Soppa

Hej blogg! Bonden och Vallningsfröken Vette och Bondbruden skulle hämta mat till hönapöna. Det började med att bonden klämde Vettes tumme när släpet skulle kopplas. Bondens bil var torr i tanken och vi åkte till byns obemannade tankstation. Där stod en man med en dator kopplad till stationen och sa att det inte går att tanka. Det var inte bra så bonden, jag kör på ångorna och var glad att vi kom hit. Hur länge kan det ta? Ingen aning svarade han och vi åkte vidare på ångorna. Efter en stund hördes en dov duns och en till. Då kom bonden ihåg tanklocket på taket. Vi åkte tillbaka till stationen och reparationsmannen såg suckande ut.  Vi körde sakta och letade i diket tills Vette hittade locket, bonden såg dock ett rör samtidigt och sa att det bara var ett rör och körde vidare en liten bit. Locket hade gått i två delar på rätt längd och gick att använda. Nu for vi efter hönsmat och fortfarande utan bensin. När vi kom fram hade Bondbruden fastnat med fötterna under det något lösa sätet i den trånga bilen, som tur var hade hon stålhätta. Fortsättning följer kanske…

Idag har det sprutat ut lamm på farmen och bondens traktor har drabbats av ett haveri. Det var vårigt och lerigt och odling växthuset har också hunnits med.

God kväll

One thought on “Soppa

  1. Hej Bonden!
    Att köra på ångorna är en prestation. Ångkörning. Miljövänligt, kanske. Eller inte. För otroligt länge sedan, på den tiden när OK/Q8 hette IC, Inköpscentralen, och OK, Oljekonsumenterna, sålde eldningsolja för uppvärmning av hus, sa en IC-man till mig att bensinmätare inte var till att lita på. Han sa att bensinmätare bara är en kork som ligger och guppar oppepå bensinen. Från korken går det ett snöre som är fäst i mätarnålen och så drar snöret olika hårt i mätarnålen beroende på hur mycket bensin det finns i tanken. Snöret kan gå av varvid problem uppstår. Antingen var det (är det?) så eller också var bensinmannen felunderrättad. Jag vet inte men tror att bensinmätarsnöret i dagens bilar är ersatt av en digital stråle eller något annat osynligt som säkert också kan gå av men på ett annat sätt. För övrigt tankade man inte själv sin bil på den tiden. När man körde in på en bensinstation kom en bensinman, eller flera, och tankade bilen, kollade oljenivån och tvättade vindrutan. På en del bensinstationer gjorde de mera, till exempel kollade lufttrycket i däcken. Obemannade bensinstationer fanns inte. Det fanns ingenting obemannat över huvud taget. Allting gjordes av fysiskt närvarande människor. Därför behövdes det många sådana. Arbete av alla slag fanns för alla. Överallt. De flesta människor på den tiden var bönder.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 2 =