Världens bästa möte!

Det finns säkert mycket att säga om Migrationsverket. Därför vill jag vara rösten som säger: WOW om detta maskineri som enligt många både ger huvudvärk, en säker tålamodsdöd och gåshud av all byråkrati. Så förbered er på superlativ!

Som familjehemsmamma fick jag möjlighet att komma med på ett möte på Migrationsverket i Flen idag. Jag som ensam svennebanan samsas i ett väntrum med cirka 40 ickesvenskar fick ännu en inblick i Sveriges verklighet 2016. Dessa 40 kom från världens alla hörn och utgjorde under den kvarten en bråkdel av alla som sitter i Flen varje dag och på alla andra orter där verket verkar. Väldigt. Många. Nödställda. 

Nåväl, till saken. Wow i Flen:

Världens mest kärleksfulla, varma, glada person öppnar dörren åt de två som har rätt att komma in och svarar på min fråga om även jag får haka på: O, ja! Det är så trevligt, det är sällan familjehemmen är med så det är bara roligt! Wow!

Efter 42 år i branschen skulle hon kanske vara trött, sliten eller uppgiven. Särskilt nu när trycket är extra högt. Men nej då. Värme och lugn och koll på läget är atmosfären på kontoret vars väggar är fyllda med barnteckningar och foton på släkt och annat folk från världens alla hörn. Wow!

En tolk i telefonen hjälper oss och kvinnan på kontoret lovprisar tolken och alla tolkar som hjälpt henne genom åren att utföra sitt jobb. Wow!

Barnet i rummet uppmuntras ständigt för sin klokhet och sina bra frågor! Wow!

Barnet uppmuntras också framåt i sitt ärende och sin framtid här i Sverige. “Det är bättre att fråga en gång för mycket än att inte fråga alls.” Wow!

“Jag blev glad när jag såg dig idag igen” är fina ord och ett gott betyg till den snart pensionerade kvinnan på Migrationsverket, från ett barn som vet att äkta värme från en medmänniska både syns och känns.

Jag läser igenom vad jag skrivit och inser hur fånigt allt låter. En fis i rymden mot vad jag upplevde. Världens bästa möte!

TACK Migrationsverket för allt ni gör. Det är säkert trögt och stundtals så tufft med tanke på den enorma tillströmning ärenden men mitt första fysiska möte med er gjorde mig glad ända in i hjärtat! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 6 =