Vad duktig du är! Ja, jag vet!

Ibland kommer min femåring på saker han är bra på.
-Mamma jag har så bra minne! säger han om sig själv ifall han kommit ihåg något som hänt för länge sen.
Eller:
-Titta, vilken smart grej jag har byggt!

Igår när han och lillebror satt i cykelvagnen ville han visa hur man pratade engelska. Jag hjälpte honom på traven med en mening han ville säga och medan jag cyklade förbi en villatomt med en häck runtom vänder jag huvudet åt höger och ropade bakåt:
-Vad duktig du är!

-Ja, jag vet, svarade en kille på andra sidan häcken, som nog fått syn på oss och trodde att jag addresserade min pepp till honom. (Har ingen aning om vad han sysslade med men det var spontant och ett ärligt gensvar gällande det han för stunden gjorde).

Jag log för mig själv. Det är så HÄRLIGT med alla de barn i den där åldern när man fortfarande tillåter sig själv att inte bara tänka och känna utan också uttrycka om sig själv att: Ja, jag är bra! Jag är duktig!

Kvällarnas ord till barnen som jag brukar ge, innehåller visserligen ord om vad de ÄR och inte vad de presterar, och de orden är viktiga av andra orsaker, men det är väldigt befriande och faktiskt lärorikt att fundera över det barnsligt sanna i att kunna ge sig själv cred! Och att uppmuntra sina barn till att faktiskt se det de gör bra, och sätta ord på det. Det är viktigt tror jag.

Vi bedöms så mycket och det ska tryckas på gillaknappar hit och dit. Men allra viktigast är ju att kunna trycka på sin egen gillaknapp varje dag. För sin egen skull. Det vill jag fortsätta uppmuntra mina barn att göra. Och inte bara femåringen. 🙂 Alla barn i huset! Idag har vi firat en sextonåring, alldeles nyss inflyttad. Honom har vi inte riktigt lärt känna än. Pepp-orden på hans födelsedagskort var mer av allmän karaktär och inte så djupt personliga. Det kommer med tiden när både han och vi lär känna hans styrkor och vi kan både peka på och uppmuntra dem.

Som en av min fb-vänner uttryckte sig en gång. Något i stil med “är det ok att få rysningar av sin egen röst när man sjunger? :)” Klart det är ok! Tror vi alla mår bra av att tala gott om oss själva. Inte sant?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 15 =