Mamma, viska ljuva ord!

Hand upp alla som sett filmen The Help (Niceville). Om inte; se den! Nåväl, i denna film, som utspelar sig kring 60-talets amerikanska söder, får vi bl.a. följa hembiträdet Aibileen, som på ett så varmt och kärleksfullt sätt tar hand om en flicka i en vit familj.

Första gången jag såg den för ett par år sedan blev jag så berörd över Aibileens relation till den lilla flickan, Mae (tack wikipedia). Några gånger i filmen upprepar hembiträdet tre viktiga ord till Mae (förmodligen de enda positiva orden som hon någonsin fått höra om sig själv). Orden levereras på följande sätt av detta svarta hembiträde – mitt hjärta veknar:

”You is kind, you is smart, you is important”
Mae får upprepa. Vit flicka med svarta barnsliga ord:
”You is kiiiind, you is smaaaaat, you is impootant”

Den där kärleksfulla stunden satte spår i mig. Tre ord. Tre ljuva ord som syftar till att stärka, bygga upp och nära ett barn. Sedan den dagen, försöker jag så gott som varje kväll, viska tre ljuva ord till mina barn. Tre ord som inte visar på något de har presterat, utan något de är.

Ibland har jag glömt.
Ibland har dottern påmint: mamma du måste viska ljuva ord till mig!
Ibland har de inte vetat vad orden betytt. Då har jag fått förklara.
Ibland, när man precis haft tjafs över en småsak, kan de enkla orden som t.ex. ”snäll” inte vara det första som man kommer på. För så är det ju i familjelivet. Hos oss i alla fall. Det är inte bara ljuva ord innan läggningen varken från föräldrar eller barn, vareviga kväll året runt. Men att även en sådan kväll få avsluta dagen med sådana ord i deras öron tror jag stärker dem enormt.

På sistone fick jag för första gången ljuva ord från de två äldsta. Det slutade i att dottern och jag storskrattade då hon formulerat ”du är kärleksfull, du är snäll och du är … känslig”
Även om det inte var det hon egentligen sökte så var det gulligt 🙂

What goes around comes around.

ljuvaord

4 thoughts on “Mamma, viska ljuva ord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + tjugo =