Vad tittar våra kids på egentligen?

Skrev tidigare i juni om en sak jag skulle återkomma till. Det gällde då jag satt tillsammans med min 7-åring och kontrolltittade på ett program hon verkat få tycke för via kompisar; Violetta.

Är hon bekant för er andra med barn i 7-årsåldern? Om inte så är det nog för att målgruppen är något högre, men min dotter hade ändå fastnat för denna TV-tjej. Det är typ som ett färgstarkt BeverlyHills för tweenies. 90210 ni vet. Efter att både mannen och jag tittat på några avsnitt kom vi fram till att vi inte vill visa detta hemma. Det är alltså inget våld eller naket i. Men varför?

1) Det handlar om en skola där bara de duktigaste människorna får gå. Höga krav!
2) Det handlar om en tonåring och vad det kan innebära i känslolivet när det gäller kärlek. Vår “lilla” stora dotter ska kunna leka med både pojkar och flickor utan att behöva fundera över kärlek på samma sätt som en tonåring.
3) Alla i serien är söta, snygga, “perfekta” – vi kommer inte kunna hålla henne ifrån alla påtryckningar från samhället om dagens ideal men på hemmaplan vill vi försöka att inte erbjuda sådana idealbildsupphöjande program.
4) Det pågår tydliga vi och dom-grupperingar i programmets skolklass som vi heller inte vill föra över till henne via detta program.

Baksidan blir att hon “missar” det roliga med programmet; alla sånger och danser som hon gillar så mycket.

Hon gillar att pyssla, min dotter, och har hittat roliga böcker med Violetta-tema som hon fått köpa för egna pengar. En i allafall. I present till annalkande 7-årsdag nästa vecka deklarerade hon klart och tydligt att hon vill ha sängkläder och badlakan med Violetta. Och samlarfoton. “Är det uppfattat?”

Jag hade själv aldrig sådan idolhysteri varken över NKOTB, BSB eller Carola när jag var så liten så jag vet inte hur det känns att vara helt såld på en grej. Men jag tycker att hon har tillräckligt med Violettagrejer hemma nu. Och programmet får hon iallafall inte se här hemma.

Har någon liknande vill ha-dilemman? Som vuxna måste vi väl vara vägvisare, eller? Dela gärna med er av erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

2 thoughts on “Vad tittar våra kids på egentligen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =