Rosvalla är ett Mekka för regionens cheerleading

Det är alldeles förträffligt trivsamt att cheerleading-Sverige gång efter annan hittar till Rosvalla i Nyköping. Inte nog med att distriktsmästerskapen för Mellersta och Stockholm arrangerades där i helgen utan även Jamfest Nordic (12/5) och RM/SM (19-20/5) går av stapeln i den stora sportanläggningen. DM hade denna gång en ny arrangör i och med att Nacka-föreningen Twisters Cheer Elite tog hand om jätte-evenemanget.

Cheer Legacy Mockingjays
Cheer Legacys lag Mockingjays representerade Nyköping under DM Mellersta och de tog en riktigt övertygande silverplats i sin klass

För mig blev detta den andra närkontakten med cheerleading. Till skillnad mot DM Mellersta 2017 var jag en aning mer begränsad och uppstyrd i hur jag kunde bevaka tävlingen. Intrycket är dock detsamma som ifjol, det är full sula och en maxad upplevelse att ta del av denna idrott. Det är precis som med motorsport fler sinnen som får jobba när man sitter i publiken. Och jag betraktar förundrat hur Riksidrottsförbundet gång efter annan avstår från att släppa in cheerleading i idrottsfamiljen. Märkligt. Jag ser många paralleller med t.ex. konståkning och personligen har jag min måttstock vid golf, eftersom den räknas in i idrottsfamiljen så ser jag inte problemet med att släppa in t.ex. cheerleading hos RF. (Sorry alla ni som är golf-fantaster.) För inte kan det väl vara så att man tvingas stå tillbaka bara för att idrotten domineras av (unga) tjejer?

Rosvalla i Nyköping
Rosvalla-anläggningen med A-hallen i spetsen står som värd för flertalet cheerleading-tävlingar denna vår
Parkeringsdilemma Rosvalla
Det var inte fullt på parkeringarna vid Rosvalla i helgen. Vill man stå nära entrén och inte kan läsa skyltarna får man dock finna sig i parkeringsböter…

Med mod, styrka, timing, teknik, träning, balans, takt och förtroende gentemot varandra ger sig deltagarna helhjärtat in i tävlingsmomentet. Vad gäller mod så gissar jag att t.ex. stavhoppare eller backhoppare har samma stegringskurva innan de kan maximera sina insatser. Cheerleading har yttre attribut vad gäller utstyrsel och manér som liknar tävlingsdans. Det gäller bara att kliva in bakom den prydliga fasaden för att hitta själen i denna idrott. Jag är långt ifrån punkten att jag har insyn och förståelse men jag hyser stor respekt för sporten. Det är en bra utgångspunkt.

Linköping Lightnings Shine
Linköping Lightnings Shine bjöd på ett närapå felfritt tävlingsbidrag under DM Mellersta i klassen Senior Level 2

Med tydliga instruktioner att hålla mig ”på mattan” och inte sitta framför domarborden under helgens tävlingar matade jag på med mina kameror. En i övrigt uppbokad helg innebar att jag hittade luckor för lördagens DM Mellersta på eftermiddagen då session 2 avgjordes. Söndagens DM Stockholm hann jag se alldeles för lite av och jag fotade endast de 50 första minuterna av session 1. Förhoppningsvis är i alla fall de som tävlade när jag var på plats nöjda, övriga som gick under min radar kanske är ännu nöjdare…?

Cheerleading-domare
Vid A-hallens ena kortsida fanns mattan där de tävlande höll till och i andra änden av hallen satt de många domarna
Cheerleading-domare
Den stora domarstyrkan som bedömde lördagens DM Mellersta
Katarina Eriksson
Lördagens tävlingsdomare Katarina Eriksson
Karin Sjöblom
Söndagens tävlingsdomare Karin Sjöblom

Som du kommer att se på många av bilderna i bildgallerierna jag lämnar efter mig är det några filurer som närapå syns mer än de tävlande. Inom cheerleading behövs s.k. spotters och de ska finnas men inte synas. Typ. Med svarta kläder mot den svarta bakgrunden är de som flugor på väggen och står beredda om ett stunt eller bygge går snett. På starka armar och med stor rutin räddar de eventuella olycksfåglar. De har en uppgift till och det är att inspektera mattan och plocka upp småskräp.

Spotter städar
Det småstädades titt som tätt på mattan i A-hallen under helgens DM-tävlingar

Lördagens distriktsmästerskap hade deltagare från hela Mellansverige. Och tillsammans med deltagarna blir det både långväga och många gäster. Jag kan inte annat än misstänka att stadens hotell- och restaurangägare gnuggar händerna belåtet under dessa storarrangemang på Rosvalla. Det var ännu fler på läktarna under söndagens tävlingar men eftersom det var Stockholmslag så åkte de ner och hem över dagen.

Cheerleading-publik
Cheerleadingpubliken på läktarna både syntes och hördes i samband med helgens distriktsmästerskap

För Nyköpings del blev det en silverplakett till Cheer Legacys lag Mockingjays i klassen Senior Level 2. I mina lekmannaögon gjorde de ett riktigt fint framträdande, tajt och tempofyllt med ytterst få misstag. Att hålla ordning på alla klasser och deltagande lag var mer än jag klarade av och jag hänvisar till resultattabellerna hos Svenska Cheerleadingförbundet. Du hittar DM Mellersta HÄR >>> och DM Stockholm HÄR >>>.

Cheer Legacy Mockingjays
Cheer Legacy Mockingjays under DM Mellersta lördagen den 24/3 2018

Riktigt kul att Nyköping finns representerade när RM och SM avgörs på Rosvalla den 19-20/5. Hela startfältet i riksmästerskapen ser du HÄR>>>

Mängden bilder efter ett par timmar på lördagen och en knapp timme på söndagen är enorm. Tyvärr har jag haft svårt att sålla och därför är det stora bildgallerier där alla lag jag hade framför kameran är med på åtminstone några bilder vardera. Det är också tack vare bildmängden detta blogginlägg tagit så lång tid att publicera, bildurvalet och redigeringen har varit en Herkulesuppgift som tagit på tok för många timmar av min fritid de senaste kvällarna. Jag har delat upp bilderna i tre olika gallerier enligt följande (klickbara länkar):

180324 DM Mellersta 2018 Session 2 Del 1, 302 bilder

180324 DM Mellersta 2018 Session 2 Del 2, 268 bilder

180324 DM Stockholm 2018 Session 1 första 50 minuterna, 311 bilder

Jag påminner om mina generella regler kring mina bilder. Det är helt okej att som förening eller enskild deltagare använda bilderna på sociala medier och egna hemsidor. Ange gärna mig som fotograf (Lasse Jansson eller Fotbollslasse). Vid övrigt användande är jag tacksam om jag kontaktas först, publicering i kommersiellt syfte är inte okej av flera skäl.

Nu kliver jag ur cheerleading-bubblan för den här gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =