Katrineholm klara för allsvenskt kval

Jag funderar emellanåt på om jag som sportbloggare berättar eller rapporterar. Det finns distinkta skillnader mellan dessa två begrepp. Väldigt sällan är jag tillräckligt snabb med mitt material för att det ska kunna betraktas som nyhetsmaterial. Ambitionen finns inte heller att vara först ut. Eftersom jag gärna lägger in min synvinkel, alltså Fotbollslasses perspektiv, är berättandet viktigare än rapporterandet för mig. Därmed inte sagt att jag glider på sanningen eller avsiktligt försöker förvränga fakta. Men personlig åsikter och tyckande smyger sig in. Bilderna är självklart dokumentära, absolut inget photoshoppande för att ta bort eller lägga till något i materialet. Vad jag däremot riktar kameran mot och vilka bilder som väljs ut och hur de beskärs styrs dock av min smak och mitt tycke och i det avseendet är även bilderna mer berättande än rapporterande.

Med detta sagt, nu blir det bandy.

Jesper Ekström Katrineholm Bandy
Jesper Ekström i Katrineholm Bandy var tillsammans med övriga lagkamrater hela tiden skäret före motståndarna från IFK Motala U när lagen möttes i division 1 Mellerstas näst sista omgång under söndagen

Låt oss nu få kopplingen mellan ingressen och resterande text överstökad. Nyheten att Katrineholm Bandy besegrade IFK Motala U med 13-1 (5-1) i division 1 Mellersta och därmed är klara seriesegrare samt kvalificerade för kval upp till allsvenskan är skåpmat och känt sedan åtskilliga timmar. Och vem är jag att i detalj redogöra för den överlägsna lagmaskinens fokus på det defensiva arbetet mot Motala (trots att de också mäktade med 13 mål framåt)? Vem är väl jag att påpeka finfina individuella prestationer av juniorerna i en sport jag knappt känner mer än ytligt? Vad finns det att rapportera som inte redan är känt?

Backavallen Kartineholm
Backavallen i Katrineholm är på många sätt en fantastiskt fin anläggning men betongentrén påminner mig mer om järnridån och tomma vodkaflaskor. På något jobbigt sätt.

Jag kommer att rapportera vilka målskyttar hos Katrineholm som bidrog till den överlägsna segern. Jag ska också rapportera det lilla som i skrivande stund är känt om det kommande allsvenska kvalet. Men allra mest vill jag berätta om hur överlägsna Katrineholm Bandy har varit denna division 1-säsong. För trots att de under söndagseftermiddagen skulle möta ett av mittenlagen i tabellen gick det i förhand att säga att detta skulle bli en match som de skulle vinna med 10 till 15 bollar. Det säger dels en del om Katrineholms styrka säsongen 2017/18 men också om hur ojämn division 1-bandyn tycks vara. Synd, men konkurrensen är nog inte tuffare i bandy-Sverige längre.

Backavallen Katrineholm
Isen på Backavallen prepareras inför ännu en match på klassisk bandymark

Någonstans mellan flera kvalificerade räddningar av IFK Motala U:s målvakt slog det mig att jag behöver tänka om när det gäller bandymålvakter. Jag har alltid betraktat bandymålvakter som människor helt i avsaknad av självbevarelsedrift. Rättning mittåt. De är ju geniala! Ingen, skriver Ingen, kan ju förvänta sig att det ska gå att rädda eller stå i vägen för någon av de projektiler som skjuts mot dem. När de väl kniper en eller annan boll är de ju per automatik hjältar. Smart.

Bandypublik Backavallen
Säsongens försiktigaste publiksiffra noterades under söndagen då 161 tappra bandyentusiaster trampade lössnö på de skeva läktarstegen på Backavallen

Om nu Katrineholm Bandy egentligen hör hemma i högre divisioner än 1:an så behöver publikleden tätna. Även den ständigt närvarande klacken kändes ovanligt blygsam. De fem personer som utgjorde klack i denna match får säkert mer sällskap när kvalmatcherna till allsvenskan drar igång. Nu kunde de tappra fem skandera ”Vi är i kvalet” i slutet av matchen och det höll dem säkert både varma och sysselsatta när tillställningen sedan länge var avgjord, stängd och avklarad.

Katrineholm Bandy klack
Katrineholms bandyklack var lätträknad när kvalplatsen till allsvenskan säkrades mot IFK Motala U

Kvalspelet till allsvenskan kommer att pågå mellan den 28/2 till den 11/3. Under denna tidsperiod kommer Katrineholm att i dubbelmöten ta sig an tre motståndare i kamp om de två främsta platserna i den lilla miniserien. Senast jag skrev om bandy, annandagsbandyn, berättade jag om kvalspelskonstruktionen. I kort sammanfattning är det så att Katrineholm kommer att möta två andra lag som vunnit sina respektive division 1-serier samt ett lag från allsvenskan som måste kämpa för att behålla sin plats i landets näst högsta serie.

Konstgräsplanen Backavallen
På en annan 11-mannaplan med betydligt strävare underlag korsades vinter- och sommarsporterna då ett par fotbollslag mötte varandra i en träningsmatch

Med en match kvar att spela i division 1 Mellersta har Katrineholm vunnit 16 och spelat en oavgjord. Deras 33 poäng och 186-43 i målskillnad ska jämföras med tvåorna Finspångs AIK med 29 poäng och 155-43 i målskillnad. Dessa två lag är överlägsna och treorna Derby Linköping BK har 20 poäng medan fyrorna IFK Motala U har 16 poäng (men en match mindre spelad).

Kiosk vid Backavallen
Damfotbollen får självklar uppmärksamhet på väggen till kiosken vid Backavallen. DFK Värmbol kommer denna säsong att spela division 1 och på bilden kan även två av IK Tuns duktiga damer skymtas.

I den överlägsna segern som togs under söndagen hade Katrineholm Värmbol hela fyra stycken tremålsskyttar. De var produktiva under olika skeden av matchen och hetast från början var Linus Doktare. Han gjorde tre av lagets fyra första mål. Till min glädje tillkom några av söndagens mål på hörna, det är annars sånt jag bara sett på TV… Niklas Eriksson i matchens mittfas (före och efter halvtidsvilan). Torrast krut på slutet hade Marcus Lagerbäck och rutinerade veteranen Lars Buskqvist. Det finns en målskytt till hos Katrineholm Bandy att berätta om och det är lagkapten Jesper Ekström som fixade 5-1 sekunder innan första halvlek stängdes.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Linus Doktare var åter tillbaka i Katrineholm Bandys uppställning efter en kortare frånvaro p.g.a. skada
Niklas Eriksson Katrineholm Bandy
Niklas Eriksson med smeknamnet ”Messi” visade upp bandykonster i den högre skolan emellanåt när IFK Motala U besegrades
Marcus Lagerbäck Katrineholm Bandy
Marcus Lagerbäck brände något friläge i första halvleken innan han hittade rätt i andra halvlek i säsongens näst sista division 1-match
Lars Buskqvist Katrineholm Bandy
Den 39-årige f.d. Örebro SK-spelaren Lars Buskqvist visade prov på sitt målsinne i slutet av matchen mot IFK Motala U

I sista omgången den 25/2 av division 1 Mellersta möter Katrineholm Bandy tabellfemmorna Otterbäckens BK. Gissningsvis fortsätter Katrineholm att slipa på detaljer i framförallt försvarsspelet under den matchen som förberedelser till kvaldramat de har framför sig. Och nog sjutton kommer de att vara angelägna att behålla nollan i förlustkolumnen intakt. Det kan jag nog skriva utan att jinxa.

Katrineholm Bandy 2018-02-18
Katrineholm Bandys trupp som genom segern över IFK Motala U säkrade seriesegern i division 1 Mellersta säsongen 2017/18

Nu håller jag tummarna för att någon av Katrineholms kvalmatcher spelas en helgdag i fullt dagsljus. Då kan jag utan att blinka tänka mig att åka sträckan Stigtomta-Katrineholm ännu en gång denna vinter för att ta del av en kultsport som förtjusar och charmar bara genom att vara sig själv.

Ett mastigt bildgalleri från söndagens match hittar du HÄR >>

Lycka till Katrineholm Bandy!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju + femton =