Ett svep med träningsmatcher på Rosvalla

Efter några år av bloggande, fotograferande och sportbevakande är jag erfaren nog att inte hoppa jämfota av hänförelse och iver då försäsongsmatcher står till buds. Om jag rannsakar mitt minne kan jag inte komma på någon sport där en träningsmatch är speciellt givande att bevaka. I min roll som fotbollsledare är det en helt annan femma. Träningsmatcherna behövs innan tävlingsmatcherna tar vid. (Och med väldigt lite betoning på “tävling” i ungdomssammanhang eftersom alla typer av matcher handlar om utveckling och utbildning.)

Som glad fotoamatör kan jag i stort sett alltid unna mig lyxen att finnas på plats under en hel match. Det händer att jag ser tidningens utsända fotografer flänga runt som ruppade uttrar mellan idrottsevenemangen. 10 minuter i Multihallen, 15 minuter ute på Rosvallas konstgräs, en sväng till Sporthallen och sedan en tur upp till Hagstumosse i Gnesta. För mig ökar möjligheten att i lugn och ro bekanta mig med spelarna, deras rörelsemönster, vilka aktörer som sätter sin prägel på matchen och så vidare. Chansen att fånga några roliga eller illustrativa actionbilder torde också öka med längre tid vid tävlingsplatsen. Tror jag.

Mot bättre vetande tog jag med mig kameran till Rosvalla under den tidiga söndagseftermiddagen. Jag hade studerat vilka matcher som spelades på de tre konstgräsplanerna. I bilen satt min yngsta dotter och en av hennes lagkamrater i Stigtomta IF:s F05-lag. De skulle spela DM-match mot BK Sport i F13-klassen. Varför stå och trampa inaktivt när jag kunde utnyttja timmen innan matchstart till ett svep runt KGA, KGB och KGC? på 70 minuter hann jag se 20 minuter träningsmatch mellan IFK Nyköpings damer och Norrby SK, 20 minuter av Nävekvarns GoIF:s träningsmatch mot IFK Nyköping U, 10 minuter av Hargs BK U-matchen mot Vingåkers IF samt avslutningsvis 20 minuter DM-match för Stigtomta IF:s flickor mot BK Sport. Sedan var jag tvungen att åka hem till Stigtomta för att hämta spelare i “mitt” lag Stigtomta IF F02-04 eftersom vi hade DM-match på KGC mot Torshälla-Nyby IS. Utan kamera och bara i rollen som lagledare. Inte ett dugg stressigt…

Jag började alltså att se början av andra halvleken mellan IFK Nyköpings damer och Norrby SK från Sala. IFK ledde i halvtid med 1-0 och matchen slutade 4-2 när krutröken lagt sig. Jag hann se 1-1, 2-1 och 2-2 innan jag rusade vidare. Inte helt imponerad av passningsprecisionen från något av lagen men är det försäsong så är det.

IFK Nyköping Dam
IFK Nyköpings damer hade en hektisk träningsmatchhelg med matcher både lördag och söndag
Ellen Cederin IFK Nyköping Dam
Ellen Cederin gjorde ett av IFK Nyköpings mål mot Norrby SK

Från konstgräsplan A tog jag mig vidare till KGC där andra halvlek hade börjat mellan Nävekvarns GoIF och IFK Nyköping U. Om jag tyckte passningskvalitén lämnade en del att önska i dammatchen var det nog inte direkt bättre borta vid baracken. Är det försäsong så är det. Det rasslade in en hel del mål i denna herrmatch som Tunabergshalvöns stoltheter vann med hela 9-0. Till min glädje, och stora förvåning, gjorde målsumpare nummer 1 (för några år sedan mot Stjärnhovs IK) tre mål framför mina ögon under den korta stund jag tittade på denna match. Sedan ville herr Arvid Franzén bli utbytt. Han visst väl att han inte kunde toppa den prestationen mer under återstoden av matchen.

Arvid Franzén Nävekvarns GoIF
Nävekvarns GoIF:s Arvid Franzén visade att han hade järnkoll på var målet stod i träningsmatchen mot IFK Nyköping U
Träningsmatch på KGC Rosvalla
I 20 minuter bekantade jag mig med spelarna i Nävekvarns och IFK Nyköpings trupper

Det blåstes i domarpipan på planen bredvid och jag tog mig över till KGB där Hargs BK U tog emot Vingåkers IF i ännu en av helgens många träningsmatcher. Här var det många obekanta ansikten hos de blåa. Jag kände inte heller igen en kotte i det gultröjade Vingåkers-gänget men det hade jag inte heller förväntat mig. Under de tio minuter jag tittade på denna match ägde gästerna bollen och spelet till 70% och jag blev faktiskt en smula förvånad när jag såg att matchen slutat 2-1 till HBK U. Det var inget de visade i matchinledningen.

Träningsmatch Rosvalla KGB
Vingåkers IF visade sig vara ett väldigt ungt lag vilket i stora delar ska sägas om HBK U också
Filip Padron Hargs BK U
Filip Padron i Hargs BK U var i alla fall en av spelarna som jag kände igen på KGB när Vingåkers IF var på besök

Med lite dåligt samvete sprang jag sedan tillbaka till KGA där flickmatchen i DM startat för 10 minuter sedan. Min dotter och hennes kompisar släppte in ett mål mot BK Sport i första halvleken och när jag åkt hem blev det ytterligare ett mål för bortalaget innan domaren blåste av matchen. Stigtomta IF:s Flickor -05 kommer inte att låta sig nedslås av detta utan strävar vidare som de alltid gjort.

Alva Jansson Stigtomta IF F05
Min dotter Alva Jansson under Stigtomta IF:s DM-möte mot BK Sport i klassen F13
Stigtomta IF F05 DM F13
Här stänger Stigtomta-försvaret av en anstormande BK Sport-spelare på bästa sätt

Utan att känna att jag kan leverera några speciellt bra bilder har jag fått ihop ett litet bildgalleri från varje match jag tittade på under 70 minuter på Rosvalla. Länkar till dessa gallerier är enligt följande:

Träningsmatch IFK Nyköping Dam – Norrby SK (41 bilder) >>>

Träningsmatch Nävekvarns GoIF – IFK Nyköping U (46 bilder) >>>

Träningsmatch Hargs BK U – Vingåkers IF (25 bilder) >>>

DM-match F13 Stigtomta IF F05 – BK Sport (23 bilder) >>>

För vissa lag högre upp i hackordningen har seriespelet redan börjat. Andra lag får vänta en eller annan vecka ytterligare innan det drar igång på riktigt. Oavsett vilket önskar jag alla en rolig, spännande, utvecklande och framgångsrik säsong. Vad som menas med framgångsrik ligger framförallt hos varje enskilt lag att definiera själva.

Kör så det ryker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 3 =