Att välja eko, step by step

Sedan vi gifte oss har vi besökt en av Sörmlands bondgårdar kring advent för att hugga gran. Vi har under åren hunnit med att klappa kor, titta på kaniner, hästar och höns och skrubba grisryggar. Jag älskar det! En av de bästa utflykterna på året är när vi är där, på Torekällberget eller på Öknas koutsläpp.

Jag har varit en sån där som tänkt BARA på prislappen i mataffären. Efter matserien Landet Brunsås för några år sen bestämde vi oss dock för att bara köpa svenskt kött/kyckling. Inte lika mycket fläskfilé på grillen med andra ord.

Sedan började vi prata om att köpa mer ekologiska varor och tänkte som så många; vad dyrt det kommer att bli. Ja, om man byter ut allt på en gång – absolut. Men ett steg i taget kan man ju ta. Eller hur?

Vi beslöt oss för att börja med varor som vi äter mest utav. Ägg, mjölk och havregryn. Samma frukost varje dag i princip. Med en del besök på Saltå Kvarn i och med Martins gamla jobb kom också en del konserver med hem ibland.

I veckan luktade vi ladugård igen, efter en sväng ut till våra favoritbönder som driver gården ihop. Den här gången med en massa ekologiskt kött med oss hem. Och det kändes, ni vet, så där bra som det känns efter till exempel en joggingrunda. Fräscht, rätt och “det här måste jag fortsätta med”. Vi har köpt kött någon mer gång därifrån men inte kommit in i att alltid köra närproducerat/ekologiskt.

Så vi satte oss ned efter veckans besök och försökte komma på mer “vanliga” varor som vi kunde välja ekologiskt. Smör till exempel. Och mjöl, från bygdens åkrar, som man kan köpa från ” Kent i kvarn” i Runtuna. Och får vi, så åker vi gärna ut för fler ekologiska besök hos bonden.

Ett steg i taget. Vi har lång väg att gå. Snålar på frukt tex. Köper bara ekologiskt när det är kampanj. Förbättringsområde, helt klart! Men som sagt, ett steg i taget, så närmar vi oss ett lite mer ekologiskt vardagsliv här på Arnö 🙂

4 thoughts on “Att välja eko, step by step

 1. Hej! Vad härligt att ni kommit igång med ekologiskt. Mitt tips, lägg till bananer också då de är hårt besprutade. Bananer lök och potatis är bland de värsta har jag läst på någon infosida. Lök är faktiskt inte så mkt dyrare, men potatisen är fortfarande för dyr tycker jag. Var har ni varit och köpt kött? Kram

  Anmäl kommentar

  1. Sorry sent godkännande. Jag får inga pings längre har jag märkt… Så jag har en del att godkänna nu. Ja jag måste bli bättre på att snåla mindre. 20kr/kg för ekobananer är väl ok pris du som vet? För tillfället har vi det hemma. Men jag är en sån som bunkrar äckelbananer när det är 10kr/kg :/ Hos Hylans hörna… 🙂 köttet alltså. Kram!

   Anmäl kommentar

 2. Bra där! Helt rätt att börj stegvis! Hållwr med Gunnel ang. bananer. Inte bara för besprutningen,även för arbetarna på plantagerna som utsätts för gifterna! Konsumentkraften är viktig! Eko/fairtrade Kaffe och choklad skulle jag också satsa på. Dyrare,men tillgång och efterfrågan,som det heter! Globala medborgare, som tar hand om sin syster/bror där varorna odlas! 🙂

  Anmäl kommentar

  1. Kaffe dricker jag inte men ska öva mig på fruktbiten. Jag skulle vilja ha hudvård som är eko men ändå bra så därför gillar jag ditt hemmapyssel! Cecilia Henriksson från runtuna som har bloggen(?) Cookiesandcrumbs vill också få fram en egen eko-serie så jag tipsade henne om din blogg 🙂

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + fyra =