Länge leve Drottning Kristina

Nu är hon är i år igen. Drottning Kristina. I par dessutom, hon kommer alltid par i par, ser du! Jag pratar givetvis om den goda, mjuka, runda, fylliga Kristina.

Saffransbrödet alltså. 🙂 Idag blev det juldoft i huset. Både pepparkaksdeg, kanel&kardemummaskorpor och Drottning Kristina. Recept på skorporna och Tant Harriets pepparkakor får komma en annan kväll. Pepparkaksdegen står till sig i kylen och ska kanske bakas imorn om vi har lust. Här kommer recept samt lite oinstagrammade bilder på den kungliga skönheten iallafall.

DROTTNING KRISTINAS JULBRÖD (2 st)
200-225 grader i ca 15 minuter

125 g smör
2 pkt saffran
3 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk salt
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
50 g finhackad mandel

Samt pensling med 1 ägg och pärlsocker

Mina recept är alltid himla ingående…not.
* Gör degen som på vanligt vis med smält smör och mjölk som degvätska. Skriv i kommentarsfältet om ni behöver mer detaljer 🙂
* Jäs 30 min
* Dela degen i 6 delar. Forma en bulle av en del, tvinna två delar och lägg som en krans runt bullen. Degen blir väldigt okladdig efter jäsning. Jag behöver inget eller yttepytte med mjöl på bänken.
deg1Som ni ser tar den ganska lite plats på plåten. Den jäser enormt! Gör likadant med de andra tre delarna, så får ni ett likadant bröd till. Jag busade idag och gjorde en fläta som jag lade till en krans istället.

deg2

* Jäs 30 minuter till.
* Gör en massa hål överallt och tryck i fyllningen i dem.
* Pensla med ägg och strö över pärlsocker
* Grädda, inte för högt i ugnen (igen – de jäser upp enormt!)

busselulle

 Gott ska det bli till helgen! Imorgon hoppas jag få tid med något mer recept. Håll i er. Julen är farligt god. Den dyker upp ganska många recept denna månad kan jag tro.

One thought on “Länge leve Drottning Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 1 =