Nyköpingsfinalerna i Swedish Beach Tour

Jag har redan skrivit om beachvolleyboll-tävlingarna som pågick på Stora torget i Nyköping under helgen. Det var efter att jag sett fredagseftermiddagens tre avslutande matcher. Då var turneringen fortfarande i sin linda och föga visste vi vad som komma skulle, vilka par som skulle nå framgångar och vilka som skulle stå som slutsegrare. Vi kunde ana, tippa och gissa utifrån tidigare resultat under säsongen. Vi kunde möjligtvis dra paralleller med förra årets tourstopp i Nyköping. Med facit i handen vet vi hur det gick och det blev faktiskt väldigt precis likadant högst upp på pallen som ifjol.

Linus Tholse Nyköpings Frisksportklubb
Linus Tholse segervrålade så att marmorplattorna på stadshuset dallrade
Camilla Nilsson Nyköpings Frisksportklubb
Nyköpings Frisksportklubbs Camilla Nilsson nådde inte hela vägen

Jag tog lite lättare på bevakningen av årets tävling än ifjol. Det innebar att lördagens fortsatta kvalificeringsspel och söndagens slutspel fick pågå utan mina nyfikna blickar eller hysteriska fotograferande. Det var det väldigt många andra som täckte upp. Men jag kunde inte riktigt hålla mig ifrån den fina men temporära tävlingsarenan när dam- respektive herrfinalen skulle avgöras. Väderprognosen var dock dyster och utfallet närapå lika illa.

Funktionär Nyköpings Frisksportklubb
Att torka av bollarna som skulle användas i spelet blev en utmaning för Frisksportarnas funktionärer
Funktionärer Nyköpings Frisksportklubb
Sanden var jobbigare att spela i när den blev blöt av regnet. Förmodligen fick även funktionärerna slita lite extra för att skrapa ytan under nätkanten jämn.

När det var dags för damfinalen klockan 15.00 var jag på plats men då visste jag inte hur det gått i den herrsemifinal som avslutades under min resa in till centralorten. Med nervösa steg gick jag fram till Martin Hermansson och stämde av hur det gått för Tholse/Molin. Jodå, finalspel blev det efter en nagelbitare i semifinalen mot “Appelboom” (Appelgren/Bohman). Sedan tidigare hade jag klart för mig vilka par som skulle mötas i damfinalen:

Sofia Ögren och Camilla Nilsson
Hemmahoppen Sofia Ögren i par med Camilla Nilsson tog sig till final via seger i semifinalen över Cavretti/Hellvig med 2-0
Tadva Yoken och Sigrid Simonsson
Som finalmotståndare stod fjolårssegrarinnorna Tadva Yoken och Sigrid Simonsson som i sin semifinal slog ut systrarna Thurin med 2-1

Damfinalen bjöd på en nagelbitande historia där övertaget fladdrade mellan beachvolleybollparen fram och tillbaka. Mest vinnarskalle fanns nog hos Camilla Nilsson men Yoken/Simonsson stod för flest klurigheter och undanläggningar. Otroligt underhållande och även om hemmapubliken velat se ett annat utfall kan ingen låta bli att applådera segrarinnorna Yoken och Simonsson som vet hur man hanterar torgets sand sedan förra årets premiärseger. Segersiffrorna skrevs till 21-15, 19-21 och 15-10 i skiljesetet. Stort grattis till Sigrid & Tadva!

Beachvolleybollpublik
Trots regn och rusk stortrivdes den beachvolleybollfrälsta Nyköpingspubliken på torgets tillfälliga läktare

Till herrfinalen hade alltså hemmaspelarna Linus Tholse och Jakob Molin tagit sig. De ställdes mot supertalangerna, blott 16 år gamla Europamästarna, David Åhman och Jonatan Hellvig. Jag hade inte haft förmånen att se dessa spela tidigare men nu var jag mer än ivrig att få en glimt av svensk beachvolleybolls framtid. Därmed inte sagt att Linus Tholse eller Jakob Molin är direkt lastgamla och utan framtidsutsikter…

Jakob Molin Linus Tholse Nyköpings Frisksportklubb
Jakob Molin och Linus Tholse tillhör båda två Nyköpings Frisksportklubb. Nu stod de i sin andra Nyköpingsfinal av två möjliga och kom till final via semifinalseger över Appelgren/Bohman med 2-1 i set (15-12 i skiljeset)
David Åhman Jonatan Hellvig
Finalmotståndare var David Åhman och Jonatan Hellvig som tog sig till final via 2-0 mot Jonsson/Lewin i semifinalen

Även om inte Tholse och Molin tokdominerade så tog de ändå kommandot direkt i finalen och det initiativet släppte de aldrig. Strået vassare, definitivt mer laddade och med hemmapubliken som pådrivare gled Nyköpingsparet fram till segersiffrorna 21-15 och 21-16. Imponerande starkt men ännu en gång hatten av för Åhman/Hellvig som har så stort kunnande trots relativt ringa ålder. Grattis Linus Tholse och Jakob Molin för er andra seger i beachtourens Nyköpings-deltävling!

Beachvolleybollpublik Nyköping
Herrfinalen blev en blöt tillställning då vissa i publiken hittade skydd från vädrets makter under taket till Stadshuset

Den svenska beachtourens final går av stapeln i Örebro i slutet av innevarande vecka. Vi håller tummarna för våra lokala spelare men också för att Örebropubliken ska få se lika fin beachvolleyboll som vi i Nyköping har fått ta del av under några härliga dagar. Om du vill återuppleva minnena från helgen kan du ögna igenom mitt bildgalleri från dam- och herrfinalen som du hittar HÄR >>>

Tack för det som bjudits och jag hoppas verkligen att vi får återse beachvolleybolleliten i Nyköping i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =