IFK Nyköpings handbollsherrar vann E4-derbyt

IFK Nyköpings handbollsfredagar är en alldeles utmärkt trivsam konstruktion. Lägg därtill att det bjuds på en sport som med intensitet, en hög dos av djävlar anamma och många mål har förmågan att fånga och engagera sin publik.

Fredrik Andersson IFK Nyköping
IFK Nyköpings Fredrik Andersson fick rejäl feeling i andra halvlek och bidrog starkt till lagets seger över gästande Norrköpings HK

Jag tänker hålla mig ovanligt kort denna gång. Fredagskvällens handbollsbevakning följdes upp av en bevakning under lördagen då jag tittade till gruppspelet i futsalcupen Granqvist Minne. Och kanske är helgens sportbevakning inte slut i och med detta. Hur som helst är det mängder av bilder som ska hanteras. Några ord för att binda ihop berättelserna behöver också plitas ner.

Intro IFK Nyköping Rosvalla
I den nedsläckta A-hallen på Rosvalla gör IFK Nyköpings handbollskrigare entré tillsammans med en av kamratföreningens pojklag

IFK Nyköping innehar en andraplats i H2Ö-tabellen. Upp till HK Cliff i tabelltoppen skiljer det tyvärr för många poäng för att det ska vara realistiskt att svinga sig förbi. Däremot är det stenhårt om plats två och tre i tabellen, de platser som ger kvalspel upp mot division 1, med tre lag som gör upp om de hägrande placeringarna. Varje poängtapp kan kosta positionen som IFK för närvarande innehar. De har dock allt i egna händer och det är självklart sporrande.

IFK Nyköpings handbollsherrar
IFK Nyköping inför ögonen på 386 åskådare under fredagens division 2-möte mot Norrköpings HK
Norrköpings HK 2018-03-02
Norrköpings HK hade en egen liten klacka på läktaren i bakgrunden

I handboll kan marginalerna vara små. Fanns det någon risk denna fredag att tabelltvåorna IFK skulle åka på däng av mittenlaget Norrköpings HK? Jodå men med en rivstart såg hemmalaget till att göra det allt för tufft för gästerna att på allvar kunna hota. 4-0 efter 3:53 och 8-2 när klockan stod på 11:41. Många var heta i hemmalaget och höll sig framme i målprotokollet.

Olle Ivarsson Hamberg
Olle Ivarsson Hamberg var tillsammans med Fredrik Andersson målgladast i E4-derbyt med sina 7 mål vardera

Nu är det inte så enkelt att man i handboll vinner matcher genom att göra massor av mål. Det bör även finnas en viss kontroll på verksamheten i de defensiva delarna av planen. Och det har IFK Nyköping. Emil Persson i målet briljerar allt som oftast men det går inte att blunda för hur oerhört viktigt utespelarnas försvarsarbete är framför den gode Emil. Denna fredag hade Emil övertag på de flesta av motståndarnas skyttar men Norrköpings sju straffar rådde han inte på. Tyvärr hackade IFK:s eget straffskytte och endast två av fem straffar sattes.

Sker blockering av Olle Gustafsson och Christopher Wålinder i IFK Nyköping
Härlig täckning av IFK Nyköpings Olle Gustafsson och Christopher Wålinder framför Emil Persson i målet
Emil Persson IFK Nyköping
Emil Persson i IFK Nyköpings mål prisades efter matchen som hemmalagets bäste spelare

I första halvlekens sista skälvande sekund satte Olle Gustafsson 15-11. Fyra mål att gå på inför andra halvleken. Och med facit i handen var dessa mål trygga att ha i ryggsäcken eftersom IFK inte började andra halvleken på ett övertygande sätt. Nu ska sägas att gästerna inte heller lyckades komma upp i någon imponerande nivå under den delen av matchen. Det brändes chanser, slarvades och var allmänt nonchalant inledningsvis. Kanske var det en reaktion från spelarna efter pausunderhållningens bollkastning där tidigare IFK-anställde Marcus Lundborg vann framför ögonen på många, många förhoppningsfulla barn.

Mackan Lundborg
Marcus “Mackan” Lundborg (med fint sällskap på läktaren) tog emot beskedet om segern i halvtidsvilans tävling på ett behärskat och återhållsamt sätt…

Som minst hade IFK Nyköping en tvåmålsledning under matchen. I detta läge, när målen skiftade i matchprotokollet, blev Fredrik Anderssons säkra målskytte avgörande. Han gav spets åt sitt lag och erbjöd andrum. Jisses så bra han var.

Fredrik Andersson IFK Nyköping
Knutna nävar efter ännu ett mål från Fredrik Andersson

Detta blev ännu en match där IFK Nyköpings speluppbyggare Simon Skuthälla fick punktmarkering. När lagen klev ut för spel i andra halvlek fick Simon finna sig i ett häftplåster i form av en Norrköpingsspelare. Enda gången han inte blev punktad var när han satte sig på avbytarbänken. Under en sekvens i andra halvlek försökte sig gästerna på en dubbelpunkt men inte ens detta rubbade hemmalagets insats.

Simon Skuthälla IFK Nyköping
Simon Skuthälla i IFK Nyköping får sällan spela hela handbollsmatcher utan att bli punktmarkerad

När det återstod en kvart av matchen hade IFK Nyköping fullständig kontroll på sin motståndare. Där och då kändes det avgjort. Ännu en trygg seger kunde läggas till handlingarna och slutsiffrorna skrevs till 29-25. Söndagen den 11/3 åker IFK iväg för att möta Örebros SK Handboll och därefter återstår tre matcher innan serien är färdigspelad. Om det blir en fortsättning i form av kvalspel avgörs under dessa sista spännande omgångar.

Jörgen Elmsäter och Peter Melchersson IFK Nyköping
Tränarduon Jörgen Elmsäter och Peter Melchersson manar på sitt lag under andra halvleken

Som oftast uppfattar jag Rosvallas A-hall som trivsam att fotografera i. Det går att få kontroll på ljuset och vinklarna. Huruvida mina bilder är sevärda eller icke får du bedöma och du hittar ett galleri med 127 rutor HÄR >>>

Tack för uppmärksamheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + tio =