Förlåt till min ettåring

Ajajaj det gör ont i mammahjärtat. Det är ingen annan som gjort mig ont. Det är jag som gjort någon annan ont. En liten ettåring. SO not worth it. Har bekänt, kramat, pussat och sagt förlåt.

Som trogna läsare kanske sett så har vi kämpat med vår lilleman gällande sovandet. Han är nästan omöjlig att lägga. Han springer upp stup i kvarten trots att vi har samma rutiner vi alltid haft (med alla barn dessutom). Det enda som funkar är att ligga bredvid honom, vilket är inte några som helst problem när båda föräldrarna är hemma. Det är ju värt att få en stunds gos, kärlek och mys och dessutom få honom att somna in fortare. (En liten mamma-törnetagg i den metoden är dock att det bara funkar för pappa. Ligger jag bredvid är han en liten slingerorm som bara ska upp hela tiden*snyft*)

Men med en man som reser mycket i jobbet blir det många nätter där alla fyra ska nattas samtidigt. Då har jag några sunda alternativ(lite bekostnad på syskonen iofs):

1) Ha aftonbön med storpojkarna och låta den tredje springa fritt och sedan få följa med ner till storasyrran för att slutligen (och för sent) läggas sist. Det medför att dyrbar ensamtid med den största (som i vardagen klarar mest själv och behöver kvällsprat-tiden lite extra) försvinner. Hon måste än en gång be the good girl och finna sig i att det tar några dar innan vi kan prata igen typ.

2) Ha aftonbön med alla tre pojkarna i rummet samtidigt, vilket gör att jag måste ligga med ettåringen i ungefär en timme. Två pojkar får inga långa kramar medan en son får mig länge varje kväll. Orättvist. Dottern dessutom blir alldeles ensam på nedervåningen och när jag väl kommer ner är klockan så mycket att vår dyrbara tid måste hafsas igenom om inte hon ska vara ett vrak dagen efter. Dessutom blir plugget med tonåringarna väldigt försenat.

Det osunda alternativet körde jag med idag. För första och sista gången.

Varje gång han kom upp blev jag arg, bestämd och sa åt honom på olika sätt att du ska SOVA, nu RÄCKER det, HÄR är din säng, SOV nu, vi ses imorrn! Typ. Med (mina mått mätt) hårt handlag visade jag bestämt att du ska ligga ner i sängen och inte springa runt, när jag lyfte upp honom och lade ner honom. Efter kanske sex arga gånger somnar han.

Mitt hjärta svämmar över av dumhetskänslor och jag och dottern samtalar en stund om det här. Att det är så viktigt att lägga sig med en bra känsla i kroppen. Tänk att få höra negativa/arga ord vareviga kväll i sin barndom. Hur tror du inställningen till sömn, sova, natt och läggning blir? frågade jag dottern och vi pratade vidare om att man som förälder liksom formar sina barn. Vår ettåring skulle troligen inte alls gilla nattningar om nåt år om han hörde samma sak vareviga kväll. Så fort hon och jag var klara med nattlinne rusade jag upp och lade mig tätt intill honom och viskade allt jag hade på hjärtat.

Mitt förlåt till en ettåring blev många meningar om hur ledsen jag var för att jag sa så där, gjorde så där. Hur mycket jag älskar honom och vill att det ska gå bra med nattningen framöver. Hur fin han är och…ja en massa överösande ord, pussar och kramar och klappa lilla varma handen. Han sov ju, så han hörde inget, men han kände kanske lite kärlek i drömmarnas land.

Jag hoppas det.

Imorgon ska jag antingen välja metod 1 eller kanske testa vår högst ovetenskapliga metod 3. Inte sova på dagen. Då är han VÄLDIGT lättsövd på kvällen 🙂 Vilket gynnar alla andra i familjen. Utom han själv kanske?

Nya tag imorn. Gör om. Gör rätt!

2 thoughts on “Förlåt till min ettåring

  1. Hej

    Har du hört talas om boken “kaninen som så gärna ville somna- en annorlunda godnattsaga” av Carl-Johan Forssen Ehrlin. Rekommenderar den varmt. Boken “använder sofistikerade psykologiska tekniker. De är anpassade för att hjälpa barnet att somna fortare och bättre varje natt. Sagan uppmanar till avslappning…” Lånar gärna ut den.

    Anmäl kommentar

    1. Åh tack! Har inte riktigt koll på vem du är som kommenterar 🙂 vi har flera böcker hemma som slutar med en säng eller att sova. Vi behöver mest få en bra körordning känns det som eftersom fyra ska matchas samtidigt liksom. Och matcha det med hans dagsstatus (sovit eller inte sovit osv). Tack tack tack för tips dock!

      Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 13 =