Den vita lögnen (gjorde lite extra ont…)

I torsdags morse kom min fyraårige lille godbit upp i sängen på morgonen och myste med sina mjuka ben slingrande kring mina (loooove!). Han gosar och frågar längtande:
– Mamma när kommer du vara mammaledig?

Aj. Aaaj! Fråga inte en sån fråga…jag kommer ju aldrig mer vara det…(okejrå lite dar på sommaren med det räknas som sommarlov och inte mammaledighet..)

– Jag är ledig idag, säger jag och utelämnar ordet mamma. För jag VAR ledig från skolan.

– Är du mammaledig idag? frågar han oskuldsfullt vidare och trycker sanningen om min framtid lite djupare i mammahjärtat. Aaaaj!

– Jag är ledig från skolan både idag och imorgon. Jag börjar inte förrän på måndag igen, svarar jag för jag kan inte. Kan inte säga orden. “Jag kommer aldrig mer vara mammaledig”. Så jag drar en vit lögn om ledigheten för att bekräfta att jag visst kommer vara hemma, men suddar ut ordet mammaledig för…det är ju inte det jag är. Jag har bara inga föreläsningar idag…

Min man bara njöt av tanken att få en vår med barnen. Jag sa till honom ikväll att våren är den allra bästa tiden att vara föräldraledig på. Man njuter så sjukt mycket av solen, ljuden, doften av smältsnöblött gräs, gula (fula) tussilagos och rensopade gator. Och lekparkslek som med tiden inbjuder en att sitta och sola på en filt.

Nej, min lilla söta goa älskling. Det blir inte mer mammaledighet men jag ska göra mitt yttersta för att få ta del av din barndom och uppleva den tillsammans med dig trots studier och framtida jobbdagar. I promise!

3 thoughts on “Den vita lögnen (gjorde lite extra ont…)

 1. Ååå vad sorgligt det låter :(aldrig mer mammaledig…
  men lediga kvällar och helger får du tänka. Och när du jobbar behöver du ju inte jobba heltid. Du skriver så bra. Bli författare istället så kan du sitta hemma hela dagarna och skriva 😉

  Anmäl kommentar

 2. De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
  bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
  mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
  som är problemet och som skall påverkas och
  inte se mannen som problemet. Det kom redan
  regeringens utredare fram till 2006, vilket var
  Karl-Petter Thorwaldsson. Thorwaldsson utredde
  på Perssons uppdrag föräldraförsäkringen och är
  nu LO:s ordförande.

  Anmäl kommentar

  1. Hej Krister. Vad kul att du hittade till min blogg. Intressanta tankar. Mitt inlägg är en personlig upplevelse och om du läser andra inlägg så tror jag det framkommer hur glad jag är för att barnen får vara hemma med sin pappa. Har du själv barn så vet du precis hur magisk känslan kan vara att få dela stunder och upplevelser med dem. Det är dem jag kommer att sakna som student och senare yrkesverksam. Därför njuter jag tillexempel lite extra idag när heldagsföreläsningen slutade 4 timmar tidigt och jag hinner hem till förskolan för hämtning. Klart mammor och pappor ska kunna vara föräldralediga båda två. Det tror jag majoriteten vill.

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + tjugo =