Kanel & kardemummabiscotti

kanelskorpa

Jag har just tjuvsmakat Tant Harriets pepparkaksdeg, oo så god den blev. Recept kommer nån dag här, ska se hur de är att baka ut först. Här kommer det utlovade receptet på skorporna som gjordes igår. Detta recept har jag använt en massa gånger och förändrat efter smak och tycke. T.ex. bytt ut socker mot farin, kryddorna mot ingefära och uteslutit mandeln. Gå loss! I originalreceptet ska det vara 7 ½ dl mjöl. Hjälparns, vad mycket! Jag tar 5 dl drygt. Jag gör alltid degen i matberedare med knivar. Igår grovhackade jag mandeln först, tog ur den, gjorde degen och hade i mandeln igen tillsammans med mjölet. Är man mindfullnessbakare så gör man som man “ska” med elvispens degkrokar eller för hand. Lycka till!

RECEPT PÅ JULSKORPOR
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljscoker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 mks kanel
1 msk kardemumma
100 g grovhavkad mandel
7 ½ dl mjöl (eller drygt 5 dl)

* Kör smör och socker i matberedare
* Tillsätt ett ägg i taget
* Tillsätt all smaksättning
* Tillsätt mjöl blandat med bakpulver
alt 1) tillsätt även mandeln
alt 2) häll degen i en bunke och rör ner den grovhackade mandeln för hand för att behålla mandelhackets grova size

* Dela degen i 2 delar. Gör långa korvar och platta ut på bakplåtspappersklädd plåt. De höjs och breddas ju, och size på korvarna är ju en personlig smaksak. Men typ kolasnitts-size. Lika lång som plåten och typ 3 fingrar bred.
* Grädda ca 15 minuter i 175 grader.
* Ta ut, låt svalna lite, skär och lägg de skurna skorporna med snittsidan upp på ett ugnsgaller och grädda ca 12-15 minuter till. (Jag stängde av ugnen efter 12 minuter och satte på bara varmluftsfläkten tills jag tyckte de kändes porösa, lätta och hade fin färg) Ta ut gallret och låt skorporna svalna!

Nu ska jag leta reda på mall för minipepparkakshus eller rita eget så att vi får varsitt i en-portions-size.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + 19 =