Se människan

Ecce homo!

Uttrycket får mig mer att tänka på en utställning än på bibelcitatet, Johannes 19:5, där Jesus är den människan. Ni vet, Jesus, han som var både Gud och människa, enligt kristendomen.

Igår fick jag höra en bit ur ett föredrag från en diakon som arbetar på Kumlaanstalten. Hon satte ord på en viktig sak. Att inte glömma att det är MÄNNISKOR det handlar om. Inte monster, puckon och idioter. Utan människor som du och jag. Och att vara människa innebär att vara Guds avbild, enligt kristendomen. Där bakom monstruösa, onda, djävulska (och straffbara) handlingar finns gudsavbilden dold. Den kan vara väl dold, ja nästan omöjlig att se ibland. Och det blir extremt när man pratar om mördare, våldtäktsmän och pedofiler.

Men i vardagen finns också denna sanning. Som mamma till fyra barn brukar jag glänta lite på dörren till det här ur ett barnsligt perspektiv. När en kompis eller ett syskon gjort en dum grej och mina barn vill säga “Du är dum!” så säger vi alltid “nej, hon är inte dum men hon gjorde en dum sak” eller “det var dumt gjort men han ÄR inte dum”. Eller “det där är dumheter”.

För det är människor det handlar om även här, fast små människor. Och barn kan göra de allra mest elaka saker mot varandra utan att för den skull VARA dum. Det är viktigt för mig att lära mina barn att godheten är större än de dumma handlingarna för det finns en MÄNNISKA bakom den dumma handlingen.

Se människan.

Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 9 =