Flaggan som tappade sitt språk

Blir skogstokig! Svenska Kyrkan har hissat en PRIDEflagga och… 

Nej, sluta inte läs där! För det är inte det jag blir skogstokig på. Jag blir tokig på människan. På internet. På kamper. På strider. Var börjar man?

Pride-flaggan borde inte ens behövas. Alls! 

Vår flagga ska enligt Stiftelsens Nationaldags hemsida vaja för fred och frihet, för vår demokrati, allas rätt till yttrandefrihet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Skulle detta hållas i hela vårt avlånga land krävs inga extra flaggor. Men vad läser vi då när vi exempelvis går in på kommentarer om prideflaggan i sociala medier? Det pågår alltjämt en debatt när flaggan åker fram och kommentarerna, som förvisso bygger på yttrandefrihet, är långt ifrån trevliga och kärleksfulla. 

Vill man tänka sig att flaggan faktiskt är ett kors, kan man ju anta att den har något med kristen historia att göra. Och med lite kort googlande verkar just korset i vår flagga ha sitt ursprung och inspiration från tredje kortståget, där européer på ett mindre mänskligt sätt begav sig genom kontinenten med korsbaner.  Men vi behöver nog gå ännu längre tillbaka. För var kom det där korset ifrån, från början? Varför är det ens en symbol?

Vi skippar alla mördarnördar som kommit efter Jesus, han som av kärlek till mänskligheten hängdes på korset och besynnerligt nog verkar ha inspirerat folk som misstolkat Kärlekens Lov till att döda folk (what?hur?). Vi fokuserar vi bara på den där Jesus. Vad gjorde han? Vad sa han?

  1. Han var gudomlig men född av människa, dog för alla människors synder, uppstod och for till himlen
  2. Han gick runt, gjorde gott, hjälpte och botade folk. 
  3. Han berättade att man ska ta hand om varandra, älska sin nästa, förlåta och göra gott.
  4. Han bad oss att gå ut och göra folk till lärjungar dvs att hålla sig nära Jesus, lära känna honom och lära av honom. Till hjälp skickade han den Helige Ande som möjliggjorde kontakt med himlen 24/7. Nice. Att göra folk till lärjungar innefattar alltså INTE att bränna ner hus och hem, döda, förfölja eller att fortfarande år 2019 agera med hat, fysiskt och psykiskt, mot någon som lever som man själv inte vill leva. En lärjunge till Jesus lär av Jesus, inte av mig eller dig. Bekänner man sig som kristen och lärjunge är jobbet att hjälpa nya lärjungar genom att hela tiden peka på Jesus, inte hitta på egna dumdristiga sätt.

På grund av att många som velat kalla sig kristna INTE älskat sin nästa utan levt ut både hat och hot mot oliktyckande, däribland HTBQ-personer, så har PRIDE-flaggan skapats. Ja, det har såklart varit andra än kristna som visat hat och hot, men på grund av att vi liksom inte lever i enlighet med vår egen flagga så vajar nu fler flaggor. Inte svårare att förstå än så. Vad är det att uppröras över? Isåfall att vi missat att älska människan.

Måste sluta med att citera tjejduon Silvers låt Helvetet som är SÅ bra:

Det är så lätt att dras med i strömmen och glömma sånt som är sant
Vi kämpar, vi krigar, drömmer  – för Livet som finns överallt
Och flaggorna som vajat för allt som vi ville, har bleknat och tappat sitt språk
Men vad skulle hända om vi också slutade nämna det hopp som består

För mig, personligen, är hoppet Jesus. Och att hoppet i honom består i evighet och det hoppas jag kunna visa med att liv och mina ord. Alla är lika mycket värda, älska hela människan, älska alla. Så uppfattar iallafall jag att Jesus gjorde. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 11 =