Problemfritt för Råby mot Vingåkers IF

Att det blev en bevakning av en fotbollsmatch under lördagen har jag Gabriel Hellman att tacka för. Tack. Hushållets enda bil (för närvarande) var på Rosvalla där SN-bollen höll vår yngsta dotter upptagen. Jag fann mig själv strandsatt hemma i Stigtomta, uteplatsen var städad, gräsmattan nyklippt och hade ingenting-att-göra under ett par timmar mitt på dagen. Alla kan inte vara lika lyckligt lottade som Råbys Henrik Svehn, tänk att få gå på ett vägsamfällighetsmöte klockan 14.00 en sommarfin lördag mitt under en match på “Borgen”…

Råbyborgen Råby
Finvädret har bäddat in Råbyborgen i en välkomnande grönska

Dåligt förberedd men med sikte på lördagens division 5-match mellan Råby-Rönö IF och gästande Vingåkers IF klev jag in på Råbyborgens gräs någon minut före klockan 13.00. Varken hemmalaget eller gästerna har så här långt in i säsongen övertygat. Man skulle nog kunna hävda att det börjat förvånansvärt trögt i år för Råby-Rönö som efter fjolårets premiärsäsong i division 5 endast var en poäng och några plusmål från förstaplatsen. Även Vingåker slutade på övre halvan av tabellen säsongen 2017.

Råby-Rönö IF
Råby-Rönö IF på Råbyborgen i samband med matchen mot Vingåkers IF den 19/5 2018
Vingåkers IF
Vingåkers IF:s minimalistiska trupp inför matchstarten mot Råby i herrfemman den 19/5 -18

De senaste säsongerna har inte traktens poplag Råby-Rönö IF behövt oroa sig över spelarbrist. Det är inte helt problem- eller friktionsfritt att ha många spelare som vill få speltid men jag avundas verkligen inte Vingåker som till lördagsmatchen hade precis det motsatta problemet. När matchen blåstes igång insåg jag att de inte hade en endaste spelare på bänken. En liten flicka och en lagledare satt i båset medan tränaren efter en stunds spel sprang till omklädningsrummet och bytte om till matchställ. En av spelarna i det gulsvarta laget klagade på smärtor vid minsta rörelse och tog sig för ljumsken. Det ljusnade något för den hårt prövade tränaren när det efter en halvtimme dök upp ytterligare en spelare.

Tränare Vingåkers IF
Med viss möda stretchade Vingåkers IF-tränaren för att eventuellt göra ett avlastande inhopp under matchen mot Råby

Det hade gott fått vara ännu fler i publiken denna majlördag. Kanske fanns det mycket annat att göra mitt på pingstafton när vädret bjöd på högsommar-vibbar? Råby-Rönö IF har många runt laget och kan unna sig lyxen att ordna matcharrangemang med det där lilla extra. Grilloset från hamburgergrillen dallrade under björkarnas nygröna kvistar.

Andreas Hillukkala Råby-Rönö IF
Assisterande tränaren Andreas Hillukkala har nu tagit över huvudtränarsysslan i Råby-Rönö IF

Division 5-mötet blev en ganska tydlig styrkedemonstration från Råbys sida. De gjorde sitt jobb, i första halvlek kryddat med finess och fantasi, och den för dagen trupptunna motståndaren maldes ner efter att ha lyckats hålla emot i drygt 25 minuter. Att det ändå krävdes fokus på uppgiften var tydligt. Råby har uppenbarligen några hetsporrar i laget och från tränarhåll hördes lugnande direktiv om att fokusera på den egna insatsen. Domaren fick hala upp det gula kortet ett par gånger för hemmalaget och i andra halvleken även en gång för gästerna.

Domartrio herrfemman 180519
Domartrion på Råbyborgen bestod av huvuddomaren Rafi Dawli som hade de assisterande domarna Shabbe Anwar och Zsolt Feith vid sin sida

Matchens första avslut skapades av Vingåker. Efter en knapp kvart bommar hemmalagets Robert Andersson i ett kanonläge man han skulle få sin revansch. Dessförinnan hann gästerna med ett att skapa ett par riktigt vassa farligheter, det ena efter en viss nonchalans i hemmalagets försvarslinje. I 26:e minuten drar Robert Andersson iväg ett distansskott som går in vid närmaste stolpen, där en något olycklig Vingåkers-målvakt befann sig. Nu hade hemmalaget momentum och 2-0 i 32:a minuten via Jesper Jansson var snarlikt lagets första mål. 3-0 gjorde sedan Martin Finnberg i 38:e minuten efter ett långt inkast och ett skott som gav skrapmärken i överliggaren innan den gjorde brännmärken i målnätet.

Andra halvleken inleddes med samma Råby-iver som avslutade den första. Psykologiskt tunga 4-0 kom i 47:e minuten efter ett flyfotat anfall där Fredrik Cedergren får bollen på vänsterkanten och behärskat kunde trycka in bollen bakom Oscar Lundell i Vingåkers-målet. Någonstans där dog det en aning, hemmalaget säkrade ledningen och det blev inte lika sprakande och fantastiskt som sista 20 minuterna av första halvleken. Förståeligt, det var en trygg ledning och den gassande solen tog ut sin rätt. Slutresultatet var uppnått och det blev en ganska lång transportsträcka tills domaren signalerade att striden var över för denna gång.

Robert Andersson Råby-Rönö IF
Råbys Robert “Lillis” Andersson gjorde 1-0 i 26:e matchminuten
Jesper Jansson Råby-Rönö IF
2-0 i matchminut 32 gjordes av Råbys Jesper Jansson
Martin Finnberg Råby-Rönö IF
Martin Finnberg gjorde Råby-Rönös tredje mål i minut 38
Fredrik Cedergren Råby-Rönlö IF
Råbys Fredrik Cedergren fastställde slutresultatet till 4-0 med ett mål i 47:e matchminuten

En spelare som slet hårt från olika positioner under matchen (beroende av de rullande bytena) var Petter Hellborg. För hans gedigna insats förärades han Matchhatten av tränare Andreas Hillukkala. Jag är benägen att hålla med om berömmet. I sammanhanget skulle jag också vilja lyfta fram Per Pettersson som inte gör ett endaste misstag, är alltid på rätt ställe och det ser aldrig jobbigt ut när den karln spelar fotboll.

Petter Hellborg Råby-Rönö IF
Petter Hellborg gjorde en helgjuten insats för Råby-Rönö IF i matchen på hemmaplan mot Vingåkers IF

Som brukligt efterlämnar jag ett bildgalleri från den bevakade matchen. Du hittar ungefär 150 bilder via denna länk >>>

Peace out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 11 =