad, många felpass och missförstånd samt en del felriktad energi. Att matchen på Tyrsvallen var en bottenmatch i herrfemman var tyvärr något jag konstaterade efter en kort stunds iakttagande. Självklart fanns det spelare som stack ut, mer om dem senare, men jag kände att detta lika gärna hade kunnat vara en division 6-match utifrån det som bjöds och presterades.

Behudin Mustafic
För tredje helgen i rad hade jag huvuddomare Behudin Mustafic framför kameran. Sju gula kort fick han ihop denna gång men de flesta tillkom i en överhettad situation precis i slutet av matchen. Nej, jag blir inte direkt imponerad av spelare som inte kan bete sig någorlunda sansat mot varandra.

Att Harg missade mängder med lägen mot Triangeln verkade vara något som även Tystberga inspirerades av denna lördag. För visst var det så att det var hemmalaget som stod för anfallsambitionerna och de hade dessutom spetsen i framförallt JimRobin Vestin och Hannes Andersson. Det var just dessa två herrar som stod för 1-0 i 36:e minuten då Hannes drar fram på vänsterkanten och en boll snett inåt, bakåt ger JimRobin läget han inte kan missa.

Hannes Andersson Tystberga GIF
Tystbergas Hannes Andersson slet och skapade otroligt mycket med sin kvickhet och goda bollbehandling.

Man hade kunnat dra slutsatsen att Tystberga skulle matta ut sin motståndare ju längre matchen led eftersom gästande Ericsbergs GoIF inte hade med sig en endaste avbytare. Så blev det märkligt nog inte och det tycks vara segt virke i Ericsbergs-gubbarna. Nu blev det ändå så att några lyckosamma minuter i inledningen av andra halvlek var precis det som räckte för att Tystberga skulle gå segrande ur striden. Med minsta möjliga marginal, men det visst vi ju inte där och då. I 47:e minuten tilldöms Tystberga en straff som JimRobin Vestin förvaltar på bästa sätt. Målvakten var på bollen men 2-0 var ett faktum.

JimRobin Vestin Tystberga GIF
JimRobin Vestin blev tvåmålsskytt för Tystberga GIF i måste-matchen mot Ericsbergs GoIF

Två minuter efter straffmålet gör JimRobin matchens prestation när han dribblar sig genom ett flertal motståndareförsvarare och serverar lagkamraten Vali Galo en macka framför Ericsbergsmålet som omöjligen kunde missas. Snyggt, rent och 3-0. Puh, kunde man kanske tycka för det hårt prövade Tystberga.

Vali Galo Tystberga GIF
Vali Galo kunde ge Tystberga ledningen med 3-0 efter ett makalöst fint förarbete av JimRobin Vestin

Att ge upp finns uppenbarligen inte i Ericsbergs-generna och de trasslade sig fram till en straff (hands efter en uppstudsande boll) som gav 3-1 i 60:e minuten. Jakten var igång, nerverna började spöka och reduceringen fram till 3-2 kom genom Mikael Lang i den 77:e minuten. Vid det här laget hade Tystberga-spelarna redan börjat tjafsa med varandra om än det ena och än det andra. Jag tror tyvärr att en mindre lyckad säsong sätter sina spår och med många nya på ovana positioner uteblir tryggheten i spelet. Tystberga hade nästan lika jobbigt med sig själva som de hade med sin motståndare.

Nu lyckades hemmalaget rida ut stormen och de gjorde det med några jättechanser som brändes. Å andra sidan hade gästerna en stolpträff med drygt fem minuter kvar av matchen. Att segern och de tre poängen var superviktiga i bottenstriden råder det i alla fall inga tvivel om. Förlusten mot bottenkollegorna Hällbybrunn i senaste omgången är lättare att skaka av sig efter lördagens knappa men ändå bärgade trepoängare.

Jesper Bohm Tystberga GIF
Sympatiske och lojale Jesper Bohm hade i alla fall en träning i benen innan han gjorde temporär comeback för sitt luggade Tystberga GIF mot Ericsberg. 10 minuter i slutet av matchen i en position högt upp i banan gav Jesper möjligheten att ännu en gång jubla med lagkamraterna efter en seger hemma på Tyrsvallen. Alltid något.

Jag har knåpat ihop drygt 140 bilder från matchen på Tyrsvallen och du hittar dessa bilder HÄR>>>

Lycka till Tystberga GIF i de avslutande omgångarna av årets division 5-serie!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =