När Gnesta blev Råby till IFK:s glädje

Detta blogginlägg är begåvat med en fullständigt omöjlig rubriksättning. Jag klarar mig nog inte undan från att förklara vad sjutton jag menar. Låt oss bryta upp rubriken i tre delar. Del 1: I en hektisk tillvaro försöker jag hinna med åtminstone en idrottsbevakning i veckan. Det är inte alltid det lyckas och framförallt är det kanske inte alla lag, sporter eller evenemang som får en rättvis del av kakan. För att råda bot på ett av mina många, många dåliga samveten tänkte jag att jag under söndagen skulle hoppa över min yngsta dotters match och istället åka till Hagstumosse för att se Gnesta FF:s seriesegrande division 4-damer. Som tur var tittade jag in på SöFF:s hemsida minuter innan jag skulle åka och då plötsligt framkom det att matchen mot Stenkvista GoIF blivit flyttad till onsdagen den 5/9. Puh, det var nära ögat att göra en bomkörning till Gnesta. Del 2: Snabb koll och omgruppering till ett lag och en plats som egentligen redan fått mer än sin årskvot uppfylld. Råby-Rönö IF:s herrar spelade hemma på Råbyborgen i herrarnas division 5 mot gästande Södertälje FF. Ett trevligt alternativ på lagom avstånd när restiden var en kritisk faktor.

Råbyjubel på Råbyborgen mot Södertälje FF
Sett ur ett hemmaperspektiv var söndagens div 5-match mellan Råby-Rönö IF och Södertälje FF en resultatmässig framgång värd att offra tid på

Nu delar ju Gnesta FF:s fotbollsdamer och Råbys fotbollsherrar samma fäbless för blått vilket funkar hyfsat om jag kisar riktigt hårt och tittar på långt, långt håll. Kanske kan det räknas som att jag bevakat en GFF-match…? Så här långt in i årets herrfemma har Råby efter en anskrämligt mager inledning fått ihop grejorna och lyckas allt oftare knipa 3-poängare när det vankas match. Tyvärr går det väldigt trögt för våra kompisar norrut längst E4:an och Tystberga GIF:s herrar har halkat ner under nedflyttninsstrecket efter förlust med 1-2 mot bottenkonkurrenterna Hällbybrunns IF häromdagen. Återstår att se om jag lyckas ta mig ut till Tyrsvallen denna säsong. Del 3: Några som tackar Råby-Rönö IF efter söndagens 5-2 över tabelltreorna Södertälje FF torde vara IFK Nyköpings fotbollsherrar. De ligger tvåa i herrfemman och fick genom Råbys seger behålla sitt trepoängsförsprång. Tre poäng före IFK ligger Katrineholms SK FK som lite överraskande förlorade med 0-1 mot Nykvarns SK i helgen.

Publik Råbyborgen
Söndagens match klockan 13.00 på Råbyborgen hade många komponenter för att dra mycket publik. Nu var det väl lite sisådär med åskådarantalet och jag kan bara gissa att det drar mer publik om det är någon av traktens lokalkonkurrenter som kommer på besök.

Jag tänker inte dra ut detta matchreferat till något långrandigt och romanliknande format. För den som undrar kan jag också berätta att inte kameror tål hur mycket regn som helst… Efter förra fredagens regnvåta skyfallsäventyr i Runtuna plockade jag nu upp min förstakamera och konstaterade att den delvis hade gått sönder. Shit happens och det var en himla tur att jag åtminstone hade med mig två kameror till Råbyborgen. Bilder blev det och det är väl i huvudsak vad min läsekrets är ute efter?!

Domartrio Råbyborgen
Söndagens domartrio på Råbyborgen var huvuddomare Behudin Mustafic och de två assisterande domarna Nasuf Bijelonja och Mattias Karlsson. I andra halvlek fick de det körigt värre och sammanlagt delades det ut 11 gula kort varav två spelare fick de gula korten omvandlade till var sitt rött.

Efter att de båda lagen klämt och känt på varandra en liten stund i inledningen så tog hemmalaget kommandot. 1-0 kom i 13:e minuten från Jesper Agerin vars skott ändrade riktning på en försvarande fot och ställde Södertälje FF:s målvakt helt utan chans.

Jesper Agerin Råby-Rönö IF
Råbys Jesper Agerin inledde målskyttet i herrfemmanmötet mot Södertälje FF

Egentligen hade hemmalaget bra koll på matchen och sin motståndare men mot ett topplag i serien (dit även Råby numera kan räknas) så får man inte bjuda på allt för mycket. I 32:a minuten tilläts Södertäljes Aday Kaplan röra sig lite för länge och lite för ostört centralt utanför Råbys straffområde och han pricksköt in kvitteringen fram till 1-1. Det skulle dock komma ett viktigt och psykologiskt tungt mål från Råby och det skedde i 43:e minuten när Fredrik Cedergren efter en tilltrasslad situation nära mål åter ger hemmalaget ledningen med sitt 2-1.

Fredrik Cedergren Råby-Rönö IF
Fredrik Cedergren stod för viktiga 2-1 med ett par minuter kvar av första halvleken

Jag konstaterade i halvtidspausen att Råby-Rönö var spelförande, att de gånger det blev farligt för motståndarna hade det skett genom slarv eller bjudningar från hemmalaget och att det faktiskt var en ganska snäll match. Det sista skulle jag tyvärr få anledning att ompröva under matchens sista 15-20 minuter då tjafset övergick till rejält överhettade spelare och ordval som inte någonsin är okej. Ovetande om vad som komma skulle blev jag extra glad i inledningen av andra halvlek då Råbys Henrik Svehn ökade på lagets ledning fram till 3-1. Jag vet att Henrik gjorde comeback för inte alls länge sedan och han har varit borta länge p.g.a. en operarad axel. Jodå, han visade god klass trots lång frånvaro från fotbollen.

Henrik Svehn Råby-Rönö IF
Henrik Svehn såg till att ge Råby ledningen med 3-1 i matchminut 48

Det kändes som att 3-1-målet var avgörande. Hemmalaget hade kontroll på sin motståndare och de skapade inte något av spets eller värde framåt. Samtidigt ägnade sig Råbys anfallare åt att bränna jätteläge efter jätteläge vilket kan komma att bli kostsamt i slutänden. Och det höll faktiskt på att bli så när Södertälje FF:s William Altinkaya vid en höra nickar in 3-2 i 77:e minuten. Ett mål som dock fick en replik fortare än kvickt när Per Pettersson bredsidade in 4-2 i 81:a matchminuten. Ridå ner för gästerna.

Per Pettersson Råby-Rönö IF
Per Pettersson kom in med en halvtimme kvar att spela och uppenbarligen fanns gott om krafter för att ta sig högre upp i banan och behärskat trycka in 4-2 för Råby mot Södertälje FF

Allt tjafs och alla gula kort gjorde att domaren lade till fem tilläggsminuter. Under den tredje av dessa extraminuter gjorde Eric Stenius 5-2 och fastställde i och med det slutresultatet. En seger som blev något mål större än den kanske borde om inte motståndarna gett upp under de sista 10 minuterna. Så kändes det i alla fall för mig utanför planen.

Eric Stenius Råby-Rönö IF
Eric Stenius kunde slå in bollen i öppet mål fram till 5-2 efter att Jesper Jansson skjutit målvakten i bröstkorgen och därmed bjudit på en retur som var svår att motstå

En match med fem hemmamål där det var olika målskyttar hela vägen är trevligt att rapportera om. Alla mål till trots skulle jag vilja lyfta den hemmalirare som i mina ögon var allra bäst på planen. Martin Finnberg grejade aldrig något eget mål men oj vad han var grym i denna match. Några brända jättechanser blev det på samvetet men det innebär nog bara att han har nära till målet i nästkommande seriematch.

Martin Finnberg Råby-Rönö IF
Martin Finnberg stod för en riktigt fin insats mot Södertälje FF trots att han inte noterades något mål

Efter objektivbyten mellan kamerahusen och halv panik över den sönderregnade utrustningen lyckades jag få ihop ett hyfsat innehållsrikt bildgalleri från matchen med 140 bilder som du hittar HÄR >>>

Kanske måste jag fota Råby ytterligare några gånger denna säsong. Jag väntar nämligen fortfarande på möjligheten att åtminstone ta EN smickrande actionbild på Tobias Karlsson… Har han otur eller är det jag som har otur när jag fotar karln?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 15 =