Var blir det galet? Mobbing…

Ögnade igenom en artikel häromdagen om mobbing på SVTs nyhetssida. Det handlade om mobbing, ett aktuellt ämne nu i skolstartstider, och den dystra prognosen var att det inte hänt så mycket alls på 20 år.

Det innebär att jag, sedan jag var 12 år och började 7:an, har levt i ett samhälle som tagit fram hetare mobiltelefonsorter på löpande band, som lärt oss att sopsortera bättre, tända lampor som förbrukar mindre energi, tagit fram fler bränslealternativ till bilar och som talat om tusen metoder för att bli snygg, smal och sexig men som av någon underlig anledning inte lyckats vända trenden vad gäller mobbing.

Var gör vi fel? Hur blev det så här?

Är det helt enkelt så att en viss procent av oss är förutbestämda att vara mobbare? Troligen inte.
Skulle svaret vara de ökade klyftorna i samhället borde det inte gå jämnt ut eftersom antalet mobbade då torde bli högre. Nej. Det är något annat. Men vad?

Det finns något i oss människor som gör att vi, när vi hamnar i grupp, hittar roller som därefter formar gruppen till vad den blir. Det kan vara en väl fungerande grupp eller en dysfunktionell sådan. Men rollerna skapas utifrån vilka som är i gruppen, och vilka roller som är “upptagna”. Det finns alla möjliga studier om röda, gröna, gula och blå sorters människor som kompletterar varandra och tillför en grupp olika saker. Finns en av varje färg bör gruppen vara i balans. Är det obalans i klasserna? Inte tror jag att skolorna generellt blundar för problemen. Handfallna, ja, men blundar? Nej, det kan jag inte tro. Tas det upp seriösa samtal med rektor från oroade föräldrar vet jag att skolväsendet vill hjälpa!

Friendsni vet, den här organisationen som är nr 1 på att stödja skolor och föreningar i detta ämne ligger inte på latsidan direkt. Ändå… samma nivå i 20 år.

Jag kommer ingenvart med detta inlägg. Men det gör mig ledsen, förbryllad och lite orolig att läsa detnna “nyhet”, som ju egentligen är gammal skåpmat.

Den klyschiga sanningen är att allt börjar med mig (dig). JAG (du), är den enda som kan göra något åt mig själv och min del i det hela. Hur jag snackar, hur jag hanterar relationer, hur jag talar om andra inför andra, hur jag löser konflikter och hur jag berättar för mina barn om dessa saker. Gyllene regeln har aldrig varit mer aktuell…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem + ett =