På road trip med Gripen till Hovet

Att ge mig ut som sportbevakare på vägarna med ett av traktens idrottslag är inget jag gör dagligdags. Det finns fler aspekter med denna typ av arrangemang som har en bromsande effekt. Trots vissa betänkligheter kollade jag i mitten av veckan, på ett försynt och försiktigt sätt, med Gripens Magnus Eriksson om möjligheten fanns att haka på Nyköping Gripen Hockey under lördagseftermiddagen till bortamatchen mot Hammarby IF i HockeyEttan Östra Vår.

HockeyEttan Östra Vår Hammarby IF vs Nyköping Gripen Hockey
Hammarby IF – Nyköping Gripen Hockey på Johanneshovs Isstadion i samband med Bajenkvällen den 27/1 2018

Med lagom distans och med respekt för spelare och ledare kanske jag kunde bjuda på ett halvinitierat behind-the-scenes-inlägg? Efter ett par dagars betänketid gav Magnus mig det klartecken som innebar att jag som en fluga på väggen tillbringade stora delar av lördagens vakna tid i sällskap med stans ishockeykrigare på äventyr i storstan med Bajens hängivna supportrar som ljud- och bildbakgrund.

Spelarbuss utanför Rosvalla
Bussen var bokstavligen parkerad. Efter att den fyllts med spelare och trunkar i lekstuge-storlek rullade vi bort från Rosvalla klockan 14.30. Ankomst vid 16-snåret, två timmar före matchstart.
Rasmus Hedström Nyköping Gripen Hockey
Att vara hockeymålvakt kräver extra muskler. Tydligen. Gripens Rasmus Hedström kånkar och bär på både trunk och skydd till spelarbussen.
Johanneshovs Isstadion
Framme vid Johanneshovs Isstadion och bussen placerad i Hovets innanmäte, endast något tiotal meter från omklädningsrummet.

Det passar egentligen alldeles förträffligt bra att Gripen och Hammarby bjuder varandra på motstånd när Bajenkvällen respektive Gripendagen arrangeras. Må vara att stockholmarna har en hel del mer att komma med vad gäller potentiell publikmängd. Likaså har Hammarby IF sektioner för i stort sett allt man kan tänka sig. Jag hade inte ens blivit förvånad om filatelisterna haft en Bajenflagga och eget bord uppe på Hovet under lördagen.

Hammarby IF Basket
Bajenkvällen på Hovet innebar att Hammarby IF visade upp alla (?) sina olika verksamhetsgrenar. Och basket har de också, uppenbarligen.

Bajenkvällen firade 10 år och till detta hade den rika (?!) storstadsklubben tagit fram unika matchställ till både damhockeylaget och herrlaget. Jo man tackar. Lördagen den 3/2 är det Gripendagen i Rosvalla och då får den nyfikne se vad Gripen kan bjuda på. Förmodligen inte specialframtagna matchställ i alla fall. Publiksiffran på Hovet var 3569 stycken i lördags vilket faktiskt inte är en ouppnåelig siffra i Nyköping stundande lördag på Gripendagen. Dock är det väl så att om Nyköping Hockey Ungdom skrapar ordentligt i skåpen hittar man nog ”bara” ishockey och konståkning på programmet, eller har jag missat plockepinnsektionen?

Bajenkvällen 2018
Både damlaget och herrlaget i Hammarby IF spelade i matchställ som tycks ha specialtryckts inför Bajenkvällen den 27/1 -18.
Bajenkvällen 2018
Under Bajenkvällen pågick en febril aktivitet i korridorerna runt läktarsidorna på Hovet där Hammarbys olika sektioner och supporterfalanger marknadsförde sig och sina saker.
Johanneshovs Isstadion
Johanneshovs Isstadion står flitigt till förfogande när det idrottas. Inte bara hockey utspelas på arenans golv. Faktum är att jag tidigare varit där ett flertal år och tillsammans med Stigtomta IF byggt scen inför Fotbollsgalan som arrangerades där.

Hade Gripenspelarna sett och hört allt ståhej i de övre sektionerna av Hovet timmen innan match hade de nog fått känslan att de endast var där för att agera statister i Hammarby IF:s stora festarrangemang. Säga vad man vill om Hammarby IF men deras supportrar är hängivna och dyker upp varhelst något av alla deras lag tävlar i vårt avlånga land. Men vi ska som Nyköpingsbor inte glömma att även Gripen har ett följe som självklart var på Hovet denna kväll. Trots en ljudkuliss liknande en tornado (eller kanske trombon) lyckades Gryphons med sin betydligt mindre klack höras vid ett par tillfällen under HockeyEttan-matchen. Bra jobbat, det var inte en enkel uppgift!

Hammarby-klack
Hammarby-klacken imponerade under hockeymatchen på Hovet. Snacka om att hysa passion för sin förening.
Gryphons Nyköping
Nyköping Gripen Hockeys klack med Gryphons-fanor tog en del syre i ishallen trots konkurrens från Bajen-anhängarna.

Redan vid spelarbussens ankomst till arenan spelades det hockey ute på isen. Det var en division 1-match mellan Hammarby IF:s damer och Huddinge. I samband med matchens slutminuter ställde jag in kamerorna efter rådande ljus och såg till att förbereda mig inför Gripens match. Den allra bästa delen med att finnas vid rinken när dammatchen avslutades var att Nyköpings-tjejen Lova Blom tog emot utmärkelser. Hon är inte ”bara” spelare i en av Nyköpings Hockey Ungdoms pojklag utan även damspelare i Hammarby IF. Och sedan har hon nyligen varit ute i världen och tillsammans med landslaget vunnit silvermedalj i U18-VM. Inte dåligt av en tjej född -03!!

Lova Blom Nyköpings Hockey Ungdom
Lova Blom fick i samband med damhockeymatchen ta emot publikens jubel och fick välförtjänt uppmärksamhet för insatserna i U18-VM.

Arbetet med Gripens division 1-lag i ishockey är ständigt pågående. En viss stomme finns kvar sedan division 4-, 3- och 2-säsongerna men det har också tillförts nytt och ungt blod från alla de håll. Kanske finns det de som är besvikna efter att laget under premiärsäsongen bommade Allettan-platsen (med liten marginal) men jag kan personligen tycka att stegringen och trenden med detta nykomponerade gäng är utmärkt samt att fortsättningsserien är en uppgift nog att tugga i sig. Tränaren Torbjörn Johansson har format och utvecklat spelarna och laget på ett utmärkt sätt så här långt. Jag tittar i backspegeln och minns en träningsmatch på försäsongen mot Köping på Rosvalla och i jämförelse med den matchen så var det Gripen presterade mot Bajen i lördags som skillnaden på natt och dag. Offensivt finns det mer att utveckla men disciplinen och det defensiva jobbet över hela planen, jisses vilken kontrast. You taught them well mister Johansson.

Torbjörn Johansson spelarsnack på Hovet
Assisterande tränaren Oscar Jernström (t.v. med ryggen mot kameran) och huvudtränaren Torbjörn Johansson tar ett snack med den till Vita Hästen flyktade Albin Ivarsson Hamberg och knäskadade Gripenspelaren Emil Karlsson (delvis skymd).
Emil Karlsson Gripen och Albin Ivarsson Hamberg Vita Hästen
Emil Karlsson och Albin Ivarsson Hamberg följde med i spelarbussen till Hovet för att se vad Gripen skulle kunna åstadkomma mot Hammarby IF i HockeyEttan Östra:s fortsättningsserie.

Gripen har ett lagbygge på gång. Det är inte gjort i en handvändning. Kompetens, karaktär och kamratskap ovanpå varje skridskoskena och under varje hjälm tar sin tid att utveckla, plocka fram och sätta samman. För de spelare i truppen som tidigare inte spelat på division 1-nivå ska noggrannheten slipas. Disciplin ska ingjutas i venerna och artärerna. Hetsporrarna vi i Nyköpingspubliken känner igen från tidigare säsonger håller sig plötsligt i skinnet och ödslar ingen tid i utvisningsbåset. På både gott och ont, energikicken dessa spelare får av adrenalinpåslag i 190 är både prestationshöjande och ett gissel.

Busschauffören Håkan
Busschauffören Håkan är banne mig en hjälte. Snacka om engagemang som han visar! Lördagens tur till Stockholm var definitivt inte veckans första till huvudstaden med ett hockeylag i bussen.

Under matchens gång stod jag och språkade med en annan fotograf i ett av fotobåsen. Det var då som jag insåg att Nyköping tyvärr fortfarande har ett skamfilat ”konkursrykte” om sig i ishockey-Sverige. Detta är inget som vare sig Nyköpings Hockey Ungdom eller Gripen har med att göra men de måste ändå vara fläckfria för att på sikt jobba upp förtroendet och stärka bilden av Nyköping i dessa sammanhang. Jag kan, som flugan-på-väggen-observatör, lova att prydligare gossar än Gripens hockeylirare inte gick att hitta. Åtminstone inte i samband med denna match. Propert klädda, artiga, lågmälda och i största allmänhet utmärkta föredömen både för sin sport och sin förening.

Jumbotron Hovet
På Hovets jumbotron rullade reklam för en bussresa till Gripendagen kommande lördag. På Torvalla IP. Lycka till med det ”Bamsingarna”. Men välkomna för allt i världen om ni istället åker till Rosvalla!

Hammarby började matchen med enorm energi och i ett furiöst tempo. Skulle publikens inlevelse och hejarramsor få spelarnas laddning att så småningom övergå i pingislunga och mjölksyra? Jag trodde möjligen detta och tänkte mig ett scenarie där tredje perioden skulle ha en dramatisk betydelse för matchen utgång. Den blev mållös… Nåväl, allt sportsligt från denna match är bokstavligen talat gammal skåpmat vid det här laget. Du vet att matchen slutade 3-2 till hammarby, att periodsiffrorna skrevs 1-1, 1-1, 0-0, 0-0 och att straffläggningen slutade med ett mål för hemmalaget medan gästerna bommade sina tre försök. Ändå, några korta ord men framförallt bilder på några avgörande händelser kan jag kosta på mig att bjuda på.

Marcus Carlsson Hammarby IF
Måljubelbild nr 1; Hammarbys Marcus Carlsson efter att ha gjort 1-0 när uret stod på 3:54
John Moberg Nyköping Gripen Hockey
Måljubelbild nr 2; Gripens John Moberg har kvitterat till 2-2 halvvägs in i andra perioden. (Och en nästintill identiskt bild tog även SN:s fotograf Magnus Grimstedt som stod bredvid mig i fotobåset.)

Gripen klarade en tidig utvisning i den infernaliskt intensiva inledningen. Dock bjöd ett förargligt misstag på Bajens första mål som gjordes av Marcus Carlsson, tid 3:54.

Rasmus Hedström Nyköping Gripen Hockey
Marcus Carlsson i Hammarby fick stå ren vid bortre stolpen och kunde lätt knacka in pucken i ett närapå tom kasse utan chans för utmärkte Rasmus Hedström i Gripens mål

Gripen red ut den inledande stormen och kom in i matchen med eftertryck. Ganska logiskt kom kvitteringen och det var John Moberg som från vänsterkanten prickade in 1-1 när det gått 11:43.

Kvittering bakom Sebastian Andersson i Hammarby IF
John Moberg sätter 1-1 bakom Sebastian Andersson i Hammarbys mål
John Moberg Nyköping Gripen Hockey
John Moberg efter kvitteringen till 1-1

Allt för tidigt, sett ur Gripen-ögon, kom Hammarbys 2-1 i inledningen av andra perioden. Och det var en aning oturligt för Nyköpingslaget då de börjat perioden stabilt och bra. 1 och en halv minut in i perioden placerar Linus Carlsson åter Hammarby i vinnarspåret.

Linus Carlsson Hammarby IF
Linus Carlsson i Hammarby har precis gjort 2-1

!0 minuter senare tystade John Moberg ännu en gång Bajen-klacken med ett mål när han kvitterade till 2-2. Oj vad företagsam han var i denna match. Och det fanns så mycket mer i hans spel än bara den snabbflyende skridskoåkning han visade upp under fjolåret i division 2 i Gripens matchställ.

John Moberg Nyköping Gripen Hockey
Gripens John Moberg kvitterar till 2-2 efter 11:51 av andra perioden mot Hammarby

Hammarby-spelare satt allt som oftast av tid i utvisningsbåset under andra perioden vilket givetvis gav Gripen ett spelövertag. Detta borde också ha lett till att krafterna sinade hos hemmalaget och min tes levde och frodades om att tredje perioden kunde bli en Gripen-period med högt tempo. När vi väl klev in i tredje perioden kom mina teorier på skam och Gripen hamnade i utvisningsbåset vid ett par tillfällen. Hammarby kunde mala på och någon tempohöjning, trots Torbjörn Johanssons uppmaningar från avbytarbåset, nådde inte ner till fötterna på killarna.

Anthony Yigit Hammarby IF
Hammarby IF har givetvis en boxningssektion också. För den tävlar Europamästaren Anthony Yigit, känd bl.a. från galorna på Rosvalla i Nyköping, och han visade i andra periodpausen att även en mästare får hugga i och rulla undan den röda matta han själv gått på strax innan.

Vi nådde en fjärde period och den slutade också mållöst. Vid full tid, förlängning och fortsatt 2-2 behövde matchen avgöras och då handlar det i ishockeysammanhang om straffar. Det bommades friskt men Hammarbys Benjamin Blomberg överlistade slutligen Gripens Rasmus Hedström. När sedan Gripens Johan Mörnsjö missar lagets tredje straff var det avgjort och Hammarby-spelarna kunde jubla framför sin entusiastiska hemmapublik.

Johan Mörnsjö och Sebastian Andersson
Johan Mörnsjö i Gripen lyckades inte överlista Hammarby-keepern Sebastian Andersson i straffläggningen
Hammarby IF
Hammarby IF:s HockeyEttan-spelare jublade framför Hovets läktare under Bajenkvällen

En poäng för Gripen i denna match var inte kattskit. De gjorde ett rejält hockeyhantverk i den kokande grytan uppe i Stockholm. För spelarna återstod endast dusch, packning av trunkar och sedan en bussresa hem till Nyköping igen. Musikvalet, eller snarare det grabbarna valde att sjunga med till bekymrade mig avsevärt då det visade sig att den ena schlagerdängan efter den andra hade textrader som var bekanta. Inte förrän samma kunskaper kom fram till ljudet av Eddie Meduza ur högtalarna blev jag lugnare… Fördomar? Jag!?

Torbjörn Johansson Gripen och Björn Andersson SN
Södermanlands Nyheters sportreporter Björn Andersson intervjuar Gripens tränare Torbjörn Johansson efter matchen på Hovet

Det var grymt kul att vara Hovfotograf för en dag. Det var ett riktigt najs ljus inne i arenan som jag i egenskap av fotograf uppskattade mycket. Mina försök att dokumentera en bortamatch, sätta Bajenkvällen 2018 på pränt och som bonus fånga supertalangen Lova Blom på bild har gjort att jag kan länka till ett bildgalleri med hela 230 bilder som du hittar HÄR >>>

Stort tack till Gripen för förtroendet att följa med på detta äventyr. Tyvärr är jag inte närvarande mer än en liten stund på lördagens Gripendagen så detta inlägg får ses som ett slags lindra-dåligt-samvete-arbete.

2 thoughts on “På road trip med Gripen till Hovet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 16 =