Ingenting är vunnet men läget är bra

När IFK Nyköpings kvalspel till handbollens division 1 rullade vidare under söndagseftermiddagen var det division 1-laget Uppsala HK som stod på motsatt planhalva. I första kvalrundan klarades division 2-motståndarna Spånga HK av i två raka matcher. Att ta sig an en motståndare som är utsatt för negativt kval innebär vissa utmaningar men IFK bestod det första testet och vann med 31-27 (17-10). De 807 åskådarna på läktarna var med på noterna och Rosvallas A-hall blev ett trivsamt handbollseldorado för någon timme.

Christopher Wålinder IFK Nyköping
IFK Nyköpings Christopher Wålinder trycks ner av en försvarande Uppsala-spelare under inledningen av kvalmatch ett lagen emellan

IFK Nyköpings handbollsherrar har matchat flitigt hela vägen fram till de avgörande matcherna i den avgörande kvalrundan. Annat var det för Uppsala HK som spelade sin senaste match i division 1 Norra den 22/3. Därefter matchuppehåll. Förvisso kan trasiga spelare läka under ett uppehåll men matchtempot flyktar likt en trana i oktober.

Rosvalla idrottshall
Rosvalla idrottshall är byggnaden med den något mörkgråare nyansen än den omgivande luften denna söndag i mitten av april

Den jobbigaste grejen med negativt kval är att man tvingas kämpa för att behålla något. Det omvända gäller för det lag som vill kvala uppåt i seriepyramiden, de kämpar för att få något. Jagad eller jaga, vilket låter mest soft? En framgångsrik säsong i lägre serie ska ställas mot en motig förlustsäsong i en högre serie. Varje spelarhuvud är full av intryck från säsongen och det är antingen självförtroende samt tro på vad kollektivet kan åstadkomma eller rannsakan, oro och misstro.

IFK Nyköpings handbollsherrar
IFK Nyköpings trupp i kvalmatch 2 mot Uppsala HK den 15/4 -18
Uppsala HK herrar
Uppsala HK:s trupp som tog sig ner till Nyköping för första matchen i kvalspelet till division 1 Norra söndagen den 15/4 -18

När jag kom fram till Rosvalla-foajén gick jag igenom portarna i sällskap med spelarna i Umeå FC:s division 1-lag i fotboll. Timmen efter handbollsmatchens start skulle de ut på konstgräsplanen och möta Nyköpings BIS i Norrettan. En match som sedermera slutade 1-1. Konkurrens om samma publik i lilla Nyköping? Nja, handbollstraditionen är stark i Nyköping och det är väl inte ofta Bissarna har fler på läktarna än vad handbollsherrarna har. Undantaget när Västerås SK varit på besök och haft med sig mängder av supportrar…

Rosvalla A-hall handbollspublik
Ena läktarsidan i A-hallen var hyfsat fylld och det räknades in totalt 807 åskådare denna enda kvalmatch i runda två
Handbollsklack IFK Nyköping
Ungdomsspelare från IFK Nyköping utgjorde en ljudlig klack med ramsor, trummor och en och annan vägkäpp (?)
Ivrig hejarklack IFK Nyköping handboll
Bästa inslaget på publikplats var dessa två unga IFK-tjejer som var grymma med sina moves i hejarklacken

För de flesta av oss som besökte Rosvalla under söndagseftermiddagen var det sista handbollskontakten för säsongen. Kval-cirkusen drar nu vidare till Uppsala där Uppsala HK först och främst tar emot söndagen den 22/4. Om Uppsala HK vinner den matchen är den tredje och helt avgörande matchen även den på Fyrishov i Uppsala onsdagen den 25/4. Det är kvalfördelen för den som befinner sig högre upp i seriesystem.

Stefan Germerud IFK Nyköping
Stefan Germerud agerade speaker under kvalmatchen och den uppgiften skötte han med den äran
Handbollssekretariat IFK Nyköping
Hans Pettersson och Christian Nyberg i sekretariatet hade en hel del att hålla koll på i en match som efterhand blev hetsigare och hetsigare (som vanligt i handboll med andra ord)

Gästerna gjorde matchens första mål men detta kvitterades i efterföljande anfall av hemmalagets Fredrik Andersson. Den sistnämnde var alldeles extra tongivande i målprotokollet för IFK och han gjorde 9 mål (att jämföra med näst bäste målskytt i hemmalaget, Christopher Wålinder, som gjorde 6 mål). Denna match föregicks för min egen del av osäkerhet kring lagens styrkeförhållanden, hur bra hemmalaget skulle klara anspänningen samt hur välkalibrerat energiuttaget skulle bli. Nu visade det sig att det enda som gästerna riktigt fick att funka i första delen av matchen var deras kantspel där de var ostoppbara. I övrigt var det igenbommat. Om inte mittförsvaret plockade ner dem stod målvakten Emil Persson i vägen. Något han har en tendens att göra emellanåt, den gode målisen.

Jörgen Elmsäter och Peter Melchersson IFK Nyköping
Assisterande tränaren Jörgen Elmsäter fnular på taktiska detaljer med huvudtränaren Peter Melchersson i IFK Nyköping

Lika säkert som en serverkrasch inför sommarsemestern utökade IFK Nyköping sin ledning för att i halvtid ha kommit upp i 17-10. Detta skulle kunna upplevas som trygga siffror men i handboll äts stora marginaler fort upp om man inte är 100% närvarande. Står du på hälarna, tar inte kampen fullt ut eller hemåtjobbet i 180 så får du pisk, så enkelt är det. Andra halvlek visade en större närvaro och bättre gnista hos gästerna men också en del misstag från hemmalaget. Den trygga ledningen krympte och när 10 minuter gått av andra akten stod det 20-16. Och i mina ögon var spelkvalitén plötsligt låg med mycket misstag, bortkastade passningar och bollar över linjerna.

Dubbelpunkt Simon Skuthälla Fredrik Andersson IFK Nyköping
Som vanligt under andra halvek blev IFK Nyköpings Simon Skuthälla punktad men denna gång fick han sällskap av Fredrik Andersson i en dubbelpunkt från motståndarna

IFK Nyköping vaknade till liv, hade ledningen med 27-20 efter ett monstruöst skott av Olle Gustafsson, innan gästerna sakta men säkert segade sig närmare i målprotokollet igen. Som minst var det tre måls skillnad men då i slutminuterna kändes det ändå som att slaget var avgjort. Uppsala HK flyttade ut hela sitt försvar när IFK hade en man utvisad men inte ens denna typ av taktiska drag bet på den hungriga division 2-uppkomlingen denna söndag. Fredrik Andersson fastställde slutsiffrorna till 31-27 och därmed var hans cirkel sluten för dagen.

Södermanlands Nyheter sport
Södermanlands Nyheters bekymrade (?!) team på plats under handbollskvalet var Peter Alexis och Ulrika Gustafzon Cummings

Låt nu inte söndagens matchutveckling och slutsiffror invagga dig i någon slags trygg förvissning om att IFK Nyköping har detta kvaldrama under absolut kontroll. Nej, nej, någon sådan jinx ska vi inte rigga. Vad som händer med nerverna på bortaplan om en knapp vecka är svårt att sia om. Lagen har känt på varandra, ordentligt, under en match och hur tränare och spelare tacklar erfarenheterna och kunskaperna om varandra återstår att se. Jag känner på mig att det finns en del sparkapital att ta av från vissa händer och fötter hos IFK inför nästa drabbning så det är ändå tillåtet att vara försiktigt optimistisk om man har Nyköpings-sympatier.

Jag avslutar med bilder på de tre spelare som jag tycker stod för helt matchavgörande insatser för IFK Nyköping i söndagens kvalmatch nummer ett. Allra mest imponerad blev jag av Christopher Wålinder som inte bara är en kämpe av enorma mått utan även stod för näst mest mål i hemmalaget. Målvakten Emil Persson smyger inte under radarn om han visar upp så många räddningar och fighting spirit. Slutligen Fredrik Andersson, målbäst denna gång, och även utsedd till Matchens Lirare. Jag glömmer dock inte en enda av killarna i truppen som finns där ute och ger allt de har för laget och det gemensamma målet. Många individuella prestationer skulle kunna lyftas fram och höjas upp i rampljuset. Handboll är en lagsport och allas insatser räknas.

Christopher Wålinder IFK Nyköping
Christopher Wålinder i IFK Nyköping var min “nummer 1” efter den grymt laddade insatsen mot Uppsala HK i söndags
Emil Persson IFK Nyköping
Målvakts-Persson är oerhört värdefull för IFK Nyköping. När Emil ryter vet man att det är tryck handbollshallen.
Fredrik Andersson IFK Nyköping
Fredrik Andersson har bidragit otroligt mycket denna säsong i IFK Nyköping
Fredrik Andersson IFK Nyköping
Och som Matchens Lirare för IFK Nyköping fick Fredrik Andersson ta emot en svart tygkasse från matchsponsorn

Naturligtvis blev det ett bildgalleri från denna kvalmatch. Jag har samlat ihop 150 bilder som jag redigerat och paketerat som någon slags bevis för att matchen ägde rum och att jag var på plats med kamerorna. Du hittar bildgalleriet HÄR >>>

Lycka till när kvalspelet går in i sitt slutliga avgörande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − nio =