Beachtouren hittade tillbaka

Beachvolleybollen, denna rejält tilltalande sport, har ännu en gång hittat till Nyköping när den svenska touren tar sig genom Sverige sommaren 2018. Mycket har vi att tacka Nyköpings Frisksportklubb, kommunen och sponsorerna för att det blivit en repris på tävlingarna i Nyköping från premiäråret 2017.

Swedish Beach Tour Nyköping
Beachvolleybollplanen i Nyköping återfinns under touren på Stora torget

Strandvolleyboll förväntar man sig att hitta på någon havsnära plats. Det hörs liksom på namnet. Nu är det så fiffigt att sand kan placeras på andra platser, t.ex. på kullerstensbelagda torg. Vi kan i Nyköping erbjuda ett torg med både äldre och nyare fastigheter och omgivningarna blir självklart en spännande kontrast till den enorma sandlåda som utgör tävlingsplan för den svenska beachvolleybolleliten. Dessutom blir arrangemanget tacksamt att stanna till vid för alla flanörer och shoppare.

Swedish Beach Tour Nyköping
Rådhus och stadshus i bakgrunden och en enorm sandlåda som under vecka 32 agerar tävlingsplats för Swedish Beach Tour i Nyköping
Sandlåda modell mindre
Även detta år finns en betydligt mindre sandlåda för de yngre i publiken som vill roa sig mellan matcherna

Till skillnad från ifjol kommer min närvaro vid beachvolleybolltävlingarna att vara minimal. Så snävt hållen att jag förmodligen endast fotar de tre avslutande matcherna under fredagen (tävlingsdag ett av totalt tre). Finalspelet sker under söndagen och det bör givetvis ingen i allmänheten missa, oavsett väder. För mig innebär dock den kortare närvaron att jag inte får Foria-loggan fastbränd på näthinnan (som förra året). Att vara en huvudsponsor innebär givetvis mycket exponering.

Foria sponsor
Foria sätter avtryck i samband med att Swedish Beach Tour stannar till på torget i Nyköping

Under den sena fredagseftermiddagen var Nyköpings Frisksportklubbs deltagare i beachtouren i farten. Linus Tholse, Jakob Molin och Camilla Nilsson tillhör ju “vår” klubb och det drog förmodligen extra många åskådare till de uppställda läktarna. Riktigt kul att se så många som ville se de inledande matcherna för stadens duktiga aktiva. De kommer att få visa upp sig igen under lördagen och sedan får resultaten visa huruvida de hänger med in till söndagens finalspel. Med tanke på tidigare resultat under touren finns goda chanser till framskjuta placeringar även på hemmaplan.

Volleybollpublik Nyköping
Huvudläktaren på ena långsidan av beachvolleybollplanen var närapå fullsatt under den sena fredagseftermiddagen

Det blåste duktigt mycket på torget under fredagen. Det hjälpte inte att husfasaderna ringar in torget. Det var nog snarare tvärtom att vinden kanaliserades och hittade fram längst gatorna. Det har säkert varit värre med blåsten på andra ställen under touren men när jag såg hur bollen wobblade i luften av vinden så växte respekten för det som åstadkoms ute på planen. Vid något tillfälle utnyttjades den kraftiga motvinden för att lägga en dropserv precis bakom nätkanten. Tjusigt.

Lukas volleybollspeaker
Lucas Lötbom, rutinerad och skicklig speaker, lotsade publiken under matcherna och placerade fredagens tävlingar i Norrköping under ett olyckligt ögonblick…

En temporär och konstgjord beachvolleybollplan är inte lika stor och luftig som om man spelar ute på en äkta sandstrand. Ett lägre staket avgränsar planen på torget och om någon boll närmar sig denna avgränsning kan det vara knepigt för spelarna att rädda upp situationen. Sedan hjälper det inte heller om en mindre medveten publik plockar ner bollar i luften, obekymrade om vad som faktiskt hade kunnat gjorts om spelaren fått en chans att nå bollen. Någon som hände under fredagskvällen då en dam ivrigt sträckte sig efter en förlupen boll som inte alls var omöjlig att nå för den jagande spelaren. Shit happens och en lång blick från spelaren kunde inte backa tiden.

Hejarklack Swedish Beach Tour
Klubbkamraterna i Nyköpings Friskportklubb hejar givetvis på Jakob Molin och Linus Tholse

Den första matchen jag såg under fredagseftermiddagen var mellan Camilla Nilsson i par med Sofia Ögren då de mötte Moa Grate och Emmy Sjöström. En match som ganska komfortabelt vanns av de förstnämnda med 2-0 (21-17, 21-15).

Sofia Sjögren och Camilla Nilsson
Sofia Sjögren och Camilla Nilsson
Moa Grate och Emmy Sjöström
Moa Grate och Emmy Sjöström

Efter dammatchen stegade “Appelboom” ut på planen, alltså paret Martin Appelgren och Simon Bohman, för att möta Patrick Edgren och Tobias Helbig. Likt dammatchen blev det en ganska enkel affär då “Appelboom” vann med 2-0 (21-15, 21-16).

Simon Bohman och Martin Appelgren
Simon Bohman och Martin Appelgren
Tobias Helbig och Patrick Edgren
Tobias Helbig och Patrick Edgren

Slutligen, i fredagens allra sista match, klev hemmafavoriterna Linus Tholse och Jakob Molin ut på planen. De vann ju hela tour-stoppet i Nyköping för ett år sedan. Nu tog de sig an Linus Frantzich i par med Martin Johansson. Inte alls någon enkelt uppgift och “TholleMolle” fick se första set gå till motståndarna innan de kunde jobba sig in i matchen och vända den till sin fördel. Slutligen skrevs segersiffrorna till 2-1 i set (17-21, 21-16, 15-9).

Jakob Molin och Linus Tholse
Jakob Molin och Linus Tholse, ytterst sammanbitna innan matchstart på Stora torget i Nyköping
Martin Johansson och Linus Frantzich
Martin Johansson och Linus Frantzich

Jag tycker fortfarande att det är väldigt skoj att en av mina bilder från förra årets tour-tävlingar i Nyköping används i olika sammanhang. Swedish Beach Tour har den som en del i deras tävlingslogga under säsongen 2018 och Frisksportarna i Nyköping har den på skyltar som dyker upp lite här och där. Huruvida Linus Tholse tycker det är lika skoj ska jag låta vara oskrivet.

Linus Tholse reklam
Linus Tholse kastar sig efter en boll under Swedish Beach Tour 2017

Jag har ställt samman ett bildgalleri från fredagens tre matcher som jag bevakade och du hittar 259 bilder HÄR>>>

Jag önskar alla deltagare stort lycka till i avslutningen av beachtouren i Nyköping. Givetvis hoppas jag på att få se er i vår stad i framtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =