Pumpa i långa banor

Jaha. Så är den kommersiella dagen här. Halloween. Men nej, jag tänker
inte ta mig tiden att hylla eller rata denna amerikanska högtid som
lurar barnfamiljer på pengar med alla förväntade temafester,
dörrknackningsgodis, utklädningskläder osv osv (det märks ju ändå vad
jag tycker haha!)

Jag har däremot lurats att köpa en pumpa ett par år. Och med årets
pumpa har vi inte gjort en arg lyktfigur utan en väldigt god
pumpasoppa som barnen älskade, pumpaplättar med morot och fetaost som lassades in i munnarna i karlakarls-portioner och slutligen pumpabröd.
För det har jag ju glömt att nämna i min presentation igår; Jag älskar
att äta nybakt bröd. Och för att få äta nybakt bröd får man helt
enkelt ställa sig och baka. Gissningsvis kommer därför ett och annat
smarrig recept att läcka ut här på sidan. 🙂

Här kommer receptet på pumpabrödet! Trevlig afton!
PUMPABRÖD MED SURDEG
300     g     pumpa,
Ca 2 dl      vetesurdeg
25     g     jäst
5     dl     vatten
2     tsk     havssalt
2     msk     brödsirap
0,5     dl     olja
4     dl     grovt rågmjöl
vetemjöl efter behag. 15 dl enligt recept men på tok för mycket tycker
jag. Kladdig deg är bättre 🙂

Dela, kärna ur och skär pumpan i rivvänliga bitar. Riv den grovt.
Lös upp surdeg och jäst i vatten i degbunken. Tillsätt brödsirap,
olja, pumpa, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en
smidig deg i ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta ett par minuter till.
Låt degen jäsa ­i bunken med plastfolie över (eller i stor plastlåda)
i minst 3 timmar. Häll mycket mjöl på bakbordet. Häll ut degen. Pudra
rikligt med mjöl uppepå. Skär bullar med degskrapan och lägg direkt på
plåt utan att knåda. Sätt ugn på högsta temp.Låt bröden jäsa så länge
den värms upp. Skåra bröden ett par snitt med vass kniv. Sätt in i ugn
och sänk värmen till 225 grader när de fått färg. Grädda ytterligare
några minuter,  5-10 kanske, tills bröden inte kladdar på sticka/låter
ihåliga på undersidan/är kring 95 grader inuti.(välj ditt sätt när du
avgör om brödet är klart… Finns så många…) Låt svalna på galler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − två =