Slottssprinten 2018

Det finns ett ord som överskuggar alla andra när rally ska beskrivas av entusiasterna. Är det inte “fränt” är det inte rally. Typ. Och inget fel med det, rally är och ska vara full satsning. Givetvis hänger det på förarens och kartläsarens kunskaper om den fulla satsningen leder till dikes- eller pallkänning. Och förutom kunskaperna bakom instrumentpanelen krävs förmågan att sälja in sig hos ett antal sponsorer, mekaniska färdigheter och en förstående omgivning (det s.k. “teamet”). Och vi som kollar på rally njuter i regel av varje sekund, mellan dammattackerna.

Pontus Florin Eskilstuna MK Marcus Jansson Storfors MK
Jag har inte sett särskilt många rallytävlingar men en förare som utmärkt sig med att alltid satsa fullt är Eskilstuna MK:s Pontus Florin (med kartläsare Marcus Jansson, Storfors MK) vid sin sida. Här piskar de iväg Hondan på en vådlig färd över det stora hoppet i slutet av specialsträcka 5 på årets Slottssprint. De landade och kom in på 2:a plats i klass 4, 20:e plats i totalen.

Som vanligt när jag ska försöka göra ett trevande närmande till en rallytävling är jag osäker på hur, var, när. Katrineholms MK:s fantastiskt trivsamma rallytävling Slottssprinten har fördelen att ha start och målgång samt depåområde vid Ericsbergs Slott. Två stenkast och en spottloska från mina hoods i Stigtomta. Grusvägarna är som på de flesta ställen helt okända för mig och däri ligger utmaningen för mig som vill fota på något bra ställe. Definitionen av bra kan diskuteras men det ska ju helst inte vara en lång raka utan någon som helst klurighet eller utmaning för ekipagen som visslar förbi. Äta damm kan jag göra men då vill jag ju att det ska finnas något för ögonen att ta del av också. Om mitt action-fotograferande skulle misslyckas är i alla fall omgivningarna vid Ericsbergs Slott en räddningsplanka att hålla fast vid för mig som fotonörd.

Publikparkering Slottssprinten
Inte långt från väg 52 hänvisas man som rallypublik att köra ut på grödorna för att parkera bilen och gå sista biten upp mot slottet och tävlingsområdet när Slottssprinten avgörs
Ericsbergs Slott
Rosor är röda, sörmländska slott är gula. Och så är det vid Ericsbergs Slott på vägen mellan Nyköping och Katrineholm.
Ericsbergs Slott
Ericsbergs Slott tornar upp sig och på ägornas bakgårdar håller Slottssprinten till en gång varje sommar.
Depåområdet Slottssprinten
Depå- och serviceområdet för Slottssprinten breder ut sig rejält. 180 ekipage är satt som tak för anmälningarna men i år togs drygt 200 anmälningar emot (med vetskapen att det alltid är några som tvingas lämna återbud i sista sekunden).

Av de fragment jag snappat upp sedan fredagskvällens uppvisningskörning fanns ett rejält hopp i slutet av specialsträcka 5. Några hundra meter från målgången vid slottsmuren var detta tänkbara och tacksamma fotoställe inom räckhåll. Hägrande för mig och en stor lockelse för många andra av traktens rallypublik. Efter att ha tillbringat några timmar på den stenhårda och kruttorra åkern bredvid sträckans grusade färdsträcka konstaterar jag att många av åskådarna var annorstädes ifrån. Var det inte bergslagsmål så klingade småländskan eller andra goa dialekter klart och tydligt från brassestolarnas inre.

Speaker Slottssprinten
Tävlingens speaker satt där sista specialsträckans allra sista böj ledde till målportalen. Bra koll och inför fragment av rallyts åskådare kunde han förkunna hur allt förlöpte med sluttider, placeringar m.m.
Slottssprintens målgång 2018
Slutrakan efter hoppet tog bilarna till ladugårdsbacken och den hägrande målgången
Målgång Slottssprinten
In genom portalen och sedan var Slottssprintens tävlingsdel över för året 2018. Som vanligt tog därefter den stora Festen i slottsträdgården vid. Här ser du Erik och Emil Corell från SMK Nyköping gå i mål som 10:or i klass 4, B-förare 2WD.
Rallypublik Ericsbergs Slott
För många var möjligheten att se hoppet i slutet av specialsträcka ett lockande alternativ och även om man kunde gå ännu närmare krönet stannade många där trädens skugga fortfarande kunde erbjuda lite svalka.
Hoppet specialsträcka 5 Slottssprinten 2018
Bredvid bilvraken från fredagskvällens monstertruck-uppvisning hamnade jag och många andra för att konsumera rally denna dallrande varma julilördag.

En nackdel med att fota slutet av den sista specialsträckan på ett rally är att en del fordon redan är ute ur leken. Vill det sig illa beror det på misstag av de som sitter i rallybilen men oftare är det mekaniska fel eller trubbel med drivlinan som sätter punkt tidigare än vad det var tänkt. Surt, givetvis, men något som alla inom sporten är medvetna om. I depåområdet pratade jag med en frustrerade Robin Norling, SMK Nyköping, som nu tvingats bryta en av deltävlingarna i “1300 Rallycup”. Efter specialsträcka 2 rasade motorn och den enda trösten i eländet är att Robin inte hade långt hem till Nyköping.

Robin Norling Mattias Sundström SMK Nyköping
Shit happens. Robin Norling med kartläsare Mattias Sundström tvingades bryta årets Slottssprint efter SS2 med motorras.

Jag fotade så gott jag kunde från en position strax efter det stora hoppet. När huvuddelen av klass 1-bilarna i den fyrhjulsdrivna klassen passerat uppstod tyvärr en personskada med ambulansfärd som följd. I närmare en timme var det stopp och på-stället-halt i tävlingen. När den återupptogs fortsatte jag min bevakning men rörde mig sakta närmare och t.o.m. förbi hoppet för att få några varierande bilder. För den som letar efter sitt bilnummer i mitt bildgalleri så kan jag meddela att jag gav upp och slutade fota ungefär när startnummer 118 passerat. Det finns förvisso några slumpvisa bilder från slottsområdet på bild också, och det behöver inte vara det sämsta.

Pontus Jakobsson SMK Nyköping Martin Andersson Götene MK
SMK Nyköpings Pontus Jakobsson med Martin Andersson från Götene MK bredvid sig vann klass 2, A-förare 2WD.

För den som vill ha stenkoll på resultaten i Slottssprinten 2018 väljer jag att länka till resultatservicen för tävlingen som du hittar HÄR >>> Nu när jag kortfattat sammanfattar den lilla del av tävlingen som jag såg så gör jag det ur ett Nyköpingsperspektiv där några av SMK Nyköpings deltagare fastnade på kamerans minneskort.

Hampus Jakobsson Jens Jakobsson SMK Nyköping
SMK Nyköpings Hampus Jakobsson med Jens Jakobsson bredvid sig tog sig fram till en tredjeplats i klass 4, B-förare 2WD.
Jonna Eson Brådhe SMK Nyköping Annie Hellstadius Kullings MS
SMK Nyköpings Jonna Eson Brådhe, RallyJonna för de flesta, tävlade tillsammans med Annie Hellstadius från Kullings MS och kom 9:a i klass 4, B-förare 2WD.
Christoffer Haglund Patrik Johansson SMK Nyköping
Christoffer Haglund och Patrik Johansson från SMK Nyköping tog sig i mål som 5:or i klass 4, B-förare 2WD.

Med ett försök att få till så varierande bilder som möjligt från Slottssprinten 2018, trots att jag var lat och bara besökte en enda punkt, har jag satt samman ett bildgalleri med 255 bilder som du hittar HÄR>>>. Om “din” bil inte finns med så har jag inte heller fotograferat den. Tyvärr. Jag är hur som helst jättenöjd att jag tog mig tid för att titta till Slottssprinten 2018 och jag lyfter på hatten inför arrangörsklubben Katrineholms MK som verkligen vet hur de ska få till ett av landets allra populäraste rallytävlingar. Utomordentligt bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 15 =