Vedur för fledur

Medan vi fortsätter att krya på oss här hemma muntrar jag upp min själ med lite fläderblomssaft. Vi har en liten fläder mellan oss och grannen och den räcker åtminstone till en sats som är klar lagom till 7årskalaset på lördag. Kalas och bjudningar – det är så saften dyker upp. Därför räcker både rabarbersaft och flädersaft nästan ett år när de får bo i fryst förvar. Gilla!

Här är mitt recept på fläderblomssaft från när jag var barn. (Ett tips är att klippa av blomman direkt under blommans fäste för att slippa ev löss på blomstänglarna. Lusfria blommor kan man klippa lite slarvigare)

20140624-180003-64803492.jpg

FLÄDERBLOMSSAFT

Minst 50 fläderblommor
4 tvättade citroner
1,5 kg socker (mycket söt saft)
0,7 kg socker (godare saft)
3 ½ liter kokhett vatten
Två påsar citronsyra (30 gram/påse)
(Natriunbensoat)

Klipp fläderblommor från buske. Varva dessa med tunt skivade citroner och socker i en ren hink eller mycket stor kastrull. Häll över vatten (100 °C) och rör om direkt så att allt socker löser upp sig. Blanda citronsyra i lite hett vatten och rör i. Låt stå svalt (typ förråd) med lock i 4-5 dagar. Rör om en gång per dag. Dag 5 häller du allt genom en saftsil i en hink/kastrull och låter all saft rinna ur ordentligt. Smaka av och rör i ev mer socker om du känner för det. För den som vill blanda i konserveringsmedel blandas natriumbensoat ut i saften nu. Jag fryser in istället. Häll upp i rena flaskor eller i plastpåsar. Frys eller kyl in!

Tips! Urtvättade mejeriförpackningar (liter) är bra att lägga en påse i för praktisk infrysning.

Lycka till!

20140624-180051-64851984.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + tjugo =