Foccacia *4 och finska chokladpinnar

För den som räknar points och kalorier kan jag ber er sluta läsa. För den som vill ha två goda recept; varsågod.

Har haft grillkväll i dagarna två och passat på att bjuda på bröd till maten och kaka till kaffet. Foccacian pryddes med 1) färsk timjan 2) basilika och körsbärstomat 3) fänkålsfrön 4) linfrö och sesamfrön. Här kommer bilder och recept:

   
  

Glad smoothie till dessert 🙂
  
Love-smoothie för de vuxna <3
  

Foccacia på Leilas vis (2 stycken)

25 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7–8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.

2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.

4.Sätt ugnen på 225 grader.

5.Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.

6.Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.

7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning (se variationer).

8.Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Finska chokladpinnar

5 bittermandlar

200 g smör

3 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1/2 dl strösocker

1 uppvispat ägg

2 msk pärlsocker

Riv bittermandlarna fint.Skär smöret i bitar och arbeta ihop det med bittermandlarna, mjöl, kakao och socker till en deg, för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp 1/2 – 1 tim.

Sätt ugnen på 200°.

Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder, ca 60 cm. Lägg dem intill varandra. Pensla längderna med ägg. Strö över pärlsocker. Skär längderna i 4 – 5 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 9 – 10 min. Låt kakorna svalna en stund på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 1 =