Vems dag är det idag?

Kanelbullens dag, Rosa-bandetkampanjer, mustascher, dagar för alla möjliga handikapp, Mors dag… Om man googlar finns det säkert en dag för allt och alla.

Det kan tyckas både fånigt och tjatigt. Miljoner läggs på vissa kampanjer som skulle kunnat användas direkt till forskning till exempel. Tja, förvisso.

Det viktiga att förstå dock är att det bakom de allra flesta dagarna (utom ovan nämnd kanelbulle kanske) finns kämpande människor. Människor som dagligen möter svårigheter i och med sitt hjärtfel, handikapp eller vad det nu kan vara. Det finns också ihärdiga anhöriga som vill att allmänheten ska få upp ögonen för exempelvis den där helvetiska cancern.

Därför blir varje dag i almanackan viktig. Och med ens värd att både reflektera kring och vara tacksam för. Alla dagar på året måste få bli allas dagar. Vi får inte glömma att hjälpa året runt. Vi har alla rätt att bo, leva och njuta av det vi kan. Kanske inte på precis samma sätt men åtminstone ges förutsättningar därtill.

Det kan handla om en liten ramp så att rullstolsbundne Karlsson kan få komma in i en affär. Det kan handla om en sms-skänkt tjugolapp så att forskningen kan fortsätta ett tag till. Eller en redaktör som skriver en kort ögonöppnare i lokaltidningen som berättar att alla faktiskt inte kan använda sina ögon. Något vi alla vet men glömmer bort, av och till.

Idag är det (tydligen) Vita Käppens Dag, internationellt firad i 44 år. Hurra för dig som har en anhörig som kan läsa detta för dig! Vad bra med all hjälp som finns för er, men hur kan vi seende bli ännu bättre på bemötande/utrustning i allmänna lokaler/resmöjligheter/kulturutbud m.m.

Vi får hjälpas åt med dessa frågor tillsammans, allihop, året runt. Så vi inte glömmer varandra när dagen tagit slut och en ny tar vid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 2 =