Svampmarinerad vitlöksfilé med gorgonzolapotatis och enbärssås

…eller inte.

Vi fullkomligt dränks av recept. På internet, i lösnummerstidningar, specifika mattidningar, ja även i nyhetsblaskorna smyger det sig in minst ett recept. Receptet som ska få dina smaklökar att dansa lite extra. Har man idétorka kan man numera även prenumerera på matkassar, anpassade för vegetarianen, barnfamiljen eller singelhushållet. Smart affärsidé! För vem vill inte bli inspirerad? Det vill vi alla.

Men glöm inte, alla inspirationstörstande, att det måste få vara skillnad på vardag och fest. Det finns ingen oskriven lag i föräldrabibeln som säger att barnen måste få nya maträtter på bordet vareviga dag. Om inte vardagen fanns, när skulle man då få känna smaken av fest?

Fyll veckan med varierad kost och fullgott näringsinnehåll, det går att göra med gamla hederliga menyer. Måste det vara en delikatessupplevelse varje gång? Ät köttfärssås och spaghetti denna veckan också, och NJUT när helgen bjuder på hel laxsida med nån smaskig sås gjord på färska örter.

Har man barn i skolan är det åtminstone 4 rätter som ska tillagas, eller 5 om man räknar fredagen (eller värmas i micron, för matlådor är toppen i frysen). Jag vet inte om kategorier är något som du går igång på, men jag skriver ner en del för den som orkar läsa.

-Kyckling
-Fisk
-Köttfärs
-Vegetariskt
-Soppa

Tadaa! Där gick en hel vardagsveckas middagar på ett snöre. Och under varje kategori kan man göra flera olika underkategorier.

KYCKLING
-steka
-gryta
-i ugn
-soppa
FISK
-koka
-gryta
-steka (typ panetter eller så)
-i ugn
-KÖTTFÄRS
-köttbullar
-järpar
-pannbiffar
-köttfärssås
-soppa
-köttfärslimpa
-VEGETARISKT
-soppa
-pannkaka
-gryta (linsgryta tex)
-i ugn (lasagne tex)
-SOPPA
-fisk
-kyckling
-kött
-veg

Tadaa! Nu är variationen mycket större, men vi är ändå bara inne på gammal hederlig vardagsmat. Variera lite såser och kryddning så blir det ännu fler möjligheter 😀

Ikväll ska vi äta upp den infrusna pumpasoppan som blev kvar från höstlovet. För er som har småbarn så funkar soppa alldeles utmärkt i nappflaska för de minsta, vi klipper upp större hål i sugnappen bara. För de kräsna barnen slänger ma i risoni, makaroner eller ris så blir det mer ”kolhydrat med sås” istället för soppa. Smaklig måltid alla onsdagsfamiljer. Heja vardagsmaten.

Bild 2013-11-20 kl. 14.58 #2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =