Brukets pöjkar mot grabbarna från orten

Vi var många som hittade till Nävekvarn under fredagskvällen för att se Nävekvarns GoIF mot Stigtomta IF i herrarnas division 6 Sydöstra. Absolut inget fel i denna underhållning. Den lokala fotbollen när den bjuder upp på bästa sätt. Så långt från ångestladdad och krystad prestationsjakt (läs “division 1 Norra”) men istället kamratskap, igenkänning, ärlig kamp och lantlig idyll. Hyttvallen is the place to be, naturgräs, granridå och träbänkar. Det är grannens pöjk, skitsnack på bänkraderna och ett visst mått av spontan-kverulerande från den fullsatta gnällbänken. En och annan välriktad tanke och spark bjöds det minsann också på, där ute på planen.

Martin Eriksson Stigtomta IF Lucas Persson Björnlund Nävekvarns GoIF
Stigtomta IF körde närapå över Nävekvarns GoIF under fredagskvällens div 6-möte, illustrerat av Martin Eriksson som hamnade ovanpå Lucas Persson Björnlund och de tydliga siffrorna 0-7 på resultattavlan.

På dagen för ett år sedan var jag på Stigtomta IP och såg dessa lag mötas i division 6-serien (som då hade namnet “Sydvästra”). En match som slutade 4-1 till Stigtomta IF efter bl.a. två mål av Niklas Wennerberg som då precis värvats över till klubben. Säsongen innebar en tredjeplats för det gulsvarta gänget medan Nävekvarns-grabbarna fick nöja sig med en 9:e-plats. Styrkeförhållandena lagen emellan under säsongen 2018 kan ha rubbats något om man ska tro fredagskvällens målskörd. 0-7 snackar man inte bort i en handvändning.

Hyttvallen Nävekvarn
Nävekvarns GoIF:s klubbhus vid Hyttvallen är något alldeles extra
Fotbollspublik Hyttvallen
Hyttvallen var välbesökt i samband med division 6-matchen mellan Nävekvarns GoIF och Stigtomta IF
Gnällbänken Hyttvallen
De reserverade platserna på Gnällbänken utnyttjades givetvis denna trivsamma majkväll

Inför fredagens match hade Nävekvarns GoIF en seger och två förluster på sitt samvete medan Stigtomta IF stoltserade med två segrar och lika många förluster. När jag läser vilka lag som är med i en serie som SöFF döpt till “Sydöstra” får jag geografiskt fnatt. Enhörna, Eskilstuna och framförallt Mariefred är alltså orter vi ska förknippa med sydöstra delen av Södermanland? Nja, tyvärr ett tecken på att fotbollen retarderar och så länge vi kan hålla oss med en distriktsserie som håller sig inom Södermanland får vi vara glada.

Nävekvarns GoIF
Nävekvarns GoIF på Hyttvallen fredagen den 11/5 2018
Henri Bergvik Nävekvarns GoIF
Nävekvarns GoIF tränas av Henri Bergvik
Stigtomta IF
Stigtomta IF samlar ihop sig på Hyttvallen inför mötet mot Nävekvarn den 11/5 -18
Pa Musa Fofana Stigtomta IF
Säsongen 2018 är Pa Musa Fofana tränare i Stigtomta IF:s herrlag

Trivsel var ett av ledorden denna fredagskväll men som vanligt när det gäller sport med män som utövare spretar testosteronet och adrenalinet iväg med deltagarna då och då. Inga större psykbryt och kvällens domartrio hade en hyfsat lugn kväll. En situation i slutet av första halvleken var dock olycklig och ledde i mina ögon till att domaren provocerade fram ett gult kort på en hemmaspelare efter att en av Nävekvarnsspelarna liggandes på marken fick en spark mot huvudet. Ett snack i halvtidspausen och sedan tror jag det var balans i tillvaron hos alla inblandade.

Domartrio Hyttvallen
Kvällens domartrio bestod av huvuddomare Rafi Dawli med de assisterande domarna Emir Arnautovic och Vincent Hellquist vid sin sida. Här ses även lagkaptenerna Niklas Grindberg (Nävekvarns GoIF) och Fredrik Larsson (Stigtomta IF) övervaka slantsinglingen inför matchen.

Från allra första spark var denna match helt i Stigtomta IF:s vårdnad. Tempot, drivet och initiativet styrdes av gästande lag utan pardon. Tålmodig bollförflyttning i de bakre leden, tungt och hårdjobbande centralt mittfält och uppe på detta några spelare med kunnande som tidigare hört hemma i högre divisioner. Allra mest avgörande denna afton var Niklas Wennerbergs målsinne. Men, om man ska vara väldigt detaljanalyserande, en spelares förmåga att kasta bra inkast. Matchavgörande, enligt initierad källa. Johan Wallin är mannen och hans inkast fram till 0-1 efter en halvtimme var precis lagom hårt/långt. (Och det är inte Johan själv som är den initierade källan.)

Hyttvallen Nävekvarn
Den soliga vårkvällen blev istället en aning mer mulen än jag hoppats på och där rök chansen till fotbollsbilder i snyggt solnedgångsljus

Trots stort spel- och chansövertag dröjde det närmare en halvtimme innan Stigtomta IF:s André Lundmark kunde göra 0-1. Tills dess hade Nävekvarn stretat emot tappert. När nollan var spräckt dröjde det endast en minut innan nästa mål kom och en rysk upprullning senare stod Niklas Wennerberg för lagets andra och sin första pyts i matchen. Ett tredje mål hann göras minuten innan halvtidspausen och det var Daniel Frick som pricksköt detta i anfallet som kanske borde blåsts av p.g.a. potentiell huvudskada som tidigare nämnts.

André Lundmark Stigtomta IF
André Lundmark gjorde 0-1 för Stigtomta IF i 29:e minuten mot Nävekvarns GoIF
Daniel Frick Stigtomta IF
Rutinerade Stigtomta-veteranen Daniel Frick gjorde 0-3 med minuten kvar av första halvleken

Ett något förnöjt och mätt gästande lag förmådde inte riktigt att trumma på med samma intensitet i andra halvlek. På så sätt lyckades hemmalaget hålla dem stången i 21 minuter innan 0-4 kom från Niklas Wennerberg. Orken tröt nu fortare för Nävekvarn, vilket är förståeligt med den siffermässiga uppförsbacke de befann sig i, och 0-5 görs av Niklas Wennerberg som lobbar in bollen. Marcus Larsson utökar till 0-6 med kvarten kvar att spela och sedan fastställer Niklas Wennerberg resultatet till 0-7 med en straff i 85:e matchminuten.

Marcus Larsson Stigtomta IF
Marcus Larsson i Stigtomta IF gjorde lagets sjätte mål i division 6-matchen mot Nävekvarns GoIF
Niklas Wennerberg Stigtomta IF
Med ett målsinne utöver det vanliga gjorde Stigtomta IF:s Niklas Wennerberg hela fyra mål mot Nävekvarns GoIF på Hyttvallen under fredagskvällen

Det har blivit mycket Stigtomta IF i detta matchreferat, inte så mycket Nävekvarns GoIF. Mycket beror detta på matchbilden och speldominansen. Det är givetvis lättast för mig att lyfta fram namn och bilder på målgörare och det saknades denna gång i Nävekvarn. Jag vill i alla fall avrunda med att lyfta fram den spelare som jag tyckte stack ut mest i hemmalaget och det är en lirare som jag tidigare bara sett som målvakt. Nu var han nog banne mig bäste utespelare hos hemmalaget; Sebastian Fagerström.

Sebastian Fagerström Nävekvarns GoIF
Nävekvarns GoIF:s Sebastian Fagerström kom in i andra halvlek och satte avtryck i Nävekvarns spel

Som jag antydde uteblev solnedgångsbilderna eftersom solskrället lyckades hitta ett på himlen parkerat moln i sydväst. Bilder till bildgalleriet blev det trots allt även om det blev mörkare och murrigare ju längre matchen led. Du hittar drygt 130 bilder från div 6-matchen HÄR >>>

Tack för denna gång och jag hoppas givetvis på att återse både fina Hyttvallen och de båda lagen!

2 thoughts on “Brukets pöjkar mot grabbarna från orten

    1. Stort tack för dina ord Pa! När det är äkta och genuint spelar inte divisionstillhörigheten någon roll. Fotboll kan vara underhållande på alla nivåer men en match på Hyttvallen, Stigtomta IP, Krikonbacken, Tyrsvallen, Runavallen, Råbyborgen m.fl. härliga anläggningar är alltid något extra.

      Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =