Gör om gör rätt – mjukt tunnbröd

Det sista av påskens tunnbröd, som tyvärr blev för torrt, men som vi ändock njöt smakerna av serverades för några dagar sen till Slottsdammens fåglar. I underbart solväder fick fåglarna sin beskärda del av dessa goda (torra) bröd. Men ska det blir rätt så får en göra om’et. Och vill DU prova (JAA det vill du!) så får du receptet här!

Mjukt tunnbröd i ugn

Ett halvt paket jäst
1 l mjölk
1 dl sirap
2 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
8 dl rågsikt
4 dl grovt rågmjöl
12-16 dl vetemjöl

Lös jästen i fingervarm mjölk. Ha i sirap och salterna blandat med lite mjöl. Tillsätt mjölerna. Degen ska bli smidig och ganska lös. Det är på bakbordet det sen ska vara rikligt med mjöl. Låt jäsa 1-2 timmar. Sätt ugnen på högsta värme, låt plåt stå inne. Vid varmluft kan du ju köra flera plåtar på en gång – går väldigt snabbt att bli klar då eftersom du kan ösa in flera åt gången! Kavla, krusa och grädda tunnbröden. Lägg de färdiga bröden direkt mellan 2 bakdukar. När nästa bröd ligger i ugnen, spraya det nyklara brödet och lägg i plastpåsar. När de svalnat förvarar du dem i nya plastpåsar. Gött mos! Passa på att helgbaka 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =