Tre skäl till att du ska gå och se Moodyssons nya film Vi är bäst!

I måndags var jag och såg Vi är bäst!, där vi får följa ett gäng 13- och 14-åringar – Bobo, Klara och Hedvig – som en hösttermin under tidigt 80-tal bestämmer sig för att starta ett punkband, trots att deras klasskamrater bestämt hävdar att punken är död. Du borde också se den här filmen! Här kommer tre skäl till varför.

1. Inom sociologin pratar en ofta om “agenter”, vilket syftar till individer som agerar självständigt och av egen fri vilja i sin kontext. I Vi är bäst! har Moodysson lyckats med konststycket att låta unga tjejer vara just agenter i handlingen. Tjejerna reagerar inte bara; det är dom som driver handlingen, dom som tar initiativen som för historien framåt. Dom är inte bara offer för omständigheter. Till och med sina egna utanförskap har dom valt själva, och dom är fullt medvetna om vilka oddballs dom positionerat sig som.

I en scen klagar Bobo på hur ful hon är och hur hon aldrig kommer “få en kille” och Klara tröstar – “Joodå, det kommer du…”. Senare när tjejerna ska iväg för att träffa några punkgrabbar så blir Bobo upprörd på Klara för att hon har sminkat ögonen: “Vi har ju sagt att vi är emot smink!” Jag tror aldrig jag har känt igen mig så mycket i en film någonsin – önskan om att vara åtråvärd, att vara “snygg”, men att vara det på sina egna villkor. Att inte göra uppoffringar på ens principer för att vara snygg. Och mest: att själv bestämma vad en tycker är snyggt. Det Bobo säger när hon klagar på att hon inte är snygg är inte “Jag önskar att jag såg ut som dom andra tjejerna i klassen”, för det är inget alternativ. Bobo vill vara snygg efter sina egna snygghetspremisser.

I filmen möter tjejerna en massa motstånd, men det ger dom märkbart liksom bara mer energi, och det är en sådan befriande inställning till motgång. Moodysson säger i DN Söndag (6/10 2013): ”[…]det finns människor som tycker att det är en succé att publiken buar åt dem. I dag lever vi i en tid så människor i stor utsträckning försöker komma in i samhället och vill bli omtyckta. Det skulle vara skönt om en och annan tyckte att det var skönt att slippa. Alla sociala medier är uppbyggda kring att man ska lajka saker och ting och så sitter man där och känner sig ensam när man inte blir lajkad. Det är bara en annan tidsanda hos de här barnen, de är inte ute efter att behaga någon. De klär sig för att se tuffa ut, inte för att killarna ska gilla dom. […] Det tror jag är en viktig grej, att det spelar ingen roll om folk skrattar eller tycker att man är dålig. Det kan jag sakna i dag bland unga människor. Det finns förstås undantag, men jag upplever att vi lever i en kultur där vi bombarderas av att vi ska längta efter att bli omtyckta.”

2. Spoiler alert: inte en enda gång under filmen sätts tjejernas sexualitet i fokus. Vi ser ingen onaniscen, inga testa-BH-scener, inte ens något hångel. Det är inte viktigt för handlingen. Moodysson sexualiserar inte tjejerna, och det är gjort så jävla sällan när det kommer till filmer om unga tjejer att jag verkligen märker av frånvaron.

Och här kommer det vackra: att dom inte sexualiseras betyder inte alls att Moodysson gör avkall på tonårspirrigheten, eller på deras könstillhörighet. Snarare är faktumet att dom är just unga tjejer konstant återkommande. Mest tydligt blir det med dom två ledarna på fritidsgården där bandet repar, som envisas med att säga “tjejband” istället för punkband, ackord-mansplaina den superkompetenta gitarristen Hedvig och helt enkelt inte tar våra tre huvudpersoner på allvar.

3. Hedvig. Mer strålande karaktär i en svensk film har jag inte sett sedan… haha, Elin i Fucking Åmål?? Hedvig är så totalt trovärdig, så svag och så stark, så osäker men med en inre självsäkerhet. Jag bara föll handlöst för henne, och jag vet att det är Bobo och Klara som egentligen ska vara huvudkaraktärerna men i mitt tycke stjäl Hedvig hela showen. Vilken stjärna. Bra jobbat, Liv LeMoyne!

Vi är bäst! går på en biograf nära dig. Gå och se den nu och bli peppad, arg, underhållen, glad och inspirerad. Så, så, iväg nu!

2 thoughts on “Tre skäl till att du ska gå och se Moodyssons nya film Vi är bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =