Belöna sig in i ett hörn?

Läser en artikel på SVT (som i och för sig handlar om spelberoende, och inte belöningssystem) men som avslutningsvis lyder:
“Det kan också vara en bra idé att uppmuntra barnen med till exempel ett biobesök om de följer reglerna som satts upp.

– Den nya generationen är väldigt belöningsbaserad, säger Patrik Wincent”. (VD för Dataspelsakuten.)

Jag reagerar på formuleringen och valet av just ordet ÄR. Artikeln är kort och kanske finns fler och djupare tankar än den där meningen. Men jag skulle vilja säga:

-Den nya generationen HAR LÄRT SIG ATT BLI väldigt belöningsbaserade.

Det känns mer rätt. Och fler är artiklarna som florerar i sociala medier som just tar upp problemet i att “göra barnen till kungar”, och att “föräldrarna förlorat makten i hemmet” osv. Jag själv sällar mig någonstans på den skalan som tycker att barn kanske får lite väl mycket cred för basic stuff nuförtiden… Eller så är jag bara en snålmorsa 😀

Men så är jag kanske lite väl konservativ? För även om jag gillar att rika Madicken niger åt fattiga Nilssons, just för att hon är barn och de är vuxna, så vill jag inte tillbaka till tiden då rektorn får piska ungar. Inte heller att man bara sa “Tig!” när det inte passade att barnen tog plats, frågade eller ville diskutera.

Men jag funderar vidare och kommer tillbaka till tanken om att den här belöningsbaserade generationen inte kan ha uppstått av sig själv? De har väl lärt sig av oss: Klistermärken för att man kissat i pottan, stjärnor för att man städat sitt rum, leksaker för att man slutat med napp, sedlar(!) för varje tappad tand, en överraskning till klassen från läraren om de skött sig…

Belöningssystem har nog funnits hos människan i alla tider på olika sätt. Det ligger i oss på något sätt. Och all form av belöning är inte fel. Jag tänker alltså på mer “självklara” grejer. Sånt som tillhör livet och att växa upp. Ska man belönas med grejer för att man är trevlig? Att ha ett barn som redan vid tidig ålder lärt sig sötman i belöning lär sig också att tänka “what’s in it for me?” när ett krav, ansvar eller en regel sätts upp. Det kanske gör att vi hamnar i ett dike och inte på en sund nivå när det ska belönas för saker som allmänt borde vara en normal del av livet.

Ja, lite måndagstankar från en alldeles för höggravid mamma i 40+4 som fortfarande väntar på en REJÄL belöning 🙂

2 thoughts on “Belöna sig in i ett hörn?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 6 =