Kryddkaka och kungligt besök i köket 

Pepparkakans historia är ju inte jättepepprig även om peppar förekom i en del recept. Peppar back in the days verkar inte vara samma som vår typ svartpeppar direkt. Man menade oftast helt enkelt kryddig kaka.

Min svärmor, må hon vila i frid, gjorde ingefärspepparkakor som var så goda. Idag tog jag i ordentligt när jag gjorde degen till helgens bakning (den står till sig gött i kylen minst ett dygn) Två matskedar (rejäl överdos) ingefära och även överdosering av nejlika och till viss del kanel gjorde denna sats riktigt kryddig. Djup i smaken och sting av ingefäran. Men inte förrän vi gräddat en plåt vet vi hur resultatet egentligen blir. Kungligt gott hoppas jag.

På tal om kungligt så har självaste Drottning Kristinas bröd fått sitt bulliga ansikte i köket även detta år. Traditionsenligt skall detta juliga goda saffransbröd med sötmandel serveras första advent, jojomen!

Receptet är ett av mina tidigaste recept-taggningar i kategorilistan för er som vill pröva på!

Kan verkligen tipsa om att skippa uppvärmda/smälta grejer när man bakar bröd eller bullar utan ha lite framförhållning och köra rumsvarm vätska och rumsvarmt smör. Dubbel jästid men då hinner du ju baka nåt annat så länge. Till exempel Leilas ingefärssnittar med extra ingefära 🙂 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =