Det hänger aldrig på en

Så här i valtider kan man som cyklist inte undvika nedhamrade plakat utmed cykelvägarna. Om EU-valet, förtydligar jag. Jag tycker det är kul att titta på alla partiers kreativa sätt att framställa sitt budskap. Klockrent ibland – mindre träffsäkert andra gånger.

Jag är tämligen oinsatt i politiken egentligen. Tycker såklart en massa (som så många andra) men kan nog för lite för att egentligen argumentera i sakfrågor. Men jag hajar till när jag passerar moderaternas skylt med texten “Tomas Tobé ska göra Sverige tryggare”.

Jag blir genast missmodig. Tanken med budskapet är gissningsvis “rösta på oss så bestämmer vi en massa bra saker som gör att Sverige blir tryggare”. Men genom att sätta EN person som svaret på hur man får ett tryggt samhälle missar man ju hela poängen med vad ett samhälle betyder, menar jag. Medmänskligheten, hela kärnan eller grunden för ett tryggt samhälle kräver insatser från oss alla. Det är ett samhälleligt ansvar och en plikt. Vi kan inte stå som passiva förstå-sig-påare och hoppas att nån där borta i Bryssel eller bakom politikens väggar ska ordna tryggheten. Det är ju i all sin dar ALLAS vårt uppdrag.

Kolla in vad den säkra källan wikipedia skriver om ordet samhälle: Samhälle härrör från det latinska societas, vilket betyder “sällskap” eller “förbund” och kommer från socius som betyder “följeslagare”, “kamrat” eller “partner”. Det latinska ordet är sannolikt relaterat till verbet sequor, “att följa”, och kan från början ha betytt “följeslagare. Ordets betydelse kan också sammanfattas som “grupper av personer som kan uppfattas som en enhet”.

Jag uppfattar varken ordet sällskap, förbund, partner, att “kroka arm och slå följe” eller en enad grupp, när jag läser plakatet om ett tryggare Sverige (och Europa då? För är det inte EU valet handlar om? Men moderaterna fokuserar i just detta budskap enbart på sitt eget land och inte på gemenskapen EU, men det orkar jag inte reflektera över nu)

Det blir så tokigt att som parti lyfta fram en “frälsare” när ansvaret vilar på oss alla. Och det är DET som måste fram, anser jag. I alla beslut. Hur skapar vi ett samhälle där gamla svenskar, nya svenskar, kreti och pleti, hög och låg finner gemenskap, en sann känsla av att höra samman och tillsammans ansvara för att hålla Sverige (Europa, världen…) tryggt, säkert, bildat, rent, hälsosamt, vackert, honorable och fritt från våld, nöd och maktmissbruk. Svaret är inte att EN ska fixa det åt oss. Och även om jag förmodar att inte tanken med texten på plakatet är just sådan, så ger tonen mellan raderna känslan av att putta ansvaret bort från oss själva och hoppas på nån “därborta”.

Jag tillägger så här mot slutet också att vi måste ju inse att våra olikheter som människor visar sig i den politiska färgpaletten. Vi som valt er alla som sitter i riksdag och regering, ni är ju våra representanter. Hos er bör det arbetas mot att skapa en gemensam känsla av att VI TILLSAMMANS vill skapa ett tryggt Sverige, även fast vi tycker olika. Se till att tillsammans komma fram till basala beslut som skapar ett tryggt samhälle och lägg ner pajkastningen. Please! Eller peace menar jag. <3

2 thoughts on “Det hänger aldrig på en

    1. Ja – politikerna kanske borde läsa Bamse 🙂 mycket matnyttig info om att en enda inte kan göra mycket men alla kan tillsammans göra något stort!

      Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + sju =