Det bästa vi har att erbjuda – skolan

Nattade precis mina barn. De små (3 och 5 år) utropade YESSS! när de fick reda på att förskolan och lekkompisar väntade. De äldre (8 och 10 år) hade haft ett bra jullov och ville ha ett längre.

“Vet du?” sa jag till min son. “Vet du att skolan är ett av det bästa Sverige har att ge.” Jag menade att möjligheten att gå i skola är inte lika över världen, den är gratis och håller, PISAundersökningar till trots, hög kvalité ändå. Dessutom kan tjejer och killar bli vad de vill, man kan studera som vuxen, som jag, och så småningom bli…logoped. GRATIS. Det är helt sinnes vad bra vi har det!
“Så om man är fattig och inte har nånstans att bo så är skolan det bästa?” frågade min son och menade väl gissningsvis att en lägenhet vore att föredra framför skolan.
“Ja”, svarade jag. “För om man går i skolan, så kommer man att få ett jobb och av jobbet får man pengar och av pengarna kan man betala för det där boendet, för maten och alla lampor som lyser och sånt.”
“Va?!” utbrast han förvånat. “Jaha…”

Ja, nu inser vi ju alla att ett jobb inte kommer som ett brev på posten dagen efter studenten. Men om vi pepprar våra barn med peppiga ord om skolan, om vi hissar alla lärare och rektorer istället för att dissa dem, om vi uppmuntrar alla ämnen istället för att sortera dem i “lätt” och “svårt”, så är vi väl en bra bit på vägen till en genomförd skolgång. Och då är det kanske inte julklapparna de fick varje jullov som de kommer vara glada för på studentdagen, utan att de själva har klarat sig igenom alla år i skolan. Vilken stolthet!

Vår äldsta, som bara är oss till låns, har ett betyg kvar innan han kan kvalificera sig in i gymnasiet. Det är så stort att jag själv baxnar av stolthet av vad han lyckats åstadkomma på bara några år. Ett betyg kvar. Ett svårt. “Ge det 15 minuter varje dag i veckan”, sa jag, “så tror jag du klarar det.” Det tror jag verkligen om han ger det tid.

Med lärare som inspirerar, utmanar och guidar. Då klarar man sånt. Men inte bara det. Då når de nog bara halva vägen. Den andra halvan får vi ta här hemma. Med läxhjälp, intresse, engagemang, hejarop och positiva attityder.

Klart saker kan förbättras, det kan vi väl alla? Men jag är SÅ tacksam för att mina barn får vara en del av Sveriges skolsystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + sexton =