Stuvsta blev en för svår nöt att knäcka för Tuns damer

Det tycks som om Stuvsta IF:s damlag är en onödigt svår motståndare för våra damfotbollslag i Nyköpingstrakten. Jag minns decenniets tidiga år då IFK Nyköpings damer fick ge sig gång efter annan mot tjejerna från Stuvsta. De vann serien några gånger men misslyckades att kvala uppåt i seriesystemet. Plötsligt tog det stopp och stora delar av laget lämnade vilket tvingade föreningen att börja om i botten av seriesystemet. Nu är Stuvsta IF:s damer på väg uppåt igen.

Emma Holm IK Tun
Det har varit täta matcher mellan IK Tun och Stuvsta IF men denna gång fick Tun ge sig på hemmaplan med 0-2 utan att egentligen på allvar kunna hota. På bilden ser du Tuns 03:a Emma Holm i en duell mot en vitklädd Stuvsta-spelare.

Årets division 2-serie är inte riktigt så jämn och oviss som de senaste två åren. IK Tuns damer har varit ett homogent lag men de har kämpat för att hålla sig kvar. De har å andra sidan haft otroligt nära till toppen av tabellen också. Denna säsong finns en lucka ner till tre kämpande lag i botten och sedan tycks det som om Eskilstunagänget Triangelns IK har dragit ifrån i toppen. Inför lördagseftermiddagens möte på Enstaberga IP hade Tun spelat in 18 poäng på 11 omgångar och Stuvsta hade 17 poäng på sina 10 spelade matcher. Någonstans i tabellens mittentrakter hittar vi också IFK Nyköping med 15 poäng efter segern över Sätras andralag under lördagen.

IK Tuns damlag
IK Tun gör sig redo för division 2-match mot gästande Stuvsta IF den 18/8 -18
Stuvsta IF damlag
Gästerna från Huddinge-trakten i Stockholm, Stuvsta IF, laddar inför drabbningen på den klorofyllinramade fotbollsplanen i Enstaberga

Tun ställde upp med ett lag där mittbacksgeneralen Hanna Lundmark var annorstädes. På hennes plats återfann vi Emmelie Jönsson, notorisk måltjuv men också allmänbegåvad bollspelare med ett uppenbart brett register. I mina ögon var den gode Emmelie bäst i hemmalaget denna lördag. I underläge och i jakten på en upphämtning flyttades Emmelie uppåt i planen från mitten av andra halvleken men det räckte inte för att störa motståndarna denna gång.

Emmelie Jönsson IK Tun
IK Tuns Emmelie Jönsson är en skicklig fotbollsspelare som började division 2-matchen som mittback men avslutade betydligt högre upp i planen

Tun började optimistiskt och kunde under matchens första minuter ägna en hel del tid på motståndarnas planhalva. Kantspelet där lagkaptenen Lovisa Ederström återfinns skapade matchens allra första avslut och Lovisa drog iväg ett pressat skott som gick strax utanför Stuvstas bortre målstolpe. Gästerna fick dock upp ångan och genom sin höga press förhindrade de hemmalagets speluppbyggnad. Det visade sig vara ett Stuvsta som med god bollkontroll, hårt och disciplinerat jobb samt precist passningsspel var väldigt svåra att få någonting till skänks av.

Lovisa Ederström IK Tun
Tuns lagkapten Lovisa Ederström stod för lagets första riktiga farlighet mot Stuvsta

I 20:e matchminuten får Stuvsta en frispark i hyfsat läge framför Julia Svensson i Tuns mål. En bra slagen frispark nickskarvades in och 0-1 kom. Ett resultat som gästerna hade med sig in i pausvilan och det var inte mycket att säga om deras ledning. Inte för att det på något sätt var lätt att komma förbi de bakre leden hos hemmalaget men för att kontrollen på matchen återfanns hos gästerna.

Julia Svensson IK Tun
En nickskarv på en väl slagen frispark och 0-1 var ett faktum i mitten av första halvleken
Börje Tunholm Lena Karlsson IK Tun
Börje och Lena satt som vanligt vid resultattavlan på Enstaberga IP

Hade den månghövdade och trogna Tun-publiken något att hoppas på under matchens andra hälft? Absolut, vi vet mycket väl att det finns en stenhård vilja att aldrig ge sig i den gröna arvsmassan. Dock ville gästande fotbollslag ha ett ord med i sammanhanget även under de avslutande 45 minuterna och de var både högröstade och vältaliga. So to speak.

Fotbollspublik Enstaberga IP
Publiken på Enstaberga IP söker sig oftast till långsidan där det inte finns någon läktare. Men vad gör väl det, fotboll kan ses från alla sidor av planen (utom undersidan, förstås).

Några ess i overallärmen hade tränare Björnfot i jakten på mål under andra halvlekens sista hälft. In med duktiga talangen Tyra Lantz för att lyfta upp Emmelie Jönsson med hennes spetsegenskaper högre upp i planen. In med Melinda Hall på det centrala mittfältet. Eftersom jag erkänner mig som en trogen supporter till Melinda kommer givetvis en bild på henne. Och så kommer det att vara tills hon tar sig in på planen med rollator.

Melinda Hall IK Tun
En bild för att Melinda Hall är Melinda Hall. Hon byttes in efter en dryg kvart av andra halvleken och var väldigt nära att reducera minuterna innan matchens slut då hon nästan nådde fram med huvudet på en frispark som laget ordnade fram.

Gästerna fastställde slutresultatet till 0-2 i 35:e minuten då ännu en frispark blev för mycket att försvara sig emot. Frisparken tog i ribban, studsade ut på planen och där var en vitklädd hetast att hugga på bollen. Matchen som helhet bjöd inte på många målchanser. Utöver de två fasta situationer som gästerna utnyttjade så skapade de en del under sista fjärdedelen av matchen som onekligen blev vasst och obehagligt sett ur gröna ögon.

Alfredo Afrem Shabbe Anwar Karl Youssef
Huvuddomare Alfredo Afrem hade denna match hjälp av de assisterande domarna Shabbe Anwar och Karl Youssef

Den som är nyfiken på fler matchbilder hittar drygt 120 stycken i mitt bildgalleri >>>. Och känsliga tittare varnas, ett och annat anletsdrag som inte riktigt är ”på plats” förekommer bland bilderna. Det är en tunn linje att följa när urvalet av bilder görs av undertecknad, jag hoppas inte att jag gjort någon en allt för stor otjänst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 8 =