Bryt tystnaden

Häromdagen hämtade jag min dotter på skolan. Jag passerar ett grabbgäng i mellanstadieåldern som går fram till den enda mörkhyade lilla 6åring i min dotters klass och säger något. Jag hör inte vad. Men när gänget passerar mig hör jag något i stil med: “alla somalier heter typ Mohammed eller så”. De fnittrar. Det skriker i mig. Och jag tittar på dem. Visar att jag hörde vad de sa. Men jag tiger. De fortsätter raljera (det märks tydligt på hur de reagerar på varandras meningar). Jag väljer att titta på dem en andra gång. De ser att jag hör. Men de själva hör… ingenting. För jag tiger. Igen.

Idag är det Förintelsens minnesdag. Det kan man skriva spaltmeter om, i olika vinklar. Jag vill skriva om “åskådaren”. Jag vill skriva om dig och mig. Om oss som alltför ofta är tysta. Vi som inte vågar. Vi som ser alla orättvisor och felaktigheter i samhället och som med vår tystnad säger “det är okej”. Historien ovan är inget jag är stolt över. Nästa gång vill jag våga. Våga bryta tystnaden.

Och det spelar ingen roll om det är en supersvennebanan eller en “Mohammed” som råkar ut för ondskan, orättvisan eller diskrimineringen. Eller heterohemmafrugan eller hennes lesbiska granne. Eller glasögonormen, halta Lotta, st-t-t-ammande F-ffredrik, CP-tanten, mumlande gubben på stan, alkisen, snobben, fattiglappen, plugghästen eller tröghjärnan. Vi måste alla sluta vara så himla rädda för att säga ifrån när någon blir fel behandlad. För NÄR blev en “frisk” människa mer värd än en handikappad? NÄR blev mina människohänder mer värda än tiggarnas händer? NÄR blev det rätt och ädelt att tiga?

Jag läste följande om att vara en åskådare: “Ju fler som ser på, desto mindre troligt är det att du eller någon annan gör något. Sannolikheten blir ännu lägre om offret är född utomlands eller är en ung kille. Om offret däremot är en hund agerar nästan alla”.

De meningarna tog tag i mig. Och påminde mig om sexåriga “Mohammed”. Som inte alls heter Mohammed utan något annat. Vet ni vad hans riktiga namn betyder? The one who is great.

2 thoughts on “Bryt tystnaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 2 =