Om Deadpool och min egen note-to-self: lower my expectations slightly

deadpoolLook at that fancy red suit, mister Pool! They didn’t make it green. Or animated.

I helgen kom vi iväg och såg Deadpool, äntligen, som jag hajpat upp något brutalt innan i mitt eget lilla huvud. Så klart levde den därför inte upp till mina förväntningar. Kullan skrattade och sa att jag får skylla mig själv, och det är sant, men det är ju så svårt när en går in i fangirl-mode innan själva produkten är konsumerad. Jag var för djupt nere i fandomen redan när trailern släpptes. Jag brukar vara bra på att separera olika universum från varandra – till exempel inte jämföra Harry Potter-filmerna med böckerna utan se dom som två varianter av historien om Harry som båda existerar i sin egen rätt. Men Ryan Reynolds, Tim Miller och dom andra bakom produktionen har sålt in filmen så mycket med att det ska vara så bra och så troget serien så min pepp har liksom inte vetat några gränser! Ni skulle sett mig under bioreklamen, jag satt och hoppade i salongen!

Ja, jag hajpade upp Deadpoolfilmen. Nej, den levde inte upp till förväntningarna – vilken film hade kunnat det? Nej, jag skrattade inte så mycket som jag trodde jag skulle göra. Nej, det var inte ett perfekt manus. Men med detta sagt – visst var den fortfarande sjukt underhållande, och en utav dom bästa superhjältefilmerna jag sett på länge. Ryan Reynolds är grym som Wade Wilson. Negasonic Teenage Warhead är klockren. Colossus är bedårande. Skämten om Hugh Jackman/Wolverine är perfekta, och även hur Reynolds driver med sig själv och sina tidigare superhjältefilmsförsök (både Wolverine Origins och Green Lantern får sig förtjänade kängor). Dialogen mellan Wade och Vanessa älskade jag, likaså Vanessa som karaktär.

Men, missnöjd tjej ändå. Här kommer fyra grejer som jag störde mig på när jag såg Deadpool (VARNING VARNING SPOOOILEEERS om ni ej sett filmen sluta läs NU):

* I början av filmen gör Deadpool en fourth wall-breaking och säger något i stil med “Om din pojkvän släpat med dig till denna film så ta det lugnt, det är en kärlekshistoria också,” alltså något slags tal till “medsläpade” flickvänner som underförstått hellre vill se drama än superhjälteaction. Så onödigt, och inkonsekvent av Reynolds (som ja, vart med och skrivit manus) när han i en intervju sagt följande:
Skärmavbild 2016-02-23 kl. 15.14.47

* Skurkens högra hand, Angel Dust, är kvinna, och hennes mutantkraft är att hon är superduperstark. Så självklart ska det slängas in några chick-with-a-dick-skämt, vilket både är transfobt och så jävla tröttsamt. KVINNOR KAN VARA STARKA, ATT VARA STARK ÄR INTE NÅGOT EXKLUSIVT MANLIGT. Ffs.

* Innan filmen hade premiär så gjorde regissören Tim Miller det här uttalandet:

Pansexual! I want that quoted. Pansexual Deadpool.

En längre text som jag tyckte var bra om hur filmen inte lyckades presentera DP som pansexuell  finns här på Slate.com, och jag nickar instämmande med den – att en liten animerad Deadpool hävdar att Ed Skrein är “hottest” under eftertexterna är inte att leverera vad det gäller citatet ovan.

* Han hörde inga röster? Generellt tycker jag Wade var alldeles för lite galen efter att han blivit torterad hos Weapon X-gänget. I en scen blir han paranoid över sitt utseende post-Weapon X, men hans återkommande inre röster såg (hörde) vi inte röken av. Förvisso dyker dom inte upp “på en gång” i serien heller, så gänget kanske spar på dom till Deadpool 2.

Med allt detta sagt – klart ni ska gå och se Deadpool! Den är rolig och knäpp och precis som ze comics så står den ut i superhjältegenren då den verkligen vågar driva med sig själv och sagda genre. Det är en film full av grova one-liners och svordomar och mycket blod och pruttskämt. Och helt ärligt, skulle inte fler superhjältefilmer må bra av lite pruttskämt?

Visst peppar jag på uppföljaren. Deadpool själv säger i filmen att en ännu-ej-castad Cable kommer vara med (which would be awesome) (även om jag personligen helst skulle vilja se kombon Spiderman och Deadpool, men Sony äger Spidey och Fox äger DP så det är ju bara filmönskedrömmar – jag får vara nöjd med deras gemensamma serietidning). Nu när det gått så bra för ettan kanske dom har råd att få med fler X-men i bild (får en till och med hoppas på en Wolverine-cameo?). Kanske kommer en andra film även att visa en mer uttalat queer Deadpool? Jo, jag peppar. Men jag ska inte peppa för mycket den här gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 2 =