Mat, bananer!

Carro kom hit igår kväll, och som lovat – stört jävla god mat. Carro hade med sig plantains, aka matbananer, som är en alldeles alldeles magisk frukt. Som en underbar blandning av potatis och banan. Som en stor banan, med hårdare fruktkött och inte lika “stark” banansmak. Som kolhydratshimlen, eventuellt. Alltså, bra grejer.

Caroline² gör ghanesisk böngryta med plantaiiins

Detta behövs:
* fyra stycken plantaiiins
* två vitlöksklyftor
* en chillifrukt
* några tomater
* en burk krossade tomater
* två burkar black-eyebönor
* starka kryddor, typ cayennepeppar, svartpeppar, chillipulver, vi hade i lite spexig “pastakrydda” as well…
* massa olja
* massa salt

Såhär ser en plantain ut i jämförelse med vanliga bananer. Grövre, lix. I bakgrunden sitter Carro och hackar vitlök och chillifrukt.

Vitlök och chilli fräses i olja i stor kastrull.

Skala plantainsen och skiva i centimetertjocka skivor. Hetta upp någon centimeter olja i en stekpanna.

I grytan kastar vi i hackade och krossade tomater, bönor, kryddor (och eventuellt lite grönsaksbuljong). Låt koka på medelvärme tills allt riktigt geggat ihop sig och blivit skitstarkt. I stekpannan steker/friterar vi plantainsskivorna en sida i taget. Och låt dom ligga tills dom blivit rätt så bruna – hellre lite för krispiga än underkokta. Och salta rikligt.

Sedan äter vi, och förundras över hur något som ser så basalt och simpelt ut, kan få våra smaklökar att skaka rumpa på detta sätt!? Herreminje, matbananer <3

P.S. Avnjutes förslagsvis med en kall folköl. Ba ett tips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =