Äckliga pengar?

Vi drömmer om mycket här hemma. Och behöver akutfixa somliga. Diskmaskin, uppfart, farstubro, ny toa/tvättstuga. En del saker sker om ett år, någon förhoppningsvis i vår och andra kanske aldrig.

Innan vi fick barn reste vi till Hurghada, Egypten, och bodde på ett jättefint hotell ute i ingenstans (och åt oförglömligt gott bröd varje dag.:)Pengarna vi använde där hade använts av otaliga andra. Smutsiga, nästan läderkänsla… Vi hade handsprit inom räckhåll hela tiden. Äckliga pengar, med andra ord.

Att den rikaste procenten i världen snart äger mer än resterande människor tillsammans, får orden “äckliga pengar” att klinga annorlunda – men ändå passande. Att den “extrema fattigdomen” ska ha halverats tidigare än väntat låter bara bra så länge ingen berättar vad som menas med begreppet. Vem anser att 1.25 USD är extremt fattigt och inte tex 5 USD? Hur ser målet ut då – om begreppet vidgas? Då kan vi nog inte slå oss för bröstet längre. Vi har lång väg att gå.

Är rikedom något att vara rädd för? Något att sky? Var går gränsen mellan bra rik och äckligt rik?

Jag tänker mig att pengar i sig själv är “döda” men att det är avgörande i vems händer de hamnar och att det påverkar fler än en själv när det gäller hur man väljer att använda dem. Många sjukt rika donerar sjukt mycket. Det ska vi komma ihåg. Medan andra sjukt rika vill bli ännu rikare. 

Klart är iallafall att världen behöver oss på många sätt. Det är som sagt lååång väg kvar. Hitta ditt sätt för att hjälpa till en bättre värld – genom gåvor, fadderbarn eller vad du vill. 

Lyft blicken. Världen är större än Arnö, Nyköping och Sverige. I promise 🙂 Nöden är större än att vi saknar en krona till vårt eget lilla drömprojekt här hemma. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − åtta =