Tystnadens Drottning, Denisa 10 år

“Denisa, 10 år, har alla odds mot sig. Hon är fattig, utstött och döv. Men i hennes egen värld är ingenting omöjligt. Inte ens att bli en glamourös Bollywood-diva. Med dansen som vapen blir Denisa en drottning.”

Så lät teasern inför DOX program “Tystnadens Drottning” som jag såg en kväll. Jag fastnade. Den berörde på så många plan. Det är fattiga romer, men inte i Sverige, men ämnet är liksom aktuellt oavsett var de bor. Mitt i husliknande hemmabyggen draperade med tyger bor vackra, speciella Denisa. De kallar henne Dumskalle istället för Denisa. Ibland är hon med i leken, ibland puttas hon bort. Hon njuter av att dansa, har rörelserna som hon sett så många gånger på den lilla TVn i skjulet hon bor i. Hon lever ut mitt i allt elände – finner glädje i tragiken. Det ser så underbart ut när hon får dansa – man ser att hon blir fri. Och hennes ögon… Så vackra.

Bortsett från storyn om Denisa får vi följa barnens vardag i deras uppbyggda område utanför stan. Leken, orden, inlärda manér, jakt på kläder och leksaker i containrar, överlastade barnvagnar med byggmaterial…. Dokumentären gör ont och värmer mig på samma gång. Verkligheten gör ont, Denisas frihet i dansen värmer.

HÄR är länken till programmet. Se den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 8 =