Oavgjort på publiktät annandagsbandy

Oavgjorda resultat kan ha väldigt olika ansikten. Det finns gånger då man ser de två inblandade lagen lika nöjda eller missnöjda. Andra gånger handlar det om ett likgiltigt ryck på axlarna från de båda kombattanterna. Eller som under Annandag jul, när kultklassikern bandy bjöd upp till kamp på Backavallen i Katrineholm mellan Katrineholm Bandy och gästande Finspångs AIK, då det ena laget tydligt visade att de förlorat och det andra laget jublade som vid seger. Tillställningen slutade 5-5.

Bandypublik Backavallen Katrineholm
Bandy på Annandag jul är en hyggligt etablerad tradition för många nordbor

Bandyn på division 1-nivå är tyvärr ett snäpp från bandyns finare salonger. När Katrineholm Bandy rasade ner i denna källare efter den mindre lyckade allsvenska säsongen 2016/17 hamnade de i division 1 Mellersta tillsammans med 6 stycken andra lag. Ambitionen har från KVBS (Katrineholm Värmbol BS) varit glasklar; #VISKATILLBAKA. När man kryddar alla inlägg i sociala medier med denna tagg visar man att man direkt vill ta klivet tillbaka till allsvensk nivå. En serie med endast 7 lag och trippelmöten under säsongen är väl att betrakta som ”sisådär”. Allra helst om man som Katrineholm Bandy efter 9 omgångar har 83-22 i målskillnad och annandagens poängtapp var säsongens första.

Backavallen Katrineholm
Backavallen har genom åren sett många åskådare passera genom vändkorset (och kanske även en och annan polisbil under den öststatsinspirerade betongportalen)
Sponsortält Backavallen
Vid sponsortältet bjöds glögg och popkorn i pappmuggar. En oväntad kombo.

Inför annandagens möte mellan Katrineholm Bandy och Finspångs AIK var båda lagen hyfsat överens om att en Katrineholms-seger skulle innebära en mycket sannolik serieseger. De hade redan mötts en gång tidigare under säsongen och då vann Katrineholm på bortais med 5-3. Tabelltvåorna Finspång skuggar fortsatt serieledarna efter det oavgjorda annandagsmötet, två poäng upp och med förhoppning att vända på steken i säsongens tredje och sista möte lagen emellan. Förutsatt att inget av lagen går på en oväntad mina mot något av de övriga avhängda lagen i division 1 Mellersta. För seriesegrarna väntar ett svårt och ovisst kvalspel mot övriga division 1-segrare (totalt 6 stycken division 1-serier) samt lag 13 och 14 i allsvenskan. De 8 lagen delas upp i två kvalgrupper och de två första i respektive grupp spelar allsvensk bandy kommande säsong.

Ponnyridning Backavallen
Annandagsbandyn innebar gratis-entré (som sponsorerna får betala för) och flera runt-omkring-aktiviteter

Det fina arrangemanget på Backavallen finns det inget att säga något negativt om, men… Bandy är en vintersport. Det åks skridskor på fruset vatten. Det borde vara kallt på vintern men det är det sällan nuförtiden. Anläggningen vid Backavallen förser bandyplanen med konstgjord kyla och det är vad som krävs som minimum för att ha en vettig verksamhet. Den svenska bandyn har i sitt elitskikt sett den ena isladan efter den andra växa upp hos de allra bästa och största klubbarna. Lyxigt och dyrt går tyvärr stick i stäv med bredd och folkligt. Jag tänker på Strandängen i Vrena där man pumpade upp vatten från Långhalsen som fick frysa av sig självt, skulle detta göras idag hade man haft en lervälling att sladda runt på. Varken mer eller mindre. Vrena IF är bara ett exempel på föreningar där bandyverksamheten är nedlagd. En sport satt på undantag? Bevisen är många men i bl.a. Katrineholm vet jag att de har en livfull och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet. Håll i!

Bandyklacken Backavallen
KVBS-klacken står troget på sin läktarplats för att stötta laget i sitt hjärta
Finspångs AIK bandyklack
Två busslaster med Finspångs AIK-supportrar höjde stämningen på Backavallen under Annandag jul

Dämpade handklapp från påpälsade händer hör annandagsbandyn till. Och visst fick vi höra det bredvid isbanan denna tisdag i slutet av december. Nu behövde ingen ta med de tjockaste handskarna till matchen, min biltermometer pendlade mellan 6 och 7 plusgrader på vägen från Stigtomta till Katrineholm. Mest och bäst höjdes stämningen av den tillresta Finspångs-klacken. Fantastiskt kul att se och höra så många rödvita supportrar som tagit sig den korta sträckan från Finspång till Katrineholm. I mitt fotbollsperspektiv är Finspångs AIK arrangör av den årliga barn- och ungdomsturneringen ”Fotbollscup Finspång” som arrangeras vid Grosvad men också på flertalet alldeles utomordentligt trevliga anläggningar runt den östgötska bruksorten. Uppenbarligen har klubben många strängar på sin lyra där bandyn får sin beskärda del av uppmärksamheten.

Bandypublik Backavallen
Det var härligt att se alla jullediga bandyentusiaster som valde att hålla traditionen vid liv runt annandagsbandyn

Matchstarten för mötet mellan de två division 1-lagen var satt till klockan 13.15. Ett jämnt och bra klockslag. På den nyspolade isen fick vi se en jämn, tuff och tämligen bra bandymatch med de komponenter som i alla fall jag associerar till sporten. Dödsföraktande målvakter, lyror, mängder med bågar från skickliga skridskoåkare och en hel del bollsinne när den stenhårda lilla bollen skulle hanteras. Första målet kom i 7:e minuten då Katrineholms målkung Linus Doktare fick på ett svettigt distansskott. Svaret från gästerna kom 10 minuter senare när deras målsugnaste spelare för dagen, Tobias Wallberg, satte kvitteringen till 1-1.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Linus Doktare i Katrineholms Bandy stod för två mål i annandagsmötet mot Finspångs AIK på Backavallen
Tobias Wallberg Finspångs AIK
Den offensivt skicklige pjäsen Tobias Wallberg, med nr 20 på tröjan, i Finspångs AIK gjorde hela tre mål mot Katrineholm Bandy

Hemmalaget tog åter ledningen i 35:e minuten på en hörna som först Viktor Gogman avslutar men där Niklas ”Messi” Eriksson snappar upp returen och petar i mål. Denna ledning varade inte mer än drygt en minut innan gästerna åter kvitterar, denna gång genom en soloprestation av Rasmus Tell. Nämnde Tell var i mina ögon planens bäste denna gång, sällan lyckades hemmaförsvaret stoppa hans räder på vänsterkanten. Men vad kan jag om bandy, egentligen?

Niklas "Messi" Eriksson Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys Niklas ”Messi” Eriksson fixade ledningsmålet fram till 2-1
Rasmus Tell Finspångs AIK
Rasmus Tell i Finspångs AIK stod för två mål mot Katrineholm

I halvtidspausen konstaterade jag att det var jämnt. Inte bara i målprotokollet utan även i spelet. Möjligtvis med liten, liten fördel för hemmalaget som genom sin förmåga att åstadkomma ledningsmål visade att de hade ett visst initiativ i matchen. Innan isen putsades upp hann KVBS visa upp sina allra yngsta förmågor, påläggskalvar som någon gång i framtiden ska hålla ortens bandyfana högt. Charmfaktorn var hög, det lovar jag!

Bandyknattar Katrineholm Bandy
Bandyknattarna bjöd på stillsam men charmig pausunderhållning. Jag gillar framförallt målvaktens lätt nonchalanta inställning till sitt uppdrag.
Godisregn Backavallen
Räddningstjänsten var på Backavallen och i pausvilan såg de till att ordna ett godisregn från en av belysningsstolparna vid bandyplanen.

Andra halvlek var endast tre minuter gammal innan hemmalaget åter tog ledningen. Även denna gång med Linus Doktare som avslutare. Till skillnad från första halvlek så gjorde hemmalaget även det nästkommande målet. 4-2 genom lagkaptenen Jesper Ekström i 53:e minuten. Var detta segerrycket? Hade Katrineholm fått kontroll på händelserna? Nej.

Jesper Ekström Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys lagkapten Jesper Ekström var jublande glad efter sitt mål fram till 4-2

Efter ett visst palaver djupt ner i Katrineholms försvarszon kunde återigen Finspångs Tobias Wallberg hålla sig framme och göra mål. Hans andra för dagen innebar reducering till 4-3 och det skedde i 65:e matchminuten. Efter ytterligare en hörna för hemmalaget gjordes 5-3 och denna gång var det Marcus Lagerbäck som fick jubla tillsammans med lagkamraterna. Marcus hade under framförallt första halvlek fått känna på ett bestämt och distinkt bortaförsvar och han visste exakt vilken smak isen hade denna decembereftermiddag.

Marcus Lagerbäck Katrineholm Bandy
I samband med en hörna i matchminut 68 gjorde Katrineholm Bandys Marcus Lagerbäck 5-3

Hemmalagets ledning bibehölls minut efter minut. Gästernas timeout skulle ge boost och ge öppningar för förändring. Intressant att Finspångs huvudtränare och assisterande tränare båda fanns med ute på isen som spelare. Snacka om att vara inne i spelet. Och i samband med detta konstaterar vi i sydöstra delen av Södermanland att både Daniel Lehnbom och Johan Jansson har ett förflutet i Oxelösunds IK men att de via bl.a. IFK Motala Bandy kommit till Finspångs AIK.

Daniel Lehnbom Finspångs AIK
Finspångs AIK:s huvudtränare Daniel Lehnbom återfinns ute på isen när hans lag spelar matcher
Johan Jansson Finspångs AIK
Även assisterande tränaren Johan Jansson i Finspångs AIK tillhör truppen som återfinns ute på isen
Tränare Katrineholm Bandy
Några av Katrineholm Bandys många ledare där huvudtränaren Roger Staaf syns längst till vänster

5-3 stod sig ända in i matchminut 84 då Finspångs Tobias Wallberg inte gjorde något misstag när han kom fri med hemmalagets målvakt. 5-4 och Katrineholms-klacken skanderade ”Kämpa, kämpa kämpa”. Nog gjorde deras spelare detta men vad hjälpte det när 5-5 kom genom Finspångs Rasmus Tell då det återstod ett par minuter av matchen. Nog kändes det lite som att hemmalaget vid 5-3 slog av på den offensiva takten och försökte försvara sin tvåmålsledning till slutet av matchen och att gästerna fick vittring och var liiiite mer desperata i jakten på poäng.

Det brukar sägas att bandy är svårt att se på TV. Den lilla bollen, alla avledande rörelser från snabbskrinnande spelare, lyror och stenhårda skott. Försök då att titta på bandy i höjd med isen och genom sökaren på en kamera. Alltså, jag vet inte, men det är ju helt omöjligt för mig att hänga med i svängarna. Hur som helst gjorde jag ett försök och drygt 130 bilder landade i mitt bildgalleri som du hittar HÄR>>>

Jag tackar för mig och önskar självklart både Katrineholm Bandy och Finspångs AIK all framgång i framtiden!

3 thoughts on “Oavgjort på publiktät annandagsbandy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 12 =