Grabbarna från bygda gav SFK bekymmer

På väg hem efter söndagskvällens DM-åttondelsfinal mellan division 5-laget Råby-Rönö IF och division 2-laget Södertälje FK överhörde jag två personer med tydlig Södertälje-anknytning. De pratade om att klass slår motivation. Förvisso hade de rätt i detta i och med att de regerande distriktsmästarna Södertälje FK åkte hemåt med en trygg 4-1-seger. Men för den sakens skull får man inte dra slutsatsen att Råby-Rönös 1-1 i halvtid berodde på att de sprungit lungspetsarna ur munhålorna, brunkat in ett mål och ägnat sig åt spelförstörande verksamhet i 45 minuter. Ånej, det var verkligen inte vad som hände under den första halvan av matchen.

Per Pettersson Råby-Rönö IF
Kontroll, precision, spelidé, vilja, styrka och en hel del Per Pettersson tog Råby-Rönö IF till ett oavgjort halvtidsresultat mot division 2-motståndarna Södertälje FK under söndagskvällen

En positiv och stabil inledning av hemmalaget kom inte ens av sig då gästernas Marcus Mitander stod för ett rasande grant ledningsmål i 14:e minuten. En otagbar konstspark från långt håll borrade sig in i nätmaskorna bakom Råbys målvakt Johan Dahlström. Grabbarna i blått krigade inte, de lirade boll. Det vore överdrivet att hävda att de dominerade men de hade övervikt i bollinnehavet och låg fantastiskt rätt i sina positioner. Noggranna och disciplinerade samtidigt som de byggde upp sitt anfallsspel.

Råby-Rönö IF
Delar av Råby-Rönö IF:s trupp som tog sig an Södertälje FK i distriktsmästerskapens åttondelsfinal

Tuppkammarna växte på hemmalaget när de märkte att de kunde ta sig framåt oftare och oftare. Några av spelarna i Råby har lyckats köpa extra snabba skor, det har jag sett tidigare även om det varit mot mindre meriterat motstånd, och dessa herrar flängde fram längst långsidorna på Rosvallas konstgräsplan A. Gång efter gång. När Fredrik Cedergren dundrade på med vänstersläggan i 27:e minuten fick Martin Finnberg möjlighet att peta in årets enklaste mål vid bortre stolpen. 1-1, som om det vore det självklaraste av saker att spela ut ett division 2-lag om man är ett gäng från bygda.

Martin Finnberg Råby-Rönö IF
Martin Finnberg i Råby-Rönö IF petade in kvitteringen fram till 1-1 i mitten av första halvleken

På min fotografiska vandring runt planen i första halvlek kom jag nära Råbys avbytarbås där tränare Thomas “Drutten” Fogelberg höll till. Han behövde egentligen inte styra och domdera med laget ute på planen, de gjorde det så bra utan hans direkta inblandning. Det han manade på med var orden “Tålamod” och “Energi”. Det räckte så gott. Och när saker behövde styras upp i försvarsarbetet fanns generalen Per Pettersson, med rätt många mils rutin och erfarenhet i benen, som lät sin stämma höras över Brandholmen.

Thomas Fogelberg Råby-Rönö IF
Tränare Thomas Fogelberg hade en hel del att glädjas över när hans division 5-lag mötte division 2-motstånd i distriktsmästerskapets åttondelsfinal

Tyvärr drabbades Råby av en skada på flyfotade Robin Jansson innan första halvlek var till ända. Jag såg inte när det hände men upptäckte att han stod med kompisarna på publikplats i andra halvlek. När jag granskade mina bilder noterade jag att jag hade bildbevis för skadan på baksidan av höger lår. Ouch, sånt känns.

Robin Jansson Råby-Rönö IF
Aj aj aj, Robin Jansson tar sig för höger lår och kommer förmodligen inte att vara fit for fight på någon vecka

Att det stod 1-1 i halvtid pekade på två saker för mig. Dels var det med Råby-perspektiv välförtjänt, dels var det med mersmak. Det hade varit en riktigt underhållande fotbollsmatch så här långt. Bra tempo, bra individuella prestationer och följsamt lagspel. Befriande god stämning på planen och inte några fula eller rent dumma saker som tyvärr bjuds emellanåt när man tittar på herrfotboll. Huvuddomaren Robert Fornstedt fick hala upp det gula kortet en enda gång under matchen och det var i andra halvlek då Råby-Rönös Per Pettersson gick lite för bestämt in i en duell i mittcirkeln.

Robert Fornstedt
Huvuddomare Robert Fornstedt hade matchen under full kontroll

Gissningsvis fanns det väldigt lite som Råbys tränare ville korrigera inför andra halvlek. Gästernas coach behövde däremot göra något och de kom ut till andra halvlek med högre press på Råby-spelarna. Att ligga på en så hög fokus- och ansträngningsnivå som hemmalaget tvingades göra tar förr eller senare ut sin rätt. Med en motståndare som är van att göra allt i ett högre tempo och med knivskärpa blir till sist minsta lilla misstag kostsamt. I andra halvlek visade gästerna prov på snabba omställningar, distinkta avslut och bättre ork. 1-2 kom i 49:e minuten genom Kevin Ali, 1-3 i 59:e minuten via Gino Yürekci och slutligen 1-4 i 71:a minuten från samme målskytt.

Jens Alvin Södermanlands Nyheter
Södermanlands Nyheters fotograf Jens Alvin kom ut från Stora ishallen, där han fotat SM-finalen i J20, och tog några rutor till tidningen från det härliga DM-mötet på konstgräset

Att Råby-Rönö IF är traktens poplag just nu råder det ingen tvekan om. De har ett makalöst stort följe vart än de spelar (men hemma på Råbyborgen är det givetvis som allra mest trivsamt). Till den arktiska kylan i Rosvallatappning hade horder av hängivna supportrar sökt sig, jag räknade aldrig men det bör ha varit ett drygt 100-tal bredvid planen.

Råby-Rönö IF:s publik på Rosvalla
Delar av publiken i slutet av matchen (där bilden egentligen vill visa det intressanta ljusspelet på idrottshallens grafitgrå vägg)

Söndagens DM-match blev min utomhuspremiär detta år. Jag har inte lockats av försäsongsmatcherna av två skäl. Det är ju så sabla kallt under tidig vår och sedan vet jag att fotbollen blir min huvudnäringskälla under det ljusa halvåret och jag vill inte bli fotbollsmätt för tidigt på säsongen. Denna DM-kamp lockade tack vare divisionsskillnaden mellan lagen men också för att kvällsljuset hade förutsättningar att bli fint. Den lågt stående solen, skuggorna från de omkringliggande husen och det förbaskat blanka plastgräset inbjöd till ovanligt mycket experimenterande. Något du kommer att se i bildgalleriet och kanske något jag på förhand ska både varna och be om ursäkt för.

skuggor av kvällssolen på Rosvalla
Skuggspel på Rosvallas konstgräs i slutet av DM-matchen mellan Råby-Rönö IF och Södertälje FK

Jag har sammanställt ett bildgalleri med 140 bilder från matchen och du hittar bilderna HÄR >>>

Jag tackar båda lagen för en väldigt trevlig fotbollsmatch. Ett lycka till är på sin plats till Södertälje FK i deras fortsatta DM-äventyr, härnäst tar de sig an Nyköpings BIS. Och till Råby-Rönö IF önskar jag självklart lycka till i årets seriespel i herrfemman. Slutligen ett varmt tack för kaffet som bjöds innan matchstart, sådant uppskattas mer än ni kan ana!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − ett =