Rugbypremiär på Djulö IP för Katrineholm Griffins

För min del blev den passerade helgen inte alls som jag planerat eller önskat. Efter en sen flicklagsmatch i Nykvarn under lördagskvällen (torsk med stora siffror dessutom) gick bilskrället sönder på hemvägen och därmed var jag ur gängorna. Söndagens tänkta utflykt till Katrineholm för att äntligen se Katrineholm Griffins för första gången blev en vingklippt historia. På något sätt lyckades jag dock tillskansa mig hushållets andra bil och komma iväg så att jag kunde se andra halvleken av division 2-matchen mellan Katrineholm Griffins och gästande Karlstads Rugbyklubb på Djulö IP.

Katrineholm Griffins vs Karlstads Rugbyklubb
Rugby-action i finvädret på Djulö IP under söndagen

Att den relativt nybildade rugbyklubben i Katrineholm skulle lugga Karlstad på poäng var det nog ingen som realistiskt trott. Och så blev det inte heller. Förlustsiffrorna skrevs till 7-76. Klubben startade under våren 2016 och anmälde ett lag till seriespel för första gången inför säsongen 2017. Idel förluster i denna stenhårda, krävande men charmiga sport är inte det man ska hänga upp sig på. Klubben är i mina ögon en vinnare bara av att finnas till och beblanda sig med övriga medlemmar i rugbyfamiljen.

Tom Simpson Katrineholm Griffins
Tom Simpson är Katrineholm Griffins tränare, rugbykulturbärare och fyrbåk för rugbysporten i Katrineholm

Efter att vid några tillfällen skapat på den svenska rugbyns yttersta färglager är jag begeistrad över sportens karisma. Har t.o.m. funnit mig själv i TV-soffan för att titta på internationell rugby. Dock är mitt närmande till sporten väldigt försiktigt och söndagens match var så vitt jag minns allra första gången jag såg 15-mannarugby live. Det har blivit en och annan 7-mannamatch nere i Norrköping (på Bollspelaren eller Himmelstalundsfältet). Det må vara att division 2 är landets lägsta serienivå och att endast 3 (!) lag återfinns i den Mellersta serien. Det är hur som helst rugby, obarmhärtig men full av sportmanship.

Djulö IP Katrineholm
Djulö IP utanför Katrineholms stadskärna var under söndagen inbäddad i solsken och den skiraste grönskan från de nyutsprungna lövträden

För 10-talet år sedan var jag på Djulö IP och tittade på en träningsmatch i fotboll på Djulö IP. Det är en gräsplan som ligger förträffligt vackert och där Katrineholm Griffins bör trivas alldeles utmärkt. Backavallen är en otrolig anläggning men allt behöver ju inte finnas vid detta sportcentrum. Att det rests rugbymålställningar på Djulös gräsyta är ett spännande statement som ger fotfäste och grogrund för en sport som väldigt gärna får hitta en mycket större publik.

Djulö IP Katrineholm
Målställning för rugby på Djulö IP utanför Katrineholm längst Norrköpingsvägen

För mig som bor närmare Nyköping än Katrineholm finns ett gryende hopp om att rugbyn ska etablera sig även i mina trakter. (Inte för att det är särskilt långt för mig att åka till Katrineholm, Linköping eller Södertälje om jag vill se ännu mer rugby). Nyköpings Rugby steg mot något större finns att följa på Facebook och Instagram och det görs försök med regelbundna träningar för att hitta fler aktiva som vill ta del av utmaningen.

Rugbysmärta
Inom rugbyn är man beredd att ge en och annan smäll men också att ta emot det som ges. En inte helt smärtfri upplevelse men utifrån mitt perspektiv så bygger det en hel del karaktär hos utövarna.

Att komma mitt i en match för att bevaka är obra. Jag kände under den stund vid rugbyplanen i söndags att jag inte riktigt kom varken matchen eller spelarna särskilt nära i mina bilder. Nu tyckte jag ändå att det var värt att åka dit och det lockar att göra fler besök. Jag lyfter på hatten inför gästande Karlstads Rugbyklubb som visade upp ett brett och djupt kunnande. Förhoppningsvis kommer det röd-gul-svarta laget från Katrineholm att nå dit så småningom också. Att alla spelare trivdes i solskenet när det äntligen var seriepremiär var det inte någon tvekan om.

Karlstads Rugbyklubb
Karlstads Rugbyklubb under halvtidspausen i seriematchen mot Katrineholm Griffins på Djulö IP den 6/5 2018
Katrineholm Griffins
Katrineholm Griffins samlar ihop sig inför andra halvleken mot Karlstads Rugbyklubb hemma på Djulö IP den 6/5 2018

Nästa hemmamatch för Katrineholm Griffins är den 10/6 klockan 13.00 då Linköpings RK kommer på besök. I väntan på den matchen får du hålla tillgodo med bilderna i mitt förhållandevis lilla bildgalleri från söndagens match som du hittar HÄR >>>

Tack för den här gången och stort lycka till i det fortsatta seriespelet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + tre =