Tant Harriets pepparkakor

Att baka med små barn är inte en dans på rosor. I punktform såg gårdagkvällen ut så här:

* God deg, redo för bak
* Glada storbarn och nöjd bebis i lekrummet
* Barn 1 smygäter deg och har alldeles för bråttom. Slarvar och sätter EN form MITT i degen.
* Barn 2 gråter dreglande: “Jag fattar ingenting!” och föser argt undan grejerna och går iväg
* Barn 3 vill vara med men får inte

Ett andetag senare är vi iallafall igång, nöjda och glada.

bild 1

Barn 1 smygäter fortfarande men har dragit ned på tempot och får till riktigt hyggliga figurer. Barn 2 är glad igen och gör fina pepparkakor men misslyckas med en kanin, känner sig urdålig och tårarna kommer igen: ” Jag vill sova!” Barn 3 har under tiden legat på golvet med mig och kramat på en helt annan deg, nämligen mammas 3barnsmage och skrattat förnöjt när pekfingret åkt ned i den djupa navelgropen och fått mamma att skrika: Iiiiiih!

3 sövda barn senare har mannen gjort sin pliktskyldiga plåt och jag gör resterande pepparkakor. Det ska för övrigt bli minipepparkakshus till alla sötätande familjemedlemmar. Hoppas att de blir bra när vi sätter ihop dem och dekorerar.

bild

Receptet då? Degen är väldigt god att äta, det är viktigt. 🙂 Den är också mycket bakvänlig. Varken kladdar eller torkar eller spretar i kanterna. 5 av 5 i betyg. Dessutom kan både jag och maken intyga att de färdiga pepparkakorna är väldigt goda. Fråga mig inte hur vi vet det 🙂

TANT HARRIETS PEPPARKAKOR
300 g rumsvarmt smör
5 dl socker
1 dl sirap
* Rörs smidig i assistent (eller med elvisp)
1 msk mald ingefära
2 msk mald kanel
1 msk nejlika (eller lite till:)
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
* Blandas och hälls i. Blanda ihop.
2 dl vatten
* Hälls i
1,5 liter vetemjöl
* Hälls i lite i taget.

Var inte orolig om smeten känns liksom kladdig eller så. Det är INTE för lite mjöl. Alldeles lagom. In i kylen i assistentbunke eller nån aluminiumbunke. Täck med lock. Vila en natt. Baka ut och grädda 5 minuter i 200 grader (175 varmluft).

Vem är Harriet kan man undra? Ingen aning tyvärr, men tack för receptet, Harriet.

bild 2

 

3 thoughts on “Tant Harriets pepparkakor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 4 =