Scott fixade segern för BK Sport mot IK Tun U

Oj oj oj, senast jag gav mig ut i hetluften i idrottsbevakningssammanhang var det handbollskval för IFK Nyköpings herrlag. Därefter har undertecknad varit på träningsläger med flicklaget, hunnit ta en sväng till Gotland med familjen och tack vare dessa aktiviteter försvann två helger i ett nafs. Nu när vardagen har hunnit ifatt mig har våren och utomhussporterna kommit igång på allvar. Tack vare den extra helgdagen den 1:a maj hann jag med att se det egna flicklaget göra seriepremiär på Rosvallas plastgräs mot IK Viljan (0-0) och sedan hitta en härlig lokal fotbollsmatch i damtrean att sätta tänderna i.

Tyra Lantz IK Tun
Tyra Lantz och hennes kompisar i IK Tun U mötte under tisdagskvällen BK Sport i division 3 på Enstaberga IP
IK Tun 80 år
På Enstaberga IP vajar flaggorna som vanligt. Den uppmärksamme noterar att IK Tun detta år firar 80-årsjubileum. Grattis!

Äntligen riktig fotbollspremiär. Bort från plastgräset på Rosvalla med allt vad det innebär. Ut i bygden där gemytet finns. Trivseln, de igenkännande blickarna, doften av nyklippt gräs, kön till kiosken med kaffe och korv. Enstaberga IP, Tyrsvallen, Hyttvallen, Krikonbacken, Stigtomta IP, Råbyborgen, Runavallen och för all del också stadsplacerade Folkungavallen för att nämna några av de naturgräs-planer med anor som vi har i vår närhet. Det finns ytterligare ställen dit jag gärna åker men där jag tyvärr inte kommer att få se seniorfotboll denna säsong. Jag tänker i första hand på Sjösa IP och Dambroängen.

IK Tun U 180501
IK Tun U har hunnit spela en division 3-match innan tisdagens match mot BK Sport och då var man på Vasavallens konstgräs i Strängnäs och förlorade med 0-3 mot IK Viljan.
BK Sport 180501
BK Sports damer har även de hunnit med en match innan mötet mot IK Tun U. De besegrade Trosa-Vagnhärad SK med 7-3 i omgång 1 av damtrean.

Det ena fotbollslaget efter det andra i Nyköpingsområdet kan nu kliva ut på sina egna fotbollsplaner. Den sena våren har kommit ifatt almanackan och gräset gror, pollenhalterna från björkarna skjutet i höjden och allt är som det ska vara i början av maj. Bollskrället hoppar och far, en eller annan fotbollssko tappar fästet och bjuder dess ägare på en ofrivillig spagat samt lera på knän och strumpor. Tiden är kommen för att syna resultatet av försäsongens oändliga träningspass. Förhoppningar om stordåd ska i vissa fall grusas, nävar ska knytas av revanschlust, positioner ska försvaras, konkurrensen om startplatser ska spetsas, segersånger och hurrarop ska eka. Någonstans i allt detta har även IK Tuns talanger i U-laget klivit in för att pröva sina vingar i damernas högsta distriktsserie.

Sevinc Qurbanova
Sevinc Qurbanova dömde division 3-matchen på Enstaberga utan minsta problem eller bekymmer

Jag anlände sent till Enstaberga IP under tisdagen. Matchstarten klockan 17.00 låg lite för nära flicklagets matchslut inne på Rosvalla. Med iver och hast förflyttade jag mig dock västerut och klev ur bilen samt riggade kamerorna och missade endast de 15 första minuterna av dammatchen. Som jag förstod hade hemmalaget dominerat matchinledningen och det fortsatte de med framför mina ögon. Det ena anfallet efter det andra tryckte ner gästerna djupt på deras planhalva. Men mycket mer än någon hörna blev det inte av övertaget för Tun U. Istället var det gästernas lagkapten Emelie Scott som i 23:e minuten fick en genomskärare och säkert satte 0-1.

Emelie Scott BK Sport
BK Sports Emelie Scott blev matchvinnare för sitt lag genom de två mål och gjorde i divsion 3-mötet mot IK Tun U

Det mer flyfotade hemmalaget hade definitivt mer fart under dojorna och trummade på. Mest framgångsrikt blev det när de lyckades ta sig fram på kanterna. Jag tyckte att hemmalaget hade tydligare linjer i sitt spel och de valde att variera spelet bättre än BK Sport. Men de mötte ett rutinerat och smart motståndarlag som avväpnade Tun-tjejerna innan det blev riktigt farligt. 0-1 stod sig in i halvtidsvilan.

Fredrik Johansson IK Tun U
Matchcoach för IK Tun U är Fredrik Johansson som onekligen ser en aning skeptisk ut på bilden

I andra halvlek fortsätter IK Tun U att mata på och jobba hårt. BK Sport fortsatte att styra ut spelet mot kanterna och freda sig tämligen enkelt. Den där riktiga spetsen saknades hos Tun. Det bjöds en hel del fysisk kontakt och i närkampsspelet tycker jag att det unga hemmalaget stod sig nog så bra mot det rutinerade motståndet. Gästerna visade efter 27 minuter av andra halvleken åter prov på sin effektivitet då Emelie Scott utnyttjar ett misstag och utökar BK Sports ledning. 0-2 och det var än mer uppförsbacke för det jagande hemmalaget. Repliken kom ögonblickligen när Tuns lagkapten Ebba Bromée bjöd på ett riktigt klassmål, ett välplacerat skott från straffområdets vänstra del letade sig otagbart in i nätmaskorna. Riktigt snyggt!

Ebba Bromée IK Tun U
Ebba Bromée bjöd hemmapubliken på ett högklassigt reduceringsmål fram till 1-2 i 73:e matchminuten

Hur mycket Tun-tjejerna än försökte kom de inte närmare än 1-2. De hade några hörnor som ställde till en del oreda hos BK Sport-försvaret, kryssribban träffades med ett långskott men allt detta räckte inte för att plocka in motståndarnas försprång. IK Tuns division 3-lag får fortsätta jaga sina första poäng i säsongens division 3-serie och nästa chans blir den fredagen den 4:e maj på bortaplan mot Kvicksunds SK.

BK Sport Dam
Spelarna i BK Sport kunde jubla och gratulera varandra till 3 nya poäng in på kontot efter matchen mot IK Tun U på Enstaberga IP

Avslutningsvis vill jag nämna en ung spelare som jag tror jag nämnt vid något tidigare tillfälle. Hos IK Tun återfinner vi Emma Holm, född -03, som inte räds betydligt mer rutinerat motstånd. Hon är lovande, minst sagt, och återfinns även i den 03-trupp som i mitten av maj, i samband med ett läger i Enköping, ska försvara Södermanlands färger i två matcher mot Dalarna och Örebro.

Emma Holm IK Tun U
Emma Holm, med sin ursprungliga fotbollsfostran i Oxelösunds IK, är en av 20 stycken 03:or som ska delta i ett kommande distriktsläger i Enköping

Tisdagens division 3-match bjöd på en stunds solsken men också ett allt mer flyktande ljus. Jag gjorde vad jag kunde med mina kameror och har skrapat ihop ett bildgalleri från matchen med drygt 130 bilder som du hittar HÄR >>>

Tack för det som bjöds, stort lycka till i det fortsatta seriespelet och jag hoppas att våra vägar korsas fler gånger denna säsong!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =